Πώς γίνεται η διερεύνηση γονιμότητας
Η διερεύνηση της ανδρικής γονιμότητας μπορεί να γίνει με ένα σπερμοδιάγραμμα που είναι μια απλή εξέταση. Χρειάζεται να έχετε 2-4 ημέρες αποχή έτσι ώστε η εικόνα του δείγματος να είναι αντιπροσωπευτική της ποιότητάς του. Το σπερμοδιάγραμμα περιλαμβάνει τη μέτρηση του όγκου του δείγματος, τον αριθμό των σπερματοζωαρίων (εκατομμύρια/ml δείγματος), την κινητικότητά τους και τη μορφολογία τους. Για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ποιότητας του δείγματος θα πρέπει να γίνεται και μέτρηση του οξειδωτικού στρες καθώς πιστεύεται πως, σε μεγάλο ποσοστό, σε αυτό οφείλεται ο κατακερματισμός του DNA των σπερματοζωαρίων (DFI), που είναι σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης και πρέπει να ελέγχεται και αυτό.
Γιατί η ερμηνεία του σπερμοδιαγράμματος πρέπει να γίνει από τον ειδικό;
Είναι πιθανό να δείτε κάποια χαμηλή τιμή στο σπερμοδιάγραμμά σας και να απογοητευτείτε. Αν κάποια τιμή βρεθεί χαμηλή συνήθως συστήνεται και επανάληψη του σπερμοδιαγράμματος για επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων- ειδικά εάν δεν υπάρχει προηγούμενη εξέταση.
Ακόμη κι αν οι τιμές δεν είναι στα απόλυτα φυσιολογικά όρια υπάρχουν επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν τη γονιμότητά σας.
Σε αυτή την περίπτωση το ιδανικό για εσάς είναι να μιλήσετε με τον ειδικό. Έτσι θα κατανοήσετε ξεκάθαρα τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας και θα μπορέσετε να έχετε πλήρη εικόνα. Για ένα ασφαλές συμπέρασμα για τη γονιμότητά σας, ο ειδικός συνυπολογίζει όλες τις τιμές του σπερμοδιαγράμματος και όχι μεμονωμένα τη μια ή την άλλη. Η κλινική εμπειρία έχει αποδείξει πως και το ιατρικό ιστορικό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Φροντίστε τη γονιμότητά σας
Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βελτιώσει συνολικά την υγεία, όπως επίσης και τις πιθανότητες παραγωγής υγιούς σπέρματος, και να συμβάλλει στην επίτευξη μιας εγκυμοσύνης.
Απλά βήματα που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες παραγωγής υγιούς σπέρματος:
-Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
-Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή και προσθέστε φρούτα, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
-Γυμναστείτε- ήπια άσκηση αρκεί
-Αποφύγετε το κάπνισμα
-Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ
-Αποφύγετε δραστηριότητες που αυξάνουν τη θερμοκρασία στην περιοχή των όρχεων (π.χ. τζακούζι, σάουνα, κινητό τηλέφωνο στην τσέπη, lap top στα πόδια)
-Μιλήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε φάρμακα ή άλλα σκευάσματα
-Προστατευτείτε από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
-Αποφύγετε τις παρατεταμένες σεξουαλικές αποχές
-Προσπαθήστε να διαχειριστείτε το στρες
Θεώνη Παστρωμά
Κλινικός εμβρυολόγος
@my.embryologist
Τηλ. επικοινωνίας: 210 68 16 100
E-mail: myembryologist@gennima.com