Το τι κάνουμε με όσα μέχρι πρότινος πετούσαμε απλά στα σκουπίδια χωρίς τύψεις, είναι η σπαζοκεφαλιά των ημερών. Με την ανακύκλωση συσκευασιών και και τους μπλε κάδους, έχουμε σχεδόν λύσει το πρόβλημα. Μοναδική εκκρεμότητα είναι το τι κάνουμε με τα οργανικά απόβλητα. Οι καφέ κάδοι δεν είναι πολλοί, κήπο και χρόνο για κομποστοποίηση δεν έχουμε, άρα; Τουλάχιστον για τη λάσπη που μένει αφού φτιάξουμε καφέ, υπάρχει μια δεύτερη χρήση μέχρι να την πετάξουμε.
Τα υπολείμματα του καφέ μπορούν να αποτελέσουν βάση για ένα εξαιρετικής ποιότητας σπιτικό scrub. Είναι εύκολο στην παρασκευή και πολύ ευεργετικό, χρειάζεσαι μόνο μισή κούπα από τα υπολείμματα, ¼ της κούπας ελαιόλαδο, 2 κουταλιές νερό και καλό ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια ομοιογενής πάστα. Φυσικά μπορείς να προσθέσεις και άλλα υλικά, γνωστά για τις ιδιότητες ευεξίας που έχουν, έχοντας πάντα υπόψη τις ανάγκες του δέρματός σου. Οι πιο προφανείς προσθήκες είναι η καστανή ζάχαρη και το αλάτι, που μπουστάρουν τις απολεπιστικές ιδιότητες της πάστας.
Ποια η σχέση του καφέ με τη μακροζωία;
Καλά όλα αυτά και ψιλογνωστά, αλλά ο καφές τι ρόλο παίζει; Οι κόκκοι του καφέ είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες και δεν καταφέρνουν να περάσουν όλες από τον αλεσμένο κόκκο στο ποτήρι του καφέ που πίνουμε. Οι πολυφαινόλες είναι τρομερές αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ ο καφές περιέχει και άλλες πολλές παρόμοιες ενώσεις. Το τρίψιμο της επιδερμίδας με ένα scrub που έχει αντιοξειδωτικές ενώσεις καταπολεμά τις κοκκινίλες, καθαρίζει φραγμένους πόρους, «ξεφουσκώνει» τα πρησμένα μάτια κλπ
Σε γενικές γραμμές, τα υπολείμματα του καφέ είναι αναγκαία για την υγεία του δέρματος και το μόνο που πρέπει να προσέξεις, είναι το πόσο φρέσκα θα είναι τα υπολείμματα του καφέ και πόσο συχνά θα τα χρησιμοποιείς. Η παρουσία νερού στον αλεσμένο και χρησιμοποιημένο καφέ και η απουσία συντηρητικών, οδηγεί στην ανάπτυξη μούχλας μετά από μερικές μέρες, άρα θες όσο πιο φρέσκια «λάσπη» γίνεται. Από την άλλη η τραχύτητα των κόκκων του καφέ απαιτεί λελογισμένη χρήση τους και φυσικά όχι σε καθημερινή βάση.