Δεν λέμε ότι στην πρώτη μπίρα μπορεί κάποιος να γίνει σκουπίδι, αλλά να ξέρεις ότι υπάρχουν αλλαγές στο σώμα σου και την αντίληψή σου στο πρώτο pint.
Aκόμα και πριν αισθανθείς αυτό το βουητό στο κεφάλι, πίνοντας μπίρα απελευθερώνεται ντοπαμίνη, η ορμόνη αυτή που μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα. Δεν είναι λοιπόν μόνο ότι την πίνεις στον ήλιο, αλλά ακόμα και μετά από ένα ποτήρι το σάκχαρο στο αίμα σου πέφτει ελαφρώς.
Θα βρεθείς επίσης να πηγαίνεις πιο συχνά στην τουαλέτα μιας και το αλκοόλ αναστέλλει τις αντιδιουρητικές ορμόνες. Οι γυναίκες τείνουν να μεθάνε 30% με 40% περισσότερο από τους άνδρες από την ίδια δόση αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της κατανομής του σωματικού νερού και του σωματικού λίπους ανά κιλό.
Διάβασε επίσης: Όσο πιο συχνά πας για μπίρες τόσο πιο ευτυχισμένος είσαι.
Ένας ψυχίατρος εξήγησε προηγουμένως τι συνέβη όταν ένας έφηβος υποβλήθηκε σε σάρωση εγκεφάλου ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ. «Πήραμε ένα νεαρό παιδί που έπινε πολύ, το ξυπνήσαμε και μετά το μεθύσαμ. Όταν τον περάσαμε από MRI οι μετωπιαίοι λοβοί του εξαφανίστηκαν». Γιατί σε νοιάζει αυτό; Το μπροστινό μέρος του εγκεφάλου σου ελέγχει πράγματα όπως η εστίαση, η προνοητικότητα, η κρίση, ο έλεγχος των παρορμήσεων, η οργάνωση, ο προγραμματισμός, η ενσυναίσθηση. Και τα θέλεις όλα αυτά.
Ναι, αυτοί οι σημαντικοί μετωπιαίοι λοβοί που είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή μας λειτουργία είναι πρακτικά εκτός χρήσης. Το Γραφείο Υπηρεσιών και Υποστήριξης Εθισμού της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (OASAS) προσθέτει: «Όταν το αλκοόλ επηρεάζει τους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου, ένα άτομο μπορεί να δυσκολεύεται να ελέγξει τα συναισθήματα και τις ορμές του».
Καταλαβαίνεις τώρα γιατί χάνεις τον έλεγχο;