associated press Όταν το free gym αποδεικνύεται ανώφελο και επικίνδυνο

Ένα βασικό πρόγραμμα στο γυμναστήριο, καμία καθοδήγηση, κανένα progress, τραυματισμοί και όλα αυτά για μία “mega προσφορά”.

Ο κόσμος ψάχνει τις προσφορές. Από τη φέτα ΠΟΠ μέχρι τα αεροπορικά εισιτήρια για το επόμενο ταξίδι, το να βρεις τη super προσφορά έχει μετατραπεί σε μία πρόκληση που αγγίζει τα όρια του εθισμού. Δε θα κατηγορήσουμε το καταναλωτικό κοινό. Δεν ευθύνεται εκείνο για την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και το βιοτικό του επίπεδο. Υπάρχουν αρμόδιοι που πληρώνονται με παχυλούς μισθούς αλλά αντί να βρουν λύσεις, ψελλίζουν δικαιολογίες. Μιζεριάσαμε; Ελάχιστα, όπως ακριβώς συνέβη με την επιστροφή μας από τις διακοπές. Είμαστε ρεαλιστές καταγράφοντας την σκληρή πραγματικότητα; Ξεκάθαρα. Το ξέρεις και το ξέρω.

Οι προσφορές κάνουν γκελ στον καταναλωτή. Τον ξυπνούν από τον λήθαργο, τον ψήνουν να βγάλει το πορτοφόλι, να κατευθυνθεί προς το ταμείο και να ακούσει την πιο συχνή ερώτηση: “Μετρητά ή καρτούλα;”. Αν με ρωτάς, δεν υπάρχει τίποτα το κακό σε όλο αυτό. Ωστόσο σε κάποια πράγματα δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις. Όπως για παράδειγμα στην υγεία μας. Δεν υπάρχει πολυτιμότερο αγαθό και αποτελεί αναπόσπαστο δικαίωμα κάθε πολίτη. Γιατί, λοιπόν, αποφασίζουμε τόσο πρόχειρα αναφορικά με την υγεία και την ευεξία μας; Η έλλειψη γνώσης είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Όπως επίσης το κόστος. Όταν βλέπεις το εισόδημά σου να συρρικνώνεται και τον μισθό να κάνει φτερά στις πρώτες 20 μέρες του μήνα, τότε από κάπου πρέπει να κόψεις. Το personal, το pilates, η γιόγκα αποτελούν, δυστυχώς, περιττή πολυτέλεια. 

 

 

Ωστόσο ποιος σου είπε ότι πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις το χέρι στην τσέπη για να γυμναστείς; Υπάρχουν εναλλακτικές αρκεί για να έχεις θέληση. Αλλά το να ακολουθήσεις τον εύκολο δρόμο του γυμναστηρίου λόγω της mega προσφοράς, δεν είναι μία συνετή επιλογή. Τι πιο σύνηθες από έναν αρχάριο ασκούμενο που κάθεται απέναντι από έναν επαγγελματία φυσικής αγωγής, του εκμυστηρεύεται τους στόχους του και εκείνος του φτιάχνει ένα πρόγραμμα που υποτίθεται είναι “φτιαγμένο και ραμμένο” στα μέτρα του. Την πρώτη εβδομάδα θα του δείξει τα όργανα και μετά θα τον αφήσει να πέσει στα βαθιά. 

Η Ρίτσα Δακτυλίδη θέλει να σε «τεντώσει» στο pilates

Ό,τι πληρώνεις παίρνεις σε αυτή τη ζωή και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πήρες τίποτα. Η συντριπτική πλειοψηφία που κάνει free gym χωρίς να έχει τη γνώση στο πώς να εκτελέσει μία άσκηση, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία. Δεν έχει τη σωστή τεχνική και αν δεν είναι τυχερός, θα κληρονομήσει έναν τραυματισμό που με τα χρόνια θα χειροτερεύει. Θέλεις να είναι ώμος; Θέλεις να είναι μέση; Θέλεις να είναι τα πάντα; Όλα μπορούν να συμβούν αν δεν έχεις έναν επαγγελματία να σε καθοδηγηθεί και να διορθώνει κάθε λάθος σου. Ταυτόχρονα δε θα δεις ποτέ μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. 

 

 

Ναι, το personal είναι ακριβό χόμπι. Δεν είναι για όλα τα βαλάντια. Ωστόσο το σώμα σου δεν μπορείς να το κοροϊδέψεις. Είμαστε ό,τι τρώμε και ό,τι γυμνάζουμε. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Προσωπικά, μου φαίνεται δίκαιο. Από το να βάλεις σε κίνδυνο την υγεία σου, βρες εναλλακτικές, όπως τα mini groups. Βγες για τρέξιμο. Κάνε ποδήλατο. Γράψου σ’ ένα κολυμβητήριο. Πήγαινε με τους κολλητούς σου για μπάσκετ. Γιατί πρέπει να κλειστείς σ’ ένα γυμναστήριο χωρίς γνώση και πλάνο θεωρώντας πως μόνο με το “σίδερο” θα γίνεις νέος Arnold.

 

 

Και σε μια τελική αν σκέφτεσαι την τσέπη σου, σκέψου κι αυτό: Οι τραυματισμοί και οι γιατροί θα σου κοστίσουν μία περιουσία. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την περάσεις σε φυσικοθεραπευτήρια.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved