Τελικά βοηθάει όντως το διάβασμα πριν τον ύπνο;

Γιατί πρέπει να αφήσεις το κινητό στην άκρη και να αρχίσεις να γυρνάς σελίδες. 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι,  διαπίστωσε ότι περίπου το 40% των ανθρώπων που διάβαζαν πριν κοιμηθούν, κατέληγαν να έχουν καλύτερο και ποιο ποιοτικό ύπνο. Ισχύει όντως κάτι τέτοιο και αν ναι, αξίζει να αφήσεις το κινητό στην άκρη και να πιάσεις το βιβλίο; Η απάντηση είναι ναι από κάθε άποψη.

Η έρευνα, η οποία οργανώθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αναφέρουν πως η ανάγνωση ενός βιβλίου στο κρεβάτι πριν πας για ύπνο, θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κοιμόσουν μέχρι σήμερα. Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι οι οθόνες δεν ευνοούν τον καλό ύπνο, αλλά το πιο δύσκολο κομμάτι για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, είναι ότι έχει εξάρτηση με το κινητό πριν τον ύπνο.

Μια καλή ρουτίνα πριν τον ύπνο μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε ήρεμη, συνεπή και χαλαρωτική δραστηριότητα. Μπορεί να είναι από διαλογισμό μέχρι ντους, μέχρι ασκήσεις αναπνοών – ή ακόμη και tai chi. Η ιδέα είναι ότι ο εγκέφαλός σου αρχίζει να συνδέει αυτές τις ενέργειες που κάνεις, με την προετοιμασία για ύπνο. Γι’  αυτόν ακριβώς τον λόγο, η βραδινή ανάγνωση δεν πρέπει να γίνει μια απλή και κατ’ ανάγκη δραστηριότητα.  Εάν μείνεις κολλημένος στη δραστηριότητα, ο κίνδυνος είναι να καταλήξεις να καθυστερήσεις την ώρα του ύπνου σου. Την επόμενη μέρα, ανεξαρτήτως τις ώρες, έχεις ένα ανικανοποίητο συναίσθημα.

Διάβασε επίσης: Πώς ο βαθύς ύπνος επηρεάζει τη νιότη σου

Κατά τα άλλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση οθονών πριν από τον ύπνο συνδέεται με φτωχότερο ποιότητα αυτού. Η δημοσκόπηση του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου στην Αμερική για το 2022, διαπίστωσε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν συχνά οθόνες κατά την ώρα του ύπνου ανέφεραν χειρότερη ποιότητα ύπνου, περισσότερα προβλήματα στον ύπνο και μικρότερη διάρκεια ύπνου.  Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό; Ένα μέρος του έχει να κάνει με το φως. Το σώμα σου ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης κυρίως ανταποκρινόμενος σε φωτεινά σήματα. Με απλά λόγια, το φως καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης – μιας ορμόνης που σας κάνει να νυστάζεις – ενώ το σκοτάδι την προωθεί. Γι' αυτό είναι και δυσκολότερο να ξυπνάς τον χειμώνα.

Το μπλε φως (το τμήμα του φάσματος του ορατού φωτός με το μικρότερο μήκος κύματος) έχει μια ιδιαίτερα ισχυρή ενεργειακή επίδραση. Θα κάνεις λάθος να πιστέψεις ότι το μπλε φως προέρχεται αποκλειστικά από οθόνες, αλλά στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη πηγή μπλε φωτός είναι ο ήλιος. Τα LED που φωτίζουν τις οθόνες της συσκευής σου,  εκπέμπουν επίσης μπλε φως, αλλά σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Μια ωραία δόση μπλε είναι ιδανική για να σε ξυπνήσει και να σε βοηθήσει να αισθανθείς εγρήγορση το πρωί, αλλά λιγότερο χρήσιμο όταν εκτοξεύεται στους βολβούς των ματιών σου αργά το βράδυ.

Η άλλη πτυχή έχει να κάνει με το είδος του περιεχομένου που τείνουν να καταναλώνουν οι άνθρωποι στα τηλέφωνά τους: εθιστικό, γρήγορο, διανοητικά διεγερτικό και μερικές φορές αγχωτικό ή συναισθηματικό περιεχόμενο. Ουσιαστικά, το αντίθετο από αυτό που θέλετε όταν προσπαθείτε να χαλαρώσεις. Το βιβλίο από την άλλη, είναι μια αφήγηση στον εγκέφαλο που του επιτρέπει να πλάσει τις δικές του εικόνες και μάλιστα σε λογικό χρόνο.

Ξεκίνα λοιπόν αντίθετη ρουτίνα και θα δεις βελτίωση.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved