Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, αυτές οι 7 φράσεις χρησιμοποιούνται από αγενείς ανθρώπους

Ο καθένας από εμάς τους έχει συναντήσει. Ανθρώπους τοξικούς που με τη συμπεριφορά τους μπορούν να χαλάσουν τη διάθεση σε όλο το περιβάλλον γύρω τους.

Δεν πρόκειται μόνο για την καλή ανατροφή. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, αυτές οι φράσεις αποκαλύπτουν πολύ περισσότερα – όπως έλλειψη ενσυναίσθησης, συναισθηματικό κενό και μερικές φορές ακόμα και σοβαρότερα προβλήματα προσωπικότητας. Διαβάστε ποιες φράσεις θα ήταν καλύτερο να διαγράψετε από το λεξιλόγιό σας.

Πώς να αναγνωρίσετε έναν τοξικό άνθρωπο

«Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε με τους άλλους αποκαλύπτει πολλά για την προσωπικότητα και τη συναισθηματική μας ανάπτυξη», λέει ο διάσημος Αμερικανός ψυχολόγος Χάουαρντ Γκάρντνερ, γνωστός για τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης. «Οι άνθρωποι με ανεπαρκώς ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη συχνά χρησιμοποιούν συγκεκριμένες φράσεις ως ασπίδα ενάντια σε βαθύτερες σχέσεις».

Ψυχολόγοι αναλύουν γιατί μας αρέσουν τόσο πολύ σειρές και podcasts με πραγματικά εγκλήματα

Αυτές οι 7 φράσεις αποκαλύπτουν έλλειψη ενσυναίσθησης

«Συμβιβάσου με την κατάσταση!»
Αυτή η φράση είναι μια τυπική δικαιολογία ανθρώπων που δεν ενδιαφέρονται να λύσουν προβλήματα ή να βρουν συμβιβασμούς. Οι ψυχολόγοι τη θεωρούν ξεκάθαρο σημάδι συναισθηματικού κλεισίματος.

«Άλλοι το έχουν πολύ χειρότερα από εσένα.»
Κλασικό παράδειγμα αποφυγής ευθύνης. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συχνά αυτή τη φράση συνήθως δυσκολεύονται να δημιουργήσουν βαθύτερες διαπροσωπικές σχέσεις.

«Στο είχα πει, έχω πάντα δίκιο.»
Η ανάγκη να έχει κάποιος πάντα τον τελευταίο λόγο είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένδειξη ανασφάλειας που καλύπτεται από αλαζονεία. Τέτοιοι άνθρωποι συχνά παλεύουν με τα δικά τους αισθήματα κατωτερότητας.

 

 

«Τα παίρνεις όλα πολύ προσωπικά.»
Η άμεση έκφραση αδιαφορίας προς τους άλλους είναι ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια έλλειψης ενσυναίσθησης. Στην επαγγελματική και προσωπική ζωή, αυτή η φράση μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές.

«Δεν φταίω εγώ, έτσι είμαι...»
«Αυτή η φράση είναι ουσιαστικά μια άρνηση προσωπικής ανάπτυξης,» εξηγεί ο Γκάρντνερ. «Είναι ένας τρόπος να αποφύγει κάποιος να δουλέψει με τον εαυτό του.»

«Ξεπέρασέ το!»
Η υποτίμηση των συναισθημάτων και των απόψεων των άλλων είναι από τα χειρότερα επικοινωνιακά λάθη. Αποκαλύπτει έλλειψη σεβασμού και συχνά κρύβει βαθιά ανασφάλεια.

«Δεν είναι δική μου υπόθεση.»
Μια φαινομενικά αθώα δικαιολογία, η οποία όμως συχνά κρύβει βαθιά αδιαφορία για τις ανάγκες των άλλων.

Πώς να αλλάξετε τις επικοινωνιακές σας συνήθειες

Το καλό νέο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι οι ακατάλληλοι επικοινωνιακοί τύποι μπορούν να αλλάξουν. «Το πρώτο βήμα είναι η συνειδητοποίηση των δικών σας επικοινωνιακών κακών συνηθειών», συμβουλεύει ο Γκάρντνερ. «Όταν παρατηρήσετε ότι χρησιμοποιείτε συχνά κάποια από αυτές τις φράσεις, προσπαθήστε να τις αντικαταστήσετε με πιο δημιουργικές εναλλακτικές».

Η χρήση «τοξικών» φράσεων μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές συνέπειες – από προβλήματα στις σχέσεις έως δυσκολίες στην επαγγελματική ζωή. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συχνά αυτές τις φράσεις έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες για συγκρούσεις στον χώρο εργασίας και 45% λιγότερες πιθανότητες να έχουν μακροχρόνιες σχέσεις.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved