Σεξισμός. Μία έννοια που έχει γίνει καραμέλα και αρχίζει και χάνει το νόημά της. Ο πόλεμος των εννοιών είναι εξαιρετικά σημαντικός διότι διαμορφώνουν την αντίληψή μας για τον κόσμο, επηρεάζουν τη συλλογική σκέψη, τη δημόσια συζήτηση και τελικά τη λήψη αποφάσεων. Κάθε λέξη ή έννοια είναι ένα εργαλείο νοηματοδότησης και ο τρόπος που χρησιμοποιείται μπορεί να επηρεάσει τις αντιλήψεις, τις πεποιθήσεις και τις πράξεις των ανθρώπων. Ουσιαστικά, ο "πόλεμος των εννοιών" είναι μια μάχη για την εξουσία: ποιος έχει το δικαίωμα να ορίσει την πραγματικότητα και να διαμορφώσει τον τρόπο που την αντιλαμβανόμαστε. Οπότε οφείλουμε να δείχνουμε την πρέπουσα σοβαρότητα και να μη χρησιμοποιούμε την πολιτική ορθότητα ως “Λόγο των Δυνατών” αλλά ως “Λόγο των Αδυνάτων” για να γίνει το απαραίτητο βήμα προς την πραγματική ισότητα και δημοκρατία.
Η Κατερίνα Παναγοπούλου είναι ένα από τα πρόσωπα που έγιναν viral τις τελευταίες ώρες. Ο λόγος είναι η εμφάνισή της στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» και σε ερώτηση που της έθεσε η Σίσσυ Χρηστίδου αναφορικά με τον σεξισμό στα ΜΜΕ, έδωσε μία απάντηση που έκανε το κοινό να την αποθεώσει. Ενδεχομένως να μην ήταν και η απάντηση που περίμενε η παρουσιάστρια της εκπομπής αλλά αυτό δεν πρέπει να μας αφορά.
«Δε μου αρέσει η θυματοποίηση. Τι εννοώ; Είναι ανδροκρατούμενος ο χώρος της παρουσίασης δελτίων ειδήσεων; Εγώ βλέπω ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή. Ποιοι παρουσιάζουν δελτία αυτή τη στιγμή; Γυναίκες. Αν βρεθείς από την μια μέρα στην άλλη θα σε σχολιάσουν. Δεν έχω ζήσει προκατάληψη εις βάρος μου, δεν το έχω ζήσει. Θεωρώ πως όσο επαναλαμβάνουμε τα έμφυλα στερεότυπα, τόσο τα εδραιώνουμε. Έχω συναντήσει αγενείς και κακεντρεχείς ανθρώπους, αλλά και άντρες και γυναίκες. Θεωρώ πως δεν είναι τόσο θέμα φύλου. Μπορεί ο σεξισμός να υπάρχει παντού, σε όλους τους χώρους, αλλά δεν θέλω να ονομάζουμε σεξισμό κάθε κριτική που μπορεί να ασκείται σε μια γυναίκα. Συμβαίνει όμως αυτό. Είναι λίγο αντιδημοφιλές αυτό που λέω, αλλά είναι αυτό που πιστεύω. Είμαι πολλά χρόνια στον χώρο και νομίζω, ότι μπορώ να το πω. Έχω δει ότι πολλές φορές προσπαθούμε να θυματοποιηθούμε και να ονομάσουμε σεξισμό κάθε κριτική που ασκείται σε μία γυναίκα. Αν εγώ βγω στο δελτίο ειδήσεων με μαγιό και το σχολιάσουν, δεν θα είναι σεξισμός. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τους άντρες. Και στους άντρες μπορεί να σχολιάσουν τα ρούχα.
Απόλαυση. Πήγε η λαϊκίστρια (Χρηστίδου) να πατήσει το κουμπί της πατριαρχίας κι η Κατερίνα Παναγοπούλου την έβαλε στη θέση της. Ένας απ' τους λίγους σοβαρούς ανθρώπους της ελληνικής τηλεόρασης. pic.twitter.com/VwAOzGFVYL
— Cardigan (@Crusher44173286) December 16, 2024
Σεξισμός είναι όταν υπάρχει διάκριση λόγω φύλου. Σε μεγάλο βαθμό τα πολύ τελευταία χρόνια αρχίζουμε να το αφήνουμε πίσω μας. Ίσως επειδή ειπώθηκε πολύ, αρχίζουμε να το αφήνουμε πίσω. Εγώ μιλάω για μένα. Στο Mega είμαστε σχεδόν μόνο γυναίκες που παρουσιάζουμε δελτία. Απεσταλμένη στον πόλεμο στη Συρία από το Mega είναι γυναίκα. Άρα θεωρώ ότι ως κοινωνία το ξεπερνάμε. Πρέπει αυτό το έμφυλο στερεότυπο να το ξεπεράσουμε, γιατί θεωρώ όσο το λέμε το εδραιώνουμε στη συνείδηση του κόσμου. Δε θέλω να είμαι ισοπεδωτική, πράγματι υπάρχουν περιστατικά. Η τηλεόραση είναι πολύ ανταγωνιστικός χώρος, είτε είσαι άντρας ή είτε είσαι γυναίκα, αν δεν είσαι καλός… Η τηλεόραση θέλει νούμερα. Δε θέλω σε καμία περίπτωση να ακυρώσω αυτό που βιώνουν πολλές γυναίκες σε πολλούς χώρους. Λέω εγώ τι έχω βιώσει.»
Υπάρχουν διακρίσεις λόγω φύλου στην κοινωνία μας. Ξεκάθαρα και πρέπει να γίνουν βήματα προς την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Υπάρχει έμφυλο στερεότυπο στα ΜΜΕ και ειδικά στην παρουσίαση δελτίων ειδήσεων ή στο κομμάτι της ψυχαγωγίας; Την απάντηση την έδωσε η Κατερίνα Παναγοπούλου. Και μεταξύ μας, την γνωρίζει η πλειοψηφία της κοινωνίας που δεν ψάχνεται για θυματοποίηση.