Ο θανατοποινίτης που αθωώθηκε μετά από 56 χρόνια

Καταδικάστηκε για τετραπλή δολοφονία την δεκαετία του '60.

Ο μακροβιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο αθωώθηκε μετά από 56 χρόνια. Ο Iwao Hakamada καταδικάστηκε για τη δολοφονία του αφεντικού του, της συζύγου του και των δύο έφηβων παιδιών τους το 1966. Ο πρώην επαγγελματίας πυγμάχος εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας miso όταν ανασύρθηκαν τα σώματα της οικογένειας από μια πυρκαγιά στο σπίτι τους δυτικά του Τόκιο της Ιαπωνίας. Και οι τέσσερις τους είχαν μαχαιρωθεί μέχρι θανάτου.

Αρχικά αρνούμενος τις κατηγορίες, καταδικάστηκε σε θάνατο αφού έκανε αυτό που αργότερα ισχυρίστηκε ότι ήταν εξαναγκαστική ομολογία. Ο Hakamada πέρασε 48 χρόνια πίσω από τα κάγκελα, κερδίζοντας τον ανεπιθύμητο τίτλο του μακροβιότερου θανατοποινίτη στον κόσμο. Χρειάστηκαν 27 ολόκληρα χρόνια για να απορρίψει το ανώτατο δικαστήριο την πρώτη του έφεση, με τη δεύτερη να κατατέθηκε το 2008 από την αδερφή του. Το δικαστήριο τελικά αποφάσισε υπέρ του άνδρα το 2023, ανοίγοντας το δρόμο για αυτήν την τελευταία εκ νέου δίκη που ξεκίνησε τον Οκτώβριο.

 

 

Ένα σημαντικό σημείο της συζήτησης ήταν τα αιματοβαμμένα ρούχα τα οποία οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι φορούσε ο Hakamada κατά τη διάρκεια του εγκλήματος και κρύφτηκε σε μια δεξαμενή πάστας σόγιας που είχε υποστεί ζύμωση. Αυτά βρέθηκαν περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη σύλληψή του. Ωστόσο, οι δικηγόροι υπεράσπισης και οι προηγούμενες αποφάσεις επανάληψης της δίκης, αναφέρουν ότι τα δείγματα αίματος δεν ταιριάζουν με το DNA του Hakamada. Εν τω μεταξύ, τα παντελόνια που υποβλήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία από τους εισαγγελείς λέγεται ότι ήταν πολύ μικρά για τον κατηγορούμενο και δεν ταίριαζαν όταν τα δοκίμασε.

Ο θανατοποινίτη στην πραγματικότητα δεν βρισκόταν τεχνικά πίσω από τα κάγκελα από το 2014, όταν ένα δικαστήριο διέταξε επανάληψη της δίκης, καθώς νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η καταδίκη του μπορεί να βασίστηκε σε κατασκευασμένες κατηγορίες από τους ανακριτές. Ωστόσο, δεν αθωώθηκε. Μπόρεσε να εκτίσει την ποινή του στο σπίτι, καθώς κρίθηκε ότι η μεγάλη του ηλικία και η αδύναμη υγεία του, δεν του έδιναν περιθώρια σε μια πιθανή διαφυγή.

Οι εισαγγελείς στην τελική ακροαματική διαδικασία τον Μάιο ζήτησαν και πάλι τη θανατική ποινή και αυτό οδήγησε τους νομικούς εμπειρογνώμονες και τις ΜΚΟ ανθρωπίνων  δικαιωμάτων,  να ζητούν την αναθεώρηση του συστήματος. O Hakamada εν τέλει αθωώθηκε από το δικαστήριο και για τις 60 κατηγορίες που τον βάραιναν.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved