Τελικά πάγο ή θερμαντική για μετά την προπόνηση;

Ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι κάποιο βαθμό μυϊκού πόνου μετά από μια καλή προπόνηση. Το πόσο πονούν οι μύες σου μετά από αυτή, θα εξαρτηθεί από το αν το σώμα σου είναι συνηθισμένο στο επίπεδο της έντασης και στις συγκεκριμένες ασκήσεις που εκτελούνται. Εάν είσαι αρχάριος, το πιθανότερο είναι ότι θα εμφανίσεις καθυστερημένο μυϊκό πόνο – το γνωστό πιάσιμο.

Και όλοι τελικά τσακώνονται, ειδικοί και μη, για το τι ακριβώς πρέπει να εφαρμόσουμε για μετά την προπόνηση ώστε να βοηθήσουμε την αποθεραπεία. Ζεστό ή κρύο; Θερμαντική κρέμα ή πάγο; Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ο πάγος είναι διάσημος στην αθλητική κοινότητα . Η πιο ευρέως αποδεκτή θεωρία, είναι ότι μειώνει το οίδημα ή τη φλεγμονή, μουδιάζει τους υποδοχείς του πόνου και κατά συνέπεια τον μειώνει. Από την άλλη πλευρά το ζεστό, όπως κρέμες ή ένα χλιαρό προς ζεστό μπάνιο, λέμε ότι χαλαρώνει τους μύες και αυξάνει τον μεταβολισμό που βελτιώνει την επούλωση και μειώνει τον πόνο. Άρα τι να προτιμούμε; Σε μια πρόσφατη ερευνητική μελέτη για να ρίξει λίγο φως σε αυτό το θέμα, 100 άτομα έκαναν σκουάτ για 15 λεπτά και στη συνέχεια δοκιμάστηκαν θεραπείες με ζεστό και παγωμένο στοιχείο,  αμέσως μετά την προπόνηση και μετά ξανά 24 ώρες μετά την άσκηση. Η μυϊκή αποκατάσταση μετρήθηκε με βάση τη δύναμη, την ισχύ που απαιτείται για την παθητική κίνηση του γονάτου, την κλίμακα πόνου και τα επίπεδα μυοσφαιρίνης στο αίμα.

 

pexels pixabay 260447

 

Για την ανάκτηση της δύναμης, η εφαρμογή του ζεστού ήταν ανώτερη αμέσως μετά την άσκηση ενώ η εφαρμογή κρύου ήταν ανώτερη μετά από 24 ώρες. Η θερμότητα ήταν ελαφρώς καλύτερη για να αποτραπεί η βλάβη του ελαστικού ιστού μετά την άσκηση. Για τη μείωση της μυϊκής βλάβης, η εφαρμογή θερμότητας ήταν ανώτερη αμέσως μετά την άσκηση και το ψυχρό στοιχείο ήταν ανώτερο στις 24 ώρες μετά. Για τη μείωση του πόνου, η θεραπεία με πάγο ήταν ανώτερη αμέσως μετά την άσκηση, αλλά και στις 24 ώρες επίσης.

Συμπερασματικά, οι θεραπείες με πάγο και ζέστη είναι και οι δύο αποτελεσματικές για την ενίσχυση της μυϊκής αποκατάστασης και τη μείωση της μυϊκής βλάβης με τη θερμότητα να είναι ανώτερη αμέσως μετά την άσκηση και το κρύο στις 24 ώρες μετά την άσκηση. Ο πάγος είναι ανώτερος για την ανακούφιση από τον πόνο αμέσως μετά την άσκηση αλλά και στις 24 ώρες μετά.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved