Αν και η κίρρωση συνδέεται κυρίως με τους άντρες, η τάση για ανάπτυξή της αρχίζει να εξισώνεται μεταξύ των δύο φύλων και ο αριθμός των περιπτώσεων που αναφέρονται σε νέους είναι ανησυχητικός. Η Ισπανική Ένωση για τη Μελέτη του Ήπατος (AEEH) προειδοποιεί ότι αυτή η ασθένεια θα μπορούσε να γίνει επιδημία μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Εκτός από την κίρρωση, άλλες ηπατικές ασθένειες μπορεί να αναπτυχθούν από την κατανάλωση αλκοόλ, πολλές από τις οποίες περνούν απαρατήρητες. Σε αυτό το θέμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι δεν υπάρχει επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ που να θεωρείται απολύτως ασφαλές. Μόλις καταναλωθούν, αυτά τα ποτά μεταβολίζονται στο ήπαρ, όπου μπορούν να βλάψουν τον ιστό αυτού του οργάνου που είναι υπεύθυνο για το φιλτράρισμα των τοξινών. Επιπλέον, ορισμένοι τύποι μπορεί να είναι πιο επιβλαβείς από άλλους για αυτό το σημαντικό όργανο. Από την πλευρά του, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Πεπτικών και Νεφροπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών (NIDDK) εξηγεί ότι η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αλκοολικό λιπώδες ήπαρ, μια συσσώρευση λίπους στο ήπαρ που σηματοδοτεί ηπατική βλάβη.
Ποιο ποτό λοιπόν αποτελεί κίνδυνο;
Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών με υψηλό ποσοστό αλκοόλ οδηγεί σε μεγαλύτερη πρόσληψη αιθανόλης, η οποία επεξεργάζεται το συκώτι χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα ένζυμα. Αυτή η μεταβολική διαδικασία παράγει επιβλαβείς ουσίες όπως η ακεταλδεΰδη που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες σε κυτταρικό επίπεδο. Τα ποτά που επηρεάζουν περισσότερο το συκώτι περιλαμβάνουν το mezcal και την τεκίλα, με τις συγκεντρώσεις αλκοόλ να κυμαίνονται μεταξύ 35 και 55 βαθμών.
Ακολουθούν η βότκα, το ρούμι και το ουίσκι, του οποίου η περιεκτικότητα σε αλκοόλ κυμαίνεται από 40 έως 50 βαθμούς και το τζιν, που έρχεται τελευταίο, αλλά έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ από 40 έως 47 βαθμούς και είναι εξίσου επιβλαβές.