Ισχύει ακόμα ότι η τηλεόραση βάζει «κάτω» τον κινηματογράφο;

Μερικές σκέψεις με αφορμή την Ημέρα Τηλεόρασης.

 

Δεν ξέρω πόσα σπίτια υπάρχουν χωρίς τηλεόραση! Μπορεί ως μέσο να έχει περάσει κρίση και να έχει επαναπροσδιοριστεί η χρήση της, ωστόσο ένα είναι σίγουρο: Εξακολουθεί να υπάρχει. Η τηλεόραση εδώ και πολλά χρόνια είναι το βασικό «έπιπλο» του σαλονιού, καθώς ολοι  εκεί γύρω της καθόμαστε μαζεμένοι. Και ένα από τα μεγαλύτερα ενδιαφέροντα είναι ότι με τις συνδρομητικές πλατφόρμες κοντράρει στα ίσια τον παραδοσιακό κινηματογράφο. Αξίζει μία ιδιαίτερη αναφορά σε αυτό,καθώς σήμερα έχει την τιμητική της.

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης: Και πάμε πίσω...

Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, αναδεικνύει τη δύναμη αυτού του μέσου να ενημερώνει, να ψυχαγωγεί και να διαμορφώνει τις κοινωνικές αντιλήψεις. Αν και η τηλεόραση ξεκίνησε από τις πρώτες δημόσιες μεταδόσεις στα μέσα του 20ού αιώνα ως ένα καινοτόμο μέσο επικοινωνίας, η εξέλιξή της σε παγκόσμιο πολιτιστικό φαινόμενο ήταν εντυπωσιακή. Από την αρχική εποχή της ασπρόμαυρης εικόνας και των προγραμμάτων με περιορισμένη ποικιλία, έφτασε να μεταμορφώσει πλήρως τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την τέχνη της αφήγησης. Δεν είναι καινούργιο το πώς διαμορφώνει κουλτούρα και αντίληψη.

Και μπορεί μέχρι τη δεκαετία του 1950 και του 1960, το σινεμά κυριαρχούσε στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, οι άνθρωποι να  συνέρρεαν στους κινηματογράφους για να δουν τις τελευταίες ταινίες, οι οποίες παρείχαν εντυπωσιακές παραγωγές και κορυφαίες υποκριτικές ερμηνείες, ωστσο αυτό έχει αλλάξει. Η τηλεόραση κατάφερε σταδιακά να υπερισχύσει, προσφέροντας αμεσότητα και τη δυνατότητα στους θεατές να απολαύσουν περιεχόμενο από την άνεση του σπιτιού τους. Με την άνοδο των τηλεοπτικών σταθμών, η τηλεόραση προσέφερε περισσότερες επιλογές και θεματολογία που ανταποκρινόταν στις καθημερινές ανάγκες του κοινού.

Καρτούν αγαπημένων ταινιών που μας θυμίζουν πόσο όμορφα ήταν τα 90’s

 

Τηλεόραση ή Σινεμά;

Η μεγάλη αλλαγή ήρθε τη δεκαετία του 2000, όταν η συνδρομητική τηλεόραση και οι πλατφόρμες streaming, όπως το Netflix, το Amazon Prime και το Disney+, ξεκίνησαν να διαμορφώνουν έναν νέο κόσμο τηλεοπτικής παραγωγής. Οι σειρές άρχισαν να αποκτούν κινηματογραφικό επίπεδο στην ποιότητα της παραγωγής, με πρωτοποριακά σενάρια, πολυεπίπεδους χαρακτήρες και έντονη συναισθηματική αφήγηση που μπορούσε να ξετυλιχθεί σε πολλές ώρες περιεχομένου. Το κοινό πλέον αναζητούσε -και αναζητά- σειρές με την ίδια ανυπομονησία και ενθουσιασμό που κάποτε επιφύλασσε για τις μεγάλες κινηματογραφικές πρεμιέρες.

14 λόγοι για τους οποίους ένα ζευγάρι τσακώνεται μπροστά στην τηλεόραση

Η τηλεόραση δεν είναι πλέον απλώς ένα μέσο που μας ενημερώνει για τις ειδήσεις ή μας προσφέρει χαλαρές στιγμές διασκέδασης. Με τις εξελίξεις στις πλατφόρμες streaming, έχει γίνει μια μορφή τέχνης που ενσωματώνει πολυδιάστατες ιστορίες, δίνοντας ευκαιρίες για πειραματισμούς σε νέα είδη και προσεγγίσεις. Ακόμα και κινηματογραφικοί δημιουργοί και μεγάλοι ηθοποιοί έχουν στραφεί προς την τηλεόραση, αναγνωρίζοντας τη δύναμή της να επηρεάσει και να φέρει στο προσκήνιο θέματα με βάθος και νόημα.

Σήμερα και μιλώντας για τα ελληνικά δεδομένα έχοντας ξεφύγει από τις κλασικές επιλογές, καλύπτει όλα τα γούστα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που την έχουν εξοπλίσει με όλα τα δυνατά εφέ για να απολαμβάνουν στο μέγιστο την εμπειρία της. Η τηλεόραση άλλαξε, έγινε αλλιώς, κράτησε μερικά από τα παλιά της στοιχεία, άλλα άλλαξε ύφος και δυναμική. Εξελίσσεται, όπως εξελίσσεται και η δυναμική με το κοινό, όμως η παρουσία της παραμένει ηχήρη.

 

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved