Assosiated Press Και ξαφνικά η Γροιλανδία έγινε η πιο «hot» χώρα στον κόσμο

Όταν σε έχει βάλει στο μάτι ο ίδιος ο Πλανητάρχης, αναπόφευκτα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω σου.

Κανείς ποτέ δεν θα καταλάβει ακριβώς τι σκέφτεται ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump, όσο και αν το προσπαθήσει. Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, έχει αρχίσει ένα μίνι παιχνίδι εξουσίας με τον ίδιο να προσαρτίζει τον Καναδά στον χάρτη των ΗΠΑ (!), αλλά αυτό που κάνει -δικαίως-την μεγαλύτερη εντύπωση είναι η εμμονή του με την Γροιλανδία.

Πόσο πιθανό είναι να δεις το Βόρειο Σέλας με τα ίδια σου τα μάτια;

 

Ένα νησί που ανάθεμα αν ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει αν πρόκειται για αυτόνομη χώρα ή κομμάτι κάποιας άλλης, ένα μέρος που όποιος έχει κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι το ξεχωρίζει από το αεροπλάνο για το αποπνικτικό άσπρο -ελέω πολικών θερμοκρασιών- από το οποίο είναι σκεπασμένο. Για την ιστορία, η Γροιλανδία (Greenland) ανήκει στη Δανία με ένα ημιαυτόνομο καθεστώς, έχοντας λίγο πάνω από 55 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και το όνομα της πρωτεύουσάς της, Νουούκ, ενδεχομένως να μην το προφέρεις και σωστά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε ιστορία λόγω... Μπάιντεν!

Τις τελευταίες μέρες λοιπόν, η Greenland βρίσκεται στο επίκεντρο, με τον Donald Trump να τονίζει την επιθυμία του για αγορά της, κάτι που δεν άρεσε καθόλου τόσο στους μόνιμους κατοίκους της, όσο και στη Δανία.

 

 

Μάλιστα, ο Trump δεν αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη βία για να προσαρτήσει τη Γροιλανδία (και τη Διώρυγα του Παναμά), δηλώνοντας ότι και οι δύο περιοχές είναι «πολύ σημαντικές για την οικονομική ασφάλεια των ΗΠΑ», χαρακτηρίζοντάς τον στόχο του ως μεγάλη αναγκαιότητα. «Θα το λατρέψουμε και θα το προστατέψουμε από έναν πολύ φαύλο κόσμο», δήλωσε ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πριν τον Donald Trump δεν ήταν μόνο ο Theodore Roosevelt

Η αλήθεια είναι όμως ότι η Γροιλανδία δεν είναι ένα ξαφνικό καπρίτσιο του Trump, αλλά κάτι σαν διαχρονικός ευρωπαϊκός πόθος των ΗΠΑ. Τη συζήτηση περί αγοράς της είχε ξεκινήσει από το 1946 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Harry Truman ο οποίος είχε προσφέρει 100 εκατομμύρια δολάρια σε χρυσό στη Δανία, ενώ τη δεκαετία του ’70, ο αντιπρόεδρος Nelson Rockefeller φέρεται να πρότεινε την αγορά της Γροιλανδίας για τους ορυκτούς της πόρους.

 

AP24281832379755

O Harry S. Truman, 33ow Πρόεδρος των ΗΠΑ

Παρόλο που η κυβέρνηση της Δανίας δεν έχει πει ότι θα ενδιαφερόταν να διαθέσει τη Γροιλανδία προς πώληση, η ιδέα της εξαγοράς από τις ΗΠΑ έχει ακουστεί περιστασιακά αρκετές φορές ανά τα χρόνια.

Harry S. Truman: Ο οικοδόμος της νέας Aμερικής που είχε την Ελλάδα σαν υλικό

Γιατί όμως να θέλει τόσο πολύ την Γροιλανδία;

Στα μάτια του απλού κόσμου είναι μια ατέρμονη και άγονη Γη που δεν μπορεί να κατοικηθεί λόγω των πολικών θερμοκρασιών της. Η σημασία της Γροιλανδίας για τον Trump και τους προκατόχους του, όμως, έχει οικονομικούς, στρατηγικούς και γεωπολιτικούς παράγοντες.

Οικονομικοί Πόροι: Η Γροιλανδία διαθέτει σημαντικούς φυσικούς πόρους όπως σπάνιες γαίες, ορυκτά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε λιώσιμο των πάγων, ανοίγοντας νέες δυνατότητες για εξόρυξη και εξερεύνηση αυτών των πόρων. Αυτό το πλούσιο υπόστρωμα ορυκτών και ενεργειακών πόρων μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική επένδυση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η αυτοδύναμη παραγωγή ενέργειας και η αυτονομία σε σπάνιες γαίες αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την παγκόσμια οικονομική επιρροή.

Στρατηγική Σημασία: Η Γροιλανδία βρίσκεται σε μια γεωστρατηγικά σημαντική θέση, κοντά στη Ρωσία και τον Καναδά, με την αμερικανική βάση Pituffik (Thule) να αποτελεί ένα από τα βορειότερα φυλάκια του Πενταγώνου. Η επέκταση της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα στην παρακολούθηση και τον έλεγχο της Αρκτικής, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η Κίνα και η Ρωσία εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την περιοχή. Η Γροιλανδία μπορεί να αποτελέσει στρατηγικό κόμβο για την παρακολούθηση δραστηριοτήτων και την προστασία των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αρκτική.

 

AP25007785212490

 

Γεωπολιτική και Οικονομική Ασφάλεια: Η πρόθεση του Trump να αποκτήσει τη Γροιλανδία μπορεί να ερμηνευτεί ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την επιβεβαίωση της αμερικανικής υπεροχής παγκοσμίως, με τις δηλώσεις του για πιθανότητα χρήσης στρατιωτικής δύναμης να δείχνουν μια πιο επιθετική προσέγγιση, προκαλώντας αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα και ειδικά στη Δανία, η οποία διατηρεί την κυριαρχία της Γροιλανδίας.

Από την άλλη, oTrump έχει επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη για οικονομική ασφάλεια των ΗΠΑ και η Γροιλανδία θα μπορούσε να συνεισφέρει σε αυτό το στόχο μέσω της πρόσβασης σε νέες θαλάσσιες διαδρομές που ανοίγουν με το λιώσιμο των πάγων, ενισχύοντας το διεθνές εμπόριο και την ασφάλεια των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή.

 

 

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο η Γροιλανδία να γίνει η πιο hot χώρα στον πλανήτη, παρά το κρύο της περιβάλλον. Λίγες ώρες μετά την ανάμιξη του Elon Musk στα εσωτερικά ζητήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, η ουσία είναι μία: Ότι η έννοια της εθνικής κυριαρχίας και της διεθνούς δικαιοσύνης τον 21ο αιώνα είναι δύο έννοιες που μοιάζουν πιο αβέβαιες από ποτέ.

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved