Είναι πολύ βασικό, όταν είναι κανείς σε δίαιτα, να σημειώνει καθημερινά το βάρος του. Πρέπει να καταλάβουμε πως λειτουργεί το σώμα μας και γιατί κάποιες ώρες της ημέρας είναι πιο βαρύ και κάποιες άλλες ώρες ελαφρύτερο. Πρέπει όμως να καταλάβουμε επίσης πως δεν πρέπει η μέτρηση των θερμίδων να μας γίνει εμμονή. Τι είναι όμως τελικά μία θερμίδα; Εσύ ξέρεις; Ακούμε συνεχώς γι' αυτό το πράγμα αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ιδέα τι ακριβώς είναι. Θερμίδα είναι μία μονάδα ενέργειας που παίρνουμε από ένα ποτό ή από ένα φαγητό. Αρχικά μία θερμίδα δεν είναι κάτι κακό για τον οργανισμό σου, όταν αρχίσουν όμως να μαζεύονται πολλές στο σώμα σου τότε παίρνεις κιλά. Όταν κάποιος κινείται ή σκέφτεται, καίει θερμίδες. Το σώμα έχει ανάγκη τις θερμίδες για να λειτουργήσει σωστά. Όταν είμαστε άρρωστοι ο πυρετός καίει περισσότερες από τις θερμίδες στο σώμα μας, γι' αυτό αδυνατίζουμε περισσότερο σε αυτή την περίπτωση.
4 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να σταματήσεις τη δίαιτα
Μετράμε τις θερμίδες μας όταν θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο της ενέργειας που μπαίνει μέσα μας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μην τρώμε άχρηστα πράγματα για το σώμα μας. Επίσης είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να χάσει κανείς κιλά μιας και αν μετράει τις θερμίδες του τότε ξέρει τι μπαίνει και τι βγαίνει από το σώμα του, έτσι είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσει περισσευούμενο βάρος. Αν όμως το μέτρημα των θερμίδων μας γίνει εμμονή τότε θα αποκτήσουμε κάτι που δεν το είχαμε πριν. Οποιαδήποτε εμμονή με το βάρος μας δεν είναι καλή. Το να κοιτάς σαν τρελός τις ταμπέλες των προϊόντων για να δεις πόσες θερμίδες έχουν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αρκεί να μην εξαρτηθείς από αυτό και γίνει ο μοναδικός γνώμονας της κατανάλωσης τους.
Το σώμα μας πάνω κάτω χρειάζεται 2000 θερμίδες την ημέρα, όχι παραπάνω. Για τους άνδρες αυτό μπορεί να πάει και μέχρι τις 2.500 θερμίδες, ανάλογα με το σώμα και τις δραστηριότητες τους. Αν κάθε μέρα είσαι σε θέση να κάψεις 500 θερμίδες τότε είσαι σε καλό δρόμο και το σώμα σου θα είναι οκ. Ένα άλλο κακό με το μέτρημα των θερμίδων είναι πως έτσι δεν παίρνουμε υπόψιν μας την διατροφική αξία της κάθε τροφής. Για να συνοψίσουμε λοιπόν, το μέτρημα των θερμίδων μπορεί να είναι καλό αν συνδυαστεί με καλή διατροφή και σωστή διαχείριση της δίαιτας μας, χωρίς υπερβολές ή εμμονές.