Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal ανέλυσε τα αποτελέσματα μιας δεκαετούς μελέτης και διαπίστωσε ότι ο καφές που καταναλώνεται μεταξύ 4 και 12 το πρωί έχει σημαντικά πιο ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία από το ρόφημα που καταναλώνεται αργότερα μέσα στην ημέρα.
Μεταξύ των ατόμων που έπιναν καφέ το πρωί, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν 16% χαμηλότερος, ενώ ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων μειώθηκε κατά 31% σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν καφέ.
Η έρευνα τόνισε επίσης ότι 2-3 φλιτζάνια καφέ το πρωί είναι το πιο αποτελεσματικό, καθώς μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 29%. Ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να παρατηρηθούν και σε όσους καταναλώνουν λιγότερο ή περισσότερο καφέ το πρωί, αλλά η ιδανική ποσότητα έχει αποδειχθεί ότι είναι 2-3 φλιτζάνια. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα οφέλη του πρωινού καφέ μπορούν να αποδοθούν σε διάφορους παράγοντες. Από τη μία πλευρά, οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του καφέ μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των υψηλότερων επιπέδων φλεγμονής τυπικά των πρωινών ωρών. Από την άλλη πλευρά, ο καφές που καταναλώνεται αργότερα μέσα στην ημέρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή μελατονίνης, η οποία μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς και να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα μακροπρόθεσμα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα δεν έχει αποδείξει την αιτία και το αποτέλεσμα, αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν ισχυρούς συσχετισμούς. Αξίζει λοιπόν να το σκεφτείτε αυτό όταν θα πιείτε τον επόμενο πρωινό καφέ σας.