Έχετε αναρωτηθεί πώς είναι η Ανταρκτική κάτω από τους πάγους;

Έχουμε επιτέλους εικόνα για το τι συμβαίνει κάτω ακριβώς από την παγωμένη ήπειρο.

Ενδεχομένως να έχεις σκεφτεί πώς είναι η Ανταρτική κάτω από τους πάγους. Μπορεί και όχι βέβαια, όμως δεν έχει ένα ενδιαφέρον να ξέρεις πώς είναι τα πράγματα κάτω από τους πάγους; Το παρακάτω άρθρο θα σε βοηθήσει να έχεις μία ματιά κάτω από την επιφάνεια, κάτω από τον πάγο.

Συγκεκριμένα, πριν από ενενήντα χρόνια όταν το κλίμα της γης ήταν πιο ζεστό, οι πόλοι ήταν χωρίς πάγους, η Ανταρτική ήταν μία ήπειρος, που ίσως θύμιζαν τη σημερινή Νέα Ζηλανδία.

Το «ηλιακό κερί» έχει γίνει viral σε όλο τον κόσμο

Αυτό το αρχαίο τοπίο που θάφτηκε κάτω από τους πάγους, το αρχαίο τοπίο που θάφτηκε κάτω από τους πάγους αποκαλύπτεται σε όλη του τη λεπτομέρεια χάρη σε έναν νέο τοπογραφικό χάρτη της ηπείρου.

 

 

Οι μετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών

Από τις μετρήσεις που έχουν προκύψει τις τελευταίες έξι δεκαετίες από αεροπλάνα, δορυφόρους, πλοία ακόμη και έλκηθρα με σκύλους, που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του νέου χάρτη από ερευνητές της Βρετανικής Αποστολής στην Ανταρκτική (BAS). Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scientific Data και τα δεδομένα είναι ελεύθερα διαθέσιμα για την επιστημονική κοινότητα.

Ειδικότερα, ο χάρτης δείχνει την Ανταρκτική, πώς θα ήταν αν εξαφανίζονταν τα 27 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα πάγου που την καλύπτουν. Όπως προκύπτουν από τα νέα δεδομένα,το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής θα ήταν αρκετό για να ανεβάσει τη στάθμη των ωκεανών κατά 58 μέτρα.

Πώς θα διαμορφωθεί ο Παγκόσμιος Χάρτης με το λιώσιμο των πάγων;

Ο πάγος που καλύπτει την ξηράς της Ανταρκτικής έχει μέσο πάχος 2.148 μέτρα, σε ορισμένα όμως σημεία είναι πολύ παχύτερος:

Ένα από τα σημαντικά ευρήματα είναι το πάχος του πάγου. Θα μπορούσε να είναι μία ένδειξη για το πώς θα μπορούσε δεν βρίσκεται στην περιοχή της Αδελίας όπως είχε εκτιμηθεί παλαιότερα αλλά στην Γη του Ουίλκς.

 

 

Το πάχος του φτάνει τα 4.757 μέτρα. Ο χάρτης Bedmap3 είναι ο τρίτος που παρουσιάζει η BAS και βασίστηκε σε 82 εκατομμύρια σημεία δεδομένων, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση.

«Πρόκειται για ζωικής σημασίας πληροφορίες στις οποίες βασίζονται τα υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιούμε για να εξετάσουμε πώς ο πάγος θα κυλήσει καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν» δήλωσε ο δρ Χάμις Πρίτσαρντ, παγετωνολόγος της BAS.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved