Δηλώνουμε «περήφανοι» που είμαστε «οικονομικά ελεύθεροι» μεταξύ Μογγολίας και Κένυας

Άλλη μια σημαντική «διάκριση» για την Ελλάδα μας.

 

Τα επίπεδα της οικονομίας μας είναι σε καλή κατάσταση, όπως ακούμε να λέμε ξανά και ξανά και στην τηλεόραση. Σύμφωνα τώρα με τα διεθνή στοιχεία, η χώρα μας σημείωσε οριακή άνοδο δύο θέσεων στη φετινή έκδοση του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο Fraser. Και παρότι από ότι ακούμε όλα πάνε τρομερά στη χώρα μας με σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη, τα διεθνή στοιχεία φαίνεται να μην τα δείχνουν όλα τόσο θετικά.

Μήπως δεν έχουμε το καλύτερο μετρό της Ευρώπης;

Ας το δούμε πρακτικά πώς πάει αυτό. Έχει γίνει όντως πρόοδος, καθώς αυτή η μικρή βελτίωση βάζει την χώρα μας στην 70ή θέση μεταξύ 165 χωρών, υποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τα άλυτα προβλήματα που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με την Πολωνία. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει ακόμη, ότι η χώρα μας απέχει 14 θέσεις από την επόμενη ευρωπαϊκή χώρα, την Κροατία, η οποία βρίσκεται στην 56η θέση. Κάτι που από μόνο του λέει πολλά ως γεγονός, πιστεύω ότι και κάποιος να τα ’χει κάνει φτιαχτά τα στοιχεία δεν θα μπορούσε να τα έχει κάνει τόσο αρνητικά.

Η μεγάλη διαφορά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ 

Στην παγκόσμια κατάταξη, η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στη Μογγολία και την Κένυα, κάτι που αναδεικνύει την αδύναμη οικονομική της επίδοση σε διεθνές επίπεδο. Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα είναι η ανταγωνιστικότητας της χώρας είναι το μέγεθος του κράτους που παίζει σημαντικό ρόλο στη θέση που έχει η χώρα μας. Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που διακρίνουν τη χώρα μας είναι η ανταγωνιστικότητα της χώρας είναι το μέγεθος του κράτους, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη 16η χειρότερη θέση παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα.

 

 

Το μεγάλο κράτος, με τα πολυάριθμα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και τη γραφειοκρατία, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την ενίσχυση της οικονομικής ελευθερίας στη χώρα. Παρά τις μικρές βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται 33 θέσεις χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2000, όταν καταλάμβανε την 37η θέση. Αυτό δείχνει ότι η οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί αισθητά τα τελευταία 24 χρόνια, με την πρόοδο να είναι αργή και να μην καλύπτει τη διαφορά που έχει δημιουργηθεί.

Γιατί οι Έλληνες είναι αγενείς σε υπαλλήλους εστιατορίων, καφέ και supermarket;

Η κατάταξη της Ελλάδας στα πέντε βασικά πεδία του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας σκιαγραφεί τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας:
Μέγεθος κράτους, Κράτος δικαίου, Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και Ρυθμιστικό περιβάλλον. Όπως είναι κατανοητό είναι πέντε τομείς που η χώρα μας διαπρέπει με μεγάλη επιτυχία, δεν υπάρχουν ερωτηματικά σε αυτό. Και πώς να μην γίνεται άλλωστε αυτό;

Στην κορυφή του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας βρίσκονται για ακόμα μία χρονιά το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, οι οποίες καταλαμβάνουν την 1η και τη 2η θέση αντίστοιχα. Η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπληρώνουν την πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως. Tέλος, οι πέντε χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία στον φετινό δείκτη είναι η Αλγερία, η Συρία, το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε και τελευταία η Βενεζουέλα.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved