Τελικά όσο πιο πολύ αυτοσαρκάζεσαι τόσο πιο έξυπνος είσαι

 Chandler Bing το ξέραμε πάντα ότι ήσουν ιδιοφυΐα. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι το χιούμορ συνδέεται με υψηλή νοημοσύνη και αυτό είναι κάτι που ισχύει στερεοτυπικά. Πολλές φορές όταν λέμε ότι ένας άντρας έχει χιούμορ, κάτι που μάλλον εννοείται είναι ότι μιλάμε για έναν έξυπνο άνθρωπο. Και σε αυτό το πλαίσιο βρήκαμε και νέα στοιχεία που δείχνουν ότι ο σαρκασμός δεν είναι κάτι απλό, αλλά μια περίπλοκη γνωστική διαδικασία που απαιτεί την ενεργοποίηση πολλών περιοχών του εγκεφάλου.

Ο σύγχρονος άντρας πρέπει να προσφωνεί τον κολλητό του με ωριμότητα

Σύμφωνα με μελέτες, το να κατανοείς τον σαρκασμό διεγείρει το «δίκτυο νοηματοδότησης» του εγκεφάλου, το οποίο ερμηνεύει τις προθέσεις και τις πεποιθήσεις των άλλων, αλλά και μέρη που σχετίζονται με την επεξεργασία της γλώσσας και του χιούμορ. Νομίζατε ότι ο Chandler Bing από Τα Φιλαράκια δεν ήταν ευφυιής; 

 

 

Πότε δημιουργείται ο σαρκασμός;

Η αναγνώριση του σαρκασμού απαιτεί πολύπλοκες νοητικές διεργασίες. Ενδεικτικό αυτή της κατάστασης είναι ότι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον σαρκασμό, καθώς σε όλα κυριολεκτούν. Όμως, όταν ξεκινάει η ανάπτυξή γύρω στα εννέα ή δέκα χρόνια, είναι πλέον σε θέση να διακρίνουν το χιούμορ και τις τεχνικές του.

Αυτή η εξέλιξη συνδέεται με την ανάπτυξη της «θεωρίας του νου» της ικανότητας να κατανοούμε την οπτική γωνία των άλλων. Σε αυτό μπορούν να επηρεάσουν ένα σωρό πράγματα, όπως το λεξιλόγιο, τη γραμματική και το κοινωνικό πλαίσιο.

Πόσο δεν μας λείπει το «ψεύτικο γέλιο» από τις σύγχρονες σειρές

Τα παιδιά που εκτίθενται σε σαρκασμό στο οικογενειακό τους περιβάλλον αποκτούν αυτή την ικανότητα πιο γρήγορα. Επίσης, σύμφωνα με νέες μελέτες ο σαρκισμός ενισχύει τη δημιουργική σκέψη.

Σε ένα πείραμα με το «Πρόβλημα του Κεριού», οι συμμετέχοντες που θυμήθηκαν σαρκαστικές αλληλεπιδράσεις είχαν διπλάσια επιτυχία στην επίλυση (60%) σε σχέση με εκείνους που θυμήθηκαν ουδέτερες συζητήσεις (30%). Επιπλέον, στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η χρήση σαρκασμού αυξήθηκε μεταξύ ατόμων με άγχος και κατάθλιψη, πιθανώς ως μηχανισμός αντιμετώπισης.

Τέλος, η χρήση του σαρκασμού φαίνεται να ενισχύει τις γνωστικές και συναισθηματικές δεξιότητες και έτσι έχει γίνει σημαντικο εργαλείο για επικοινωνία. Είναι σημαντικό να έχουμε στα χέρια μας, επικοινωνιακά εργαλεία και ένα «όχημα» όπως το χιούμορ. 

Συνεπώς, αν είσαι σαρκαστικός τύπος, κάτι πάει καλά. 

 

 


©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved