Δεν θα ρωτήσουμε καν αν άκουσες τα χθεσινά που σίγουρα σε ξύπνησαν μέσα στη νύχτα. Κεραυνοί και αστραπές και κακός χαμός. Στην αρχαιότητα θα πίστευαν ότι διαμαρτύρεται ο Δίας. Στη Σκανδιναβία ο Θωρ κ.ο.κ. Τα πράγματα πλέον είναι πολύ πιο ξεκάθαρα μιας και γνωρίζουμε τι συμβαίνει στον ουρανό και δεν υπάρχει κατοικία των θεών. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως κάποιοι κεραυνοί δεν χτυπούν τους ανθρώπους. Απεναντίας, δείχνει να γίνεται και συχνά σε κάποια μέρη του κόσμου.
Παραλίγο να χτυπήσει και τον δημοσιογράφο Γιώργο Τσελίκα on air!
Η Φλόριδα, η ηλιόλουστη πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών, περιέργως είναι μια από αυτές τις περιοχές όσο αλλόκοτο και αν ακούγεται. Η Φλόριντα βλέπει περισσότερα χτυπήματα ανά τετραγωνικό μίλι από οπουδήποτε άλλη πολιτεία στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του 2021 από τη Vaisala, την εταιρεία που κατέχει το Εθνικό Δίκτυο Δεδομένων Κεραυνών. Μόνο το 10% των κεραυνών είναι θανατηφόρα, σύμφωνα με το NWS Storm Data, το οποίο αφήνει το 90% των θυμάτων κεραυνών με διάφορους βαθμούς τραυματισμών, αναπηρίες και ιστορίες να διηγηθούν.
Τον ηθοποιό Jim Caviezel για παράδειγμα τον «χτύπησε» στα γυρίσματα του «Τα Πάθη του Χριστού»:
Αρχικά πώς νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι όταν τους χτυπάει κεραυνός;
«Ένιωθα σαν κάποιος να με χτύπησε σε όλη τη σπονδυλική μου στήλη», είχε πει ο Μάικλ Τόμας, ο οποίος ήταν 28 ετών όταν χτυπήθηκε κοντά σε μια πισίνα στο Ντέλαγουερ το 2018. Χτυπήθηκε στο έδαφος, αλλά κράτησε τις αισθήσεις του. «Το επόμενο πράγμα που είδα, ήταν ότι τα μαλλιά μου ήταν όρθια και τα ένιωθα να πηγαίνουν από την κορυφή του κεφαλιού μου και κάτω από τη σπονδυλική στήλη μέχρι τον πισινό μου». Ανέφερε επίσης ότι είχε τη γεύση του χαλκού στο στόμα του για λίγες ώρες μετά το περιστατικό. Ο Τόμας δεν χτυπήθηκε άμεσα αλλά έμμεσα, με το χτύπημα αυτό να είναι γνωστό και ως «τόξο». Ένα πλευρικό κατά κάποιον τρόπο χτύπημα, που μπορεί να εξαπλωθεί έως και 60 πόδια αφού πρώτα χτυπήσει το έδαφος.
Τώρα που έχουμε καταιγίδες καλό είναι να μην μπεις για μπάνιο
Για όσους λένε πως αυτή είναι μια στραβή και πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί δεύτερη φορά, ο Ρόι Σάλιβαν είναι η απόδειξη. Ο συνταξιούχος δασοφύλακας χτυπήθηκε από κεραυνό επτά φορές από το 1942 έως το 1977, κερδίζοντας έναν αμφίβολο τίτλο στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Με το παρατσούκλι «Κεραυνός της Βιρτζίνια» και «Ο Σπινθήρας», τα χτυπήματα του Σάλιβαν οδήγησαν σε μια ουλή στο δεξί του πόδι και στο πάνω μέρος του σώματός του. Το μεγάλο του νύχι του ποδιού του έπεσε στον αέρα. Τα μαλλιά του κάηκαν σε τρία ξεχωριστά χτυπήματα και έχασε την ακοή του.
Άρα μπορεί κάποιος να επιβιώσει;
Μπορεί και το 90% των θυμάτων είναι επιζώντες, αλλά μερικοί, όπως ο Ντέιβ, ένας επιζών που αναφέρεται μόνο με το μικρό του όνομα στη λίστα με τις ιστορίες επιζώντων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, υπομένει μια ζωή εξουθενωτικούς τραυματισμούς. Δύο χρόνια αφότου χτυπήθηκε από κεραυνό ενώ εργαζόταν σε μια αποβάθρα στην ανατολική ακτή της Φλόριντα, ο Ντέιβ εξακολουθούσε να υποφέρει από χρόνιο πόνο, ταχυπαλμία, πονοκεφάλους, ναυτία, ζάλη, κόπωση, προβλήματα μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης και δυνατό κουδούνισμα στα αυτιά του.
Πράγματι κάποιοι είμαστε τυχεροί και άλλοι άτυχοι. Κλείνοντας, ας δούμε και τα παρακάτω. Μια τυπική λάμψη κεραυνού είναι περίπου 300 εκατομμύρια Volt και περίπου 30.000 Amps. Συγκριτικά, το ρεύμα οικιακής χρήσης είναι 120 Volt και 15 Amps. Δεν είναι όλα τα χτυπήματα απευθείας χτυπήματα, αλλά τα περισσότερα αφήνουν εξωτερικά σημάδια, είτε εγκαύματα είτε περίεργες αραχνοειδείς μώλωπες, γνωστές ως φιγούρες Lichtenberg, που ανιχνεύουν τη διαδρομή του ηλεκτρισμού που ανάγκασε τα κύτταρα του αίματος να βγουν από τα τριχοειδή αγγεία.
Με λίγα λόγια, αν δεν είσαι ο Highlander, δύσκολα παραμένεις ο ίδιος.
The Highlander: Θέλουμε τον Henry Cavill για Connor MacLeod;