associated press Μακροζωία: 9 τροφές που οι ειδικοί συνιστούν να τρώτε καθημερινά

Η ενσωμάτωση ορισμένων συστατικών μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πρόληψη ασθενειών, την ευεξία της καρδιάς και τη διατήρηση μιας καλής υγείας του εγκεφάλου.

Αυτό που περιλαμβάνεται στην καθημερινή διατροφή μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και τη μακροζωία. Ορισμένες τροφές δεν προσφέρουν μόνο θρέψη, αλλά επίσης προστατεύουν τον εγκέφαλο, ενισχύουν την καρδιά και βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών.

Αν και η σημασία της σωστής διατροφής αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένων συζητήσεων, συχνά δεν είναι σαφές ποιες είναι οι πραγματικά ωφέλιμες τροφές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σε πρόσφατη συζήτηση με το Clean Plates, ειδικοί στη διατροφή μοιράστηκαν τις προτεινόμενες τροφές που αξίζει να ενσωματωθούν στη διατροφή για μια πιο μακρόχρονη και υγιή ζωή. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να συνοδεύεται από σωματική δραστηριότητα και σωστή διαχείριση του στρες.

1. Πράσινο τσάι, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό

Το πράσινο τσάι είναι ένα ισχυρό ρόφημα γεμάτο αντιοξειδωτικά, ειδικά κατεχίνες, που προστατεύουν από τη βλάβη των κυττάρων.

Η διατροφολόγος Dawn Menning εξηγεί:
"Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου, να υποστηρίξει την απώλεια βάρους, να ενισχύσει τη διάθεση και να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα."

 

 

2. Λιπαρά ψάρια και ωμέγα-3

Ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί είναι πλούσιες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την καρδιαγγειακή και εγκεφαλική υγεία.

Η διατροφολόγος Shelley Balls ανέφερε:
"Η πρόσληψη ωμέγα-3 μπορεί να προστατεύσει από τη γνωστική εξασθένηση, τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια, καθώς και να έχει θετική επίδραση στη σταδιακή απώλεια μνήμης που σχετίζεται με τη γήρανση."

Για όσους δεν καταναλώνουν ψάρια, ωφέλιμες εναλλακτικές είναι οι σπόροι chia, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.

3. Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά

Κάθε χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά αντιπροσωπεύει διαφορετικά φυτοθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η Δρ. Amy Myers τόνισε:
"Τα καρότα και οι γλυκοπατάτες είναι πλούσια σε β-καροτένιο. Αυτό το αντιοξειδωτικό ενισχύει την παραγωγή Τ-κυττάρων και αντισωμάτων, βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά παθογόνα όπως βακτήρια και ιούς."

Η Δρ. Sharon Bergquist ανέφερε ότι το ρόδι περιέχει ουρολιθίνη Α, μια ένωση που υποστηρίζει τη μιτοχονδριακή λειτουργία, η οποία είναι κρίσιμη για την παραγωγή ενέργειας και τη διατήρηση της μυϊκής υγείας.

4. Σταυρανθή λαχανικά

Το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιοδραστικές ενώσεις που προάγουν τη μακροζωία.

Η Δρ. Bergquist εξήγησε:
"Ένα βασικό στοιχείο αυτών των λαχανικών είναι η ικανότητά τους να ενεργοποιούν την οδό του Nrf2, που παίζει καθοριστικό ρόλο στους μηχανισμούς άμυνας των κυττάρων."

Καταναλώστε τα στον ατμό, ψητά ή σε σαλάτες για μέγιστα οφέλη.

Πόσο μακριά πρέπει να μπορείτε να τρέχετε χωρίς να σταματάτε ανάλογα με την ηλικία σας;

5. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το σπανάκι, το σέσκουλο και το λάχανο είναι γεμάτα βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Η Δρ. Bergquist επισήμανε:
"Η τακτική κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών σχετίζεται με πιο αργή γνωστική εξασθένηση."

Μελέτη έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν μια μερίδα ημερησίως είχαν γνωστικές ικανότητες αντίστοιχες με άτομα 11 χρόνια νεότερα, σε σύγκριση με εκείνους που τα κατανάλωναν λιγότερο συχνά.

6. Μούρα και φρούτα του δάσους

Τα μύρτιλα, τα βατόμουρα και τα σμέουρα είναι γεμάτα φλαβονοειδή που προστατεύουν τον εγκέφαλο και μειώνουν τη φλεγμονή.

Ο Δρ. Chris Mohr δήλωσε:
"Τα μούρα περιέχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλάβη. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες ωφελούν την καρδιακή υγεία και τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος."

Η διατροφολόγος Balls πρόσθεσε:
"Οι ανθοκυανίνες, που περιέχονται στα μούρα, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό με την πάροδο του χρόνου."

7. Ξηροί καρποί, μικροί αλλά δυνατοί

Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια Αιγίνης παρέχουν υγιεινά λίπη, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Η Dawn Menning ανέφερε:
"Περιέχουν μονοακόρεστα λίπη που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και, σε συνδυασμό με τις φυτικές τους ίνες, βοηθούν στον κορεσμό και στη διατήρηση της ενέργειας."

Ο Δρ. Mohr πρόσθεσε ότι τα φιστίκια μπορούν να μειώσουν τη "κακή" χοληστερόλη. Έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση δύο μερίδων ημερησίως βοήθησε στη μείωση της αγγειακής σύσπασης σε άτομα με διαβήτη υπό συνθήκες στρες.

8. Όσπρια, φυτική πρωτεΐνη

Τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια περιέχουν φυτικές ίνες, μαγνήσιο και κάλιο, σημαντικά για την εντερική και καρδιαγγειακή υγεία.

Ο Δρ. Mohr δήλωσε:
"Σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα, μειώνουν τη χοληστερόλη και υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου."

9. Ζυμωμένα τρόφιμα με προβιοτικά

Το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει άμεσα την υγεία και τη μακροζωία.

Η Δρ. Myers εξήγησε:
"Τα προβιοτικά ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και επηρεάζουν θετικά τη διάθεση."

Τα προβιοτικά βρίσκονται στο γιαούρτι, τα ζυμωμένα λαχανικά, το κεφίρ, την κομπούχα, το νάτο και το κιμτσί.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved