Associated Press Ποιο μπορεί να είναι το άμεσο μέλλον μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο

Και τιο σημαίνει αυτό για τον υπόλοιπο κόσμο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα ξένα μέσα, ο ισραηλινός στρατός έχει μετακινήσει μια μεραρχία του στρατού στα σύνορα του Λιβάνου και είπε στους λιβανέζους πολίτες σε περίπου δώδεκα χωριά της περιοχής να μετακινηθούν βόρεια.

Αυτή η εισβολή σηματοδοτεί μια επικίνδυνη νέα φάση στη μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, μιας ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν και του λιβανικού πολιτικού κόμματος που έχει πολεμήσει το Ισραήλ από την ίδρυσή του πριν  δεκαετίες

Οι τελευταίες επιχειρήσεις του Ισραήλ ήταν τρομαχτικές. Περισσότεροι από 1.000 Λιβανέζοι σκοτώθηκαν, 6.000 τραυματίστηκαν και ένα εκατομμύριο εκτοπίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με αξιωματούχους της λιβανικής κυβέρνησης. Οι πρόσφατες επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ - κυρίως πυραυλικές επιθέσεις - έχουν στο μεταξύ τραυματίσει τουλάχιστον οκτώ άτομα την τελευταία εβδομάδα.

Παρόλο που οι δύο πλευρές βρίσκονται συνεχώς σε εντάσεις κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η Χεζμπολάχ έχει εμπλακεί σε πιο έντονες μάχες με το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι. Η Χεζμπολάχ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις πυραυλικές της επιδρομές στο ισραηλινό έδαφος έως ότου το Ισραήλ συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 40.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί. Ούτε το Ισραήλ δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι σκέφτεται να τερματίσει τις επιχειρήσεις του. Οι ηγέτες της χώρας είπαν ότι θέλουν να εξαλείψουν πλήρως τη Χαμάς και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι «το επόμενο στάδιο στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα».

 

 

To ερώτημα ωστόσο είναι και το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ θεωρείται η πιο ευρέως ένοπλη και ισχυρή ομάδα πολιτοφυλακής στη Μέση Ανατολή. Διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο  που περιλαμβάνει έως και 120.000 πυραύλους και το έχει αναπτύξει με αυξανόμενη επιτυχία εντός των συνόρων του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει καταστρέψει χιλιάδες ρουκέτες και οβίδες της ομάδας και ο Natan Sachs, διευθυντής του προγράμματος πολιτικής για τη Μέση Ανατολή στο Ινστιτούτο Brookings, λέει ότι το Ισραήλ μπορεί να έχει καταστρέψει μερικά από τα πυρομαχικά ακριβείας της Χεζμπολάχ.

Ωστόσο, η Χεζμπολάχ έχει επιδείξει προηγμένες στρατιωτικές τακτικές, όπως η χρήση drones για την εκτόξευση πυραύλων σε βασικούς ισραηλινούς στόχους και αποτελεσματικές δυνατότητες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής κατασκοπείας. Και οι πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις σε κινητές συσκευές του Λιβάνου και η δολοφονία του Νασραλάχ δεν έχουν εξαλείψει εντελώς αυτή την ικανότητα. Αλλά η επιτυχία των πρόσφατων ισραηλινών επιθέσεων έθεσε υπό αμφισβήτηση την έκταση των δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ - και σύμφωνα με πληροφορίες κλόνισε την ιρανική ηγεσία. Υπό αυτή την έννοια, η Χεζμπολάχ μπορεί να έχει περιορισμένες επιλογές στο μέλλον, παρόλο που προηγουμένως είχε δεσμευτεί να μην υποχωρήσει μέχρι να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα.

Το μπαράζ πυραύλων της Τρίτης είναι η πιο κλιμακωτή κίνηση του Ιράν από τον Απρίλιο, όταν το καθεστώς έστειλε περίπου 300 πυραύλους και ρουκέτες προς το Ισραήλ, σχεδόν όλοι αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των περιφερειακών εταίρων, καθώς και από την αεράμυνα του ίδιου του Ισραήλ.

 

 

Το Ισραήλ απείλησε να ανταποδώσει το Ιράν για αυτή την τελευταία επίθεση. «Το καθεστώς στην Τεχεράνη δεν κατανοεί την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και να ζητήσουμε τίμημα από τους εχθρούς μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας της χώρας την Τρίτη.

Το σχέδιο του Ισραήλ για την «περιορισμένη» χερσαία εισβολή του περιλαμβάνει την εξάλειψη της Χεζμπολάχ κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ για να εξουδετερώσει την απειλή για τις ισραηλινές κοινότητες κοντά, ανέφερε η Washington Post. Μέχρι στιγμής, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έχει πραγματοποιήσει «περιορισμένες, τοπικές και στοχευμένες επιδρομές» κατά μήκος των συνόρων. Υπάρχει, όμως, ο φόβος ότι η στενή αποστολή του Ισραήλ θα μπορούσε να μετατραπεί σε κάτι μεγαλύτερο - όπως έχει ήδη κάνει στη Γάζα, όπου ο δηλωμένος επιχειρησιακός στόχος του Ισραήλ για την εξάλειψη της Χαμάς έχει δώσει τη θέση της σε εκτεταμένη καταστροφή της ζωής των αμάχων. Εάν η σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ όντως μεγαλώσει, αυτό πιθανότατα θα πυροδοτήσει σκληρή λιβανική αντίσταση.

Δεν φαίνεται να υπάρχει τέλος για τη διευρυνόμενη σύγκρουση, για διάφορους λόγους: η απροθυμία των ΗΠΑ να περιορίσουν το Ισραήλ περιορίζοντας τις αποστολές όπλων. Τη δεδηλωμένη θέση της Χεζμπολάχ ότι δεν θα σταματήσουν τις επιθέσεις στο Ισραήλ έως ότου επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός με τη Γάζα· και την επανειλημμένη κατάρρευση των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία προσπάθησαν να διαπραγματευτούν μια κατάπαυση του πυρός 21 ημερών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, αλλά «το Ισραήλ (Νετανιάχου) απέρριψε κατηγορηματικά την αμερικανο-γαλλική πρόταση κατάπαυσης του πυρός για 21 ημέρες στον Λίβανο», ο Joel Beinin, καθηγητής Μέσης Ανατολής. ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, είπε. Καθώς η Χεζμπολάχ χαρακτηρίζει επίσης τις επιθέσεις της ως υποστήριξη για τη Γάζα, πιθανότατα δεν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός όσο η Γάζα εξακολουθεί να δέχεται επίθεση.

 

 

Όσο για τις ΗΠΑ, φαίνεται να μην υπάρχει σχεδόν καμία προσπάθεια να περιοριστεί πραγματικά το Ισραήλ μετά την αποτυχημένη προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός.

Αν και ο Λίβανος είναι ο σημερινός τόπος της κρίσης, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γάζα, όπου μπορεί να έχουν σκοτωθεί έως και 186.000 άνθρωποι τον περασμένο χρόνο των συγκρούσεων, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές. (Πολλές πηγές μέσων ενημέρωσης ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό σε 40.000, αλλά η ακριβής καταμέτρηση είναι δύσκολη δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της Γάζας έχει καταστραφεί και οι μάχες συνεχίζονται.) Η ιατρική υποδομή έχει καταστραφεί και υπάρχουν πολλές αναφερόμενες περιπτώσεις μεταδοτικών ασθενειών και υποσιτισμού.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved