To ninjutsu γεννήθηκε σε έναν κόσμο γεμάτο από αίμα και πόλεμο. Οι τεχνικές επικεντρώθηκαν στις μεθόδους που λειτουργούσαν στο πεδίο της μάχης, πίσω από τις γραμμές του εχθρού και ενάντια σε πολλούς επιτιθέμενους. Η τέχνη μεγάλωσε, εξελίχθηκε, για να συμπεριλάβει αρχές ψυχολογικής αυτοάμυνας που επέτρεψαν στους οπαδούς της να ζήσουν τη ζωή τους με τους δικούς τους όρους, χωρίς φόβο. Και αυτό καλείσαι να κάνεις και εσύ.
Κοντρόλαρε τον εαυτό σου, όχι το περιβάλλον σου
Το ninjutsu βασίζεται σε μία βασική αρχή που λέει το προφανές: δεν έχεις απολύτως κανένα έλεγχο στους επιτιθέμενους. Είτε αυτό συμβαίνει στο δρόμο, στη δουλειά λεκτικά ή ακόμη και αν δεν αφορά φυσική επίθεση αλλά ψυχολογική. Το να σπαταλάς ώρα αρνούμενος την παραπάνω αλήθεια, οδηγεί σε πανικό, σε εκνευρισμό, σε απογοήτευση και όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου. Του εαυτού σου φυσικά.
Σκέψου ότι την εποχή των σογκουνάτων στην Ιαπωνία, οι κάτοικοι στο ορεινό βουνό Ίγκα βρισκόντουσαν συνεχώς στην άμυνα καθότι ήταν θύματα επιθέσεων. Όχι μόνο δεν έμειναν κρυμμένοι στα σπίτια, αλλά αποφάσισαν να αμυνθούν με κάθε τρόπο και κυρίως εντείνοντας τις αισθήσεις τους. Υπάρχουν καταγεγραμμένες πληροφορίες όπου οι γονείς έστελναν τα παιδιά τους να κρυφτούν στα δάση τη νύχτα και να εκπαιδεύονται σαν κομάντος, με στόχο να μην τους βρουν οι δικοί τους. Κατακτώντας τις αισθήσεις τους και ελέγχοντας την αναπνοή τους, μπόρεσαν να λειτουργήσουν κάτω από στρες και πίεση.
Όπως και οι παλιοί νίντζα, έτσι και εμείς πρέπει να θυμόμαστε να μην αφήνουμε το στρες να κερδίζει και να κατακτούμε καθημερινά τον εαυτό μας. Η περιφερειακή όραση δεν πρέπει ποτέ να υστερεί και σε συνδυασμό με την αναπνοή, θα καταφέρεις να ελέγξεις κάθε κατάσταση.
Υπάρχει πάντα κάτι που μπορείς να μάθεις
Οι νίντζα αναφέρονται σε ένα ρητό που λέγεται shikin harimitsu daikomyo. Η ελεύθερη μετάφραση του ρητού είναι το, «από κάθε κατάσταση, υπάρχει ελπίδα για φώτιση». Οι αντίπαλοι των νίντζα υπερτερούσαν πάντα σε αριθμούς, όπλα και προμήθειες. Αυτό που δεν μπορούσαν ωστόσο ποτέ να στερήσουν από τους νίντζα οι αντίπαλοί τους, ήταν η γνώση που προέκυπτε από κάθε μάχη αναμεταξύ τους. Δεν άφηναν το εγώ τους να κυριαρχήσει και κάθε αναμέτρηση τους έκανε σοφότερους, μιας και φρόντιζαν να μην επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη.
Στο τέλος, οι νίντζα γνώριζαν τις κινήσεις των αντιπάλων και ποια τακτική θα ακολουθούσαν. Και ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα πάντα.
Διάβασε εδώ: Πώς οι αλυσιδωτές γροθιές θα σε κάνουν πιο γρήγορο.
Πώς θα επιβιώνεις σε αγχωτικό περιβάλλον
Να αφήσουμε για πολύ λίγο τους νίντζα και να θυμηθούμε τον μεγάλο Bruce Lee που είχε πει το εξής. Η καλύτερη εκπαίδευση για ένα συμβάν είναι το ίδιο το συμβάν. Και είχε απόλυτο δίκιο γιατί όσες πετυχημένες προπονήσεις και αν κάνεις, τίποτα δεν θα είναι ίδιο σαν την ίδια την κατάσταση όπως την βιώσεις.
Η πραγματική και ουσιαστική εκπαίδευση μιας πολεμικής τέχνης, δεν είναι να σε μάθει να δέρνεις. Είναι να σε μάθει να παραμένεις ήρεμος σε καταστάσεις όπου η αδρεναλίνη και το στρες βαράνε κόκκινο. Για να το πετύχει κανείς αυτό, πρέπει να πιεστεί και να ξεπεράσει τα όρια του comfort zone του, με έλεγχο, ώστε να μάθει να αντιδρά υπό συνθήκες πίεσης και στρες. Φυσικά στη σύγχρονη εποχή, η πρακτική δεν είναι μία. Από το να παραμένεις συγκεντρωμένος με τα φώτα σβηστά μέχρι να αμύνεσαι δεμένος στα χέρια χρησιμοποιώντας μόνο τα πόδια, είναι μερικές τακτικές του shinobi.
To ίδιο όμως είναι να ξέρεις πως να αντιμετωπίσεις μία λεκτική επίθεση, να παραμένεις ψύχραιμος σε μία κατάσταση στο δρόμο όπου ένας οδηγός σου έχει βάλει τις φωνές ή απλά να ελέγχεις την αναπνοή σου όσο πιέζεσαι στο γραφείο.
Θυμήσου πως ο στόχος δεν είναι να εξουδετερώσεις τον φόβο. Είναι να παραμείνεις ψύχραιμος ενώ τον αντικρίζεις, χωρίς να τον αφήνεις να σε κερδίζει.