Οι νέοι σήμερα αδιαφορούν για τα πτυχία και έχουν σοβαρό λόγο

Ο υδραυλικός δεν παίρνει παραπάνω από έναν δάσκαλο; Μπήκατε τώρα στο νόημα;

Πήξαμε από πτυχιούχους και το ζήτημα εδώ είναι αν υπάρχουν θέσεις εργασίας για μετέπειτα. Και συνήθως σε αυτό η απάντηση είναι αρνητική, ειδικά μιλώντας για τα δικά μας ελληνικά δεδομένα είναι πολύ εύκολο να διαπιστωθεί ότι οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας δεν βρίσκουν θέσεις εργασίες που να τους αντιστοιχούν. Μάλλον αυτό βλέπει και η Gen Z και δεν θέλει καθόλου να ασχοληθεί με διαβάσματα και ακαδημαϊσμούς. Και από ότι φαίνεται αυτό προκύπτει από ένα κοκτέιλ παραγόντων. Η αλήθεια είναι ότι η αύξηση των μισθών στα τεχνικά επαγγέλματα είναι σίγουρα σοβαρός λόγος για να σκεφτείς ότι τα γράμματα δεν είναι προσανατολισμός σου.

Πόση αύξηση πρέπει να πάρεις για να είσαι χαρούμενος;

Ειδικότερα, η αύξηση των αμοιβών στα τεχνικά επαγγέλματα συνδυαστικά με τις νέες τεχνολογίες φέρνουν αλλαγές σε μια σειρά από δουλειές που ενώ κουβαλούν «στίγματα» του παρελθόντος, πλέον γίνονται περιζήτητα. Ειδικά αν το σκεφτούμε στο πλαίσιο της ελληνικής κοινωνίας, όλοι ξέρουμε ότι το όνειρο κάθε γονιού είναι το παιδί του να γίνει γιατρός ή δικηγόρος. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα, όλοι χρειάζονται εξίσου σε μία κοινωνία, από τον υδραυλικό μέχρι τον γιατρό.

 


Το παράδειγμα των ΗΠΑ

Τα στοιχεία της χώρας δείχνουν ότι ο αριθμός των σπουδαστών που εγγράφηκαν στα τεχνικά κολλέγια αυξήθηκε κατά 16% τον περασμένο χρόνο. Οι νέοι που ενδιαφέρονται για προγράμματα που έχουν να κάνουν με την οικοδομή αυξήθηκαν κατά 23%, ενώ εκείνοι που θέλουν να ασχοληθούν με την ψύξη/θέρμανση καθώς και με την συντήρηση/επισκευή οχημάτων αυξήθηκαν κατά 7%.

Πώς θα γίνεις πιο χαρισματικός στη δουλειά σου αλλά και στις σχέσεις σου

«Είναι ευρηματικό, ότι τα παιδιά που ψάχνουν κάτι και δεν είναι κολλημένοι με την τριτοβάθμια εκπαίδευση», λέει στη Wall Street Journal ο 20χρονος Tanner Burgess, που αποφοίτησε από ένα 9μηνο πρόγραμμα για ηλεκτροσυγκολλητές το περασμένο φθινόπωρο. Στις ΗΠΑ, η μέση αμοιβή για έναν νέο που ασχολείται με τον τομέα της οικοδομής αυξήθηκε πέρυσι κατά 5,1%, στα 48.089 δολάρια ετησίως. Αξιοσημείωτο είναι ότι ένας πτυχιούχος υπάλληλος που μόλις προσελήφθηκε πήρε ετήσιο μισθό 39.520 δολαρίων, αυξημένο κατά 2,7% σε σχέση με το 2022.

Τεχνητή νοημοσύνη και στερεότυπα

Όπως αναφέρουμε συχνά και στα κείμενά μας η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης είναι ένας παράγοντας, που διαφοροποιεί καταστάσεις σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά  αλλάζει και τον τρόπο που σκέφτονται οι νέοι. Ειδικότερα, σε μία δημοσκόπηση της Jobber, οι ερωτηθέντες εκτίμησαν ότι τεχνικά επαγγέλματα προσφέρουν καλύτερη εργασιακή ασφάλεια από εκείνες τις θέσεις γραφείου, λόγω του AI.

Μετά αν σκεφτούμε το πώς λειτουργούν τα στερεότυπα, όπως είναι λογικό θα καταλήξουμε πάλι ότι υπάρχουν ακόμη «στίγματα» σε κοινωνικό status. Όπως είπαν, 8 στους 10 ερωτηθέντες στην εν λόγω δημοσκόπηση απάντησαν ότι οι γονείς τους θέλουν να πάνε στο κολλέγιο. Τα επαγγέλματα που γίνονται από αποφοίτους τριτοβάθμιας δίνουν περισσότερα χρήματα σε βάθος χρόνου, καθώς όσοι δουλεύουν σε επαγγελματικές υπηρεσίες παίρνουν μέσο μισθό 78.500 δολαρίων τον χρόνο, έναντι 69.200 δολαρίων των εργαζόμενων στην οικοδομή.

Ας μην ξέχναμε ότι τα τεχνικά επαγγέλματα είναι σκληρά, συχνά απαιτούν πολύ πρωινό ξύπνημα και καταπόνηση του σώματος. Bέβαια, από τις οχτώ ώρες καθισμένος σε ένα γραφείο είναι καλύτερα. 

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved