Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάσαι ανάλογα με την ηλικία σου

Όπως αλλάζει η ηλικία έτσι αλλάζει και η ποιότητα του ύπνου μας.

Αν έχεις ήδη παρατηρήσει αλλαγές στο σώμα και την διάθεσή σου,  είναι επειδή η ηλικία μας αλλάζει όπως άλλωστε και ο ύπνος μας. Ρίξε μια ματιά στην ανάλυση που έκαναν οι επιστήμονες για το περιοδικό ΤΙΜΕ.

Παιδιά και έφηβοι

Τα παιδιά από έξι έως 12 ετών διατηρούν μοτίβα που δεν διαφέρουν από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας - με τις ανάγκες ύπνου να μειώνονται ελάχιστα, σε εννέα έως 12 ώρες τη νύχτα - αλλά η ανάγκη για ύπνο εξαφανίζεται. Καθώς η εφηβεία πλησιάζει, ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή. Οι 13 έως 18 ετών χρειάζονται περίπου οκτώ έως 10 ώρες ύπνου τη νύχτα, αλλά το πρόγραμμα ύπνου αλλάζει, με την ώρα του ύπνου να έρχεται αργότερα το βράδυ και το ξύπνημα να έρχεται αργότερα το πρωί. Οι γονείς που μεγαλώνουν εφήβους θα παρατηρήσουν συνήθως ότι το παιδί που κάποτε σηκωνόταν από το κρεβάτι στις 7:00 π.μ. τα Σαββατοκύριακα τώρα κοιμάται μέχρι τις 11:00. Αυτό συμβαίνει επειδή η απελευθέρωση της ορμόνης του ύπνου, η μελατονίνη αλλάζει.

 

 

Ενήλικες

Τα τελευταία χρόνια της εφηβείας, το σώμα μεγαλώνει και ο εγκέφαλος λίγο πολύ έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη του. Τότε είναι που η ανάγκη για ύπνο πέφτει σε επτά ή οκτώ ώρες τη νύχτα. Υπάρχει λιγότερη γνωστική ανάπτυξη και ο ύπνος λειτουργεί περισσότερο ως τρόπος συντήρησης για το σώμα». Οι ενήλικες που χρειάζονται σημαντικά περισσότερες από οκτώ ώρες μπορεί και να πάσχουν από διαταραχή ύπνου. Η αποφρακτική άπνοια επηρεάζει περίπου ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως και είναι η κύρια αιτία διαταραχής του ύπνου μας. Ο ανώτερος αεραγωγός ή ο λαιμός καταρρέει κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι άνθρωποι έχουν αυτές τις μικρο-αφυπνίσεις επειδή σταματούν να αναπνέουν και το σώμα τους ξυπνά για να πάρουν μια ανάσα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικά κακής ποιότητας ύπνο και μη αναζωογονητικό ύπνο. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από υπερυπνία, μια υπερβολική ανάγκη για ύπνο που δεν ικανοποιείται με την καταγραφή ακόμη και δέκα ωρών τη νύχτα και των power naps κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η αιτία της υπερυπνίας είναι ασαφής, αν και οι θεραπείες - συμπεριλαμβανομένων διεγερτικών φαρμάκων και αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αποφυγή της καφεΐνης και η άσκηση πριν τον ύπνο - μπορεί να βοηθήσουν.

Ηλικιωμένοι

Για τα άτομα 65 ετών και άνω, η απελευθέρωση μελατονίνης επιβραδύνεται, οδηγώντας σε λιγότερο ύπνο και πιο ελαφρύ. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί προχωρούν επίσης αλλάζουν, έτσι οι ηλικιωμένοι πάνε για ύπνο νωρίτερα και ξυπνούν νωρίτερα. Οι σωματικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, όπως τα προβλήματα του προστάτη στους άνδρες που οδηγούν σε συχνές εκδρομές στο μπάνιο κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορούν επίσης να έχουν αντίκτυπο στον βαθύ και σταθερό ύπνο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved