Η χρήση της κάνναβης αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και έτσι η παρακάτω μελέτη δημιουργήθηκε για να εξετάσει πώς επηρεάζει περισσότερους από χίλιους ενήλικες μεταξύ 22 και 36 ετών που είναι πρόσφατοι ή συστηματικοί χρήστες της κάνναβης. Η χρήση της κάνναβης συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, η μελέτη των επιπτώσεών της στην ανθρώπινη υγεία γίνεται όλο και πιο σημαντική. Αυτό σκέφτηκαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο (ΗΠΑ), οι οποίοι δημοσίευσαν στο «JAMA Network Open» μια μελέτη που διερευνά τις επιπτώσεις της πρόσφατης κατανάλωσης στη λειτουργία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια γνωστικών εργασιών.
Έρευνα: Οι Boomers δεν αποδέχονται ότι δε θα μπορούν να οδηγούν για πάντα
Η μελέτη, η μεγαλύτερη στο είδος της που έγινε ποτέ, εξέτασε τις επιπτώσεις της σε περισσότερους από 1.000 νεαρούς ενήλικες ηλικίας 22 έως 36 ετών χρησιμοποιώντας τεχνολογία απεικόνισης εγκεφάλου. «Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να παρέχουμε μια ολοκληρωμένη κατανόηση τόσο των οφελών όσο και των κινδύνων της χρήσης κάνναβης, η οποία θα επιτρέψει στους ανθρώπους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να κατανοούν πλήρως τις πιθανές συνέπειες από τη χρήση της», εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Joshua Gowin, καθηγητής Ακτινολογίας στο την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο (ΗΠΑ).
Η μελέτη θεωρεί ότι οι συνήθεις καταναλωτές είναι εκείνοι που την έχουν καταναλώσει περισσότερες από χίλιες φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ εκείνοι που το έχουν κάνει μεταξύ 10 και 999 φορές θεωρούνται μέτριοι και μη καταναλωτές είναι εκείνοι που έχουν κάνει λιγότερο από 10 φορές.
Το αποτέλεσμα
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 63% των βαρέων χρηστών παρουσίασαν μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια μιας εργασίας μνήμη, ενώ το 68% των πρόσφατων χρηστών παρουσίασαν επίσης παρόμοια επίδραση. Αυτή η πτώση συνδέθηκε με χαμηλότερη απόδοση της μνήμης εργασίας, την ικανότητα διατήρησης και χρήσης πληροφοριών για την εκτέλεση εργασιών
Μήπως τελικά τα bucket lists μας είναι υπερεκτιμημένα;
Οι εργασίες εξέτασαν τη μνήμη εργασίας, την ανταμοιβή, το συναίσθημα, τη γλώσσα, τις κινητικές δεξιότητες (όπως το χτύπημα με ένα δάχτυλο για να χαρτογραφήσει τον έλεγχο του εγκεφάλου), τη σχεσιακή αξιολόγηση και τη θεωρία του νου. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι η κάνναβη είχε στατιστικά σημαντική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια εργασιών μνήμης, πράγμα που σημαίνει ότι η παρατηρούμενη επίδραση είναι πολύ απίθανο να οφείλεται σε τύχη. Αυτή η επίδραση παρατηρήθηκε τόσο σε πρόσφατους όσο και σε ισόβιους χρήστες κάνναβης. Ο αντίκτυπος ήταν λιγότερο σημαντικός στα άλλα καθήκοντα.
Κατά τη διάρκεια εργασιών μνήμης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η βαριά χρήση κάνναβης φάνηκε να μειώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου (ραχιαίος προμετωπιαίος φλοιός, ραχιαίος προμετωπιαίος φλοιός και πρόσθια νησίδα). Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται σε σημαντικές γνωστικές λειτουργίες όπως η λήψη αποφάσεων, η μνήμη, η προσοχή και η συναισθηματική επεξεργασία.Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι η κάνναβη είχε στατιστικά σημαντική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια εργασιών μνήμης, πράγμα που σημαίνει ότι η παρατηρούμενη επίδραση είναι πολύ απίθανο να οφείλεται σε τύχη.
Αυτή η επίδραση παρατηρήθηκε σε όλους που κάνουν χρήση κάνναβης. Ο αντίκτυπος ήταν λιγότερο σημαντικός στα άλλα καθήκοντα.
Ωστόσο, ο Gowin αναφέρει ότι η έρευνά του προτείνει επίσης ότι η αποχή από τη χρήση κάνναβης πριν από την εκτέλεση μιας γνωστικής εργασίας θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσης. «Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τη σχέση τους με την κάνναβη, καθώς η ξαφνική απόσυρση θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει κάποιες από τις ικανότητές του. Για παράδειγμα, οι τακτικοί καταναλωτές μπορεί να χρειαστεί να είναι πιο προσεκτικοί», λέει ο Gowin.
Και προσθέτει: «Υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την επίδραση της κάνναβης στον εγκέφαλο. Χρειάζονται τώρα μακροπρόθεσμες μελέτες μεγάλης κλίμακας για να καταλάβουμε εάν η χρήση κάνναβης αλλάζει άμεσα τη λειτουργία του εγκεφάλου, πόσο καιρό διαρκούν αυτές οι επιπτώσεις και ποιος είναι ο αντίκτυπός τους σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες».