Ποιος να το περίμενε ότι η διάσημη ελληνική παραγωγή του MEGA με τίτλο Famagustaθα έκανε τόσο μεγάλη θραύση ώστε να κερδίσει θέση στο πρόγραμμα του Netflix. Ένα σίριαλ που με το άκρως ευαίσθητο θέμα του -τις φρικαλεότητες στην Κύπρο κατά την επιχείρηση του Αττίλα – κατάφερε να καθηλώσει το ελληνικό κοινό, ενώ ταυτόχρονα εκτυλίσσεται το δράμα και η αγωνία για το αν ο πρωταγωνιστής, Χρήστος Λούλης, θα βρει τελικά τους αληθινούς του γονείς, καθώς ήταν μωρό όταν η μητέρα του στη σειρά έπεσε αναίσθητη κατά την επίθεση των Τούρκων εισβολέων.
Το Famagusta δεν άργησε να μπει στις καρδιές των Ελλήνων τηλεθεατών
Η σειρά έχει εικόνες και μαρτυρίες από το 1974 που προβάλλουν όλη την αλήθεια για τις φρικαλεότητες που πέρασαν οι Κύπριοι κατά την εισβολή, το κλίμα και την αγωνία από την κακομεταχείριση που έτυχαν και αρκετά ακόμα σκληρά γεγονότα που ενδεχομένως να μην γνωρίζαμε.
Υπάρχει όμως κάποιος που δεν θέλει να βγει στο Netflix η σειρά.
«Η σειρά μαύρης προπαγάνδας»
Δεν είναι δικά μας λόγια, αλλά αυτά τα λόγια προέρχονται από τα ΜΜΕ της Τουρκίας, στους οποίους δεν άρεσε καθόλου η ιδέα της προβολής της σειράς από μια παγκοσμίου φήμης streaming υπηρεσία, όπως το Netflix.
Κύπρος: 50 χρόνια από το τραύμα της εισβολής
Μεταξύ όσων αναφέρονται στα τούρκικα μέσα είναι τα εξής:
«Η σειρά μαύρης προπαγάνδας, με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Μπέζο, Κοραλία Καράντη και Χρήστο Λούλη, αγνοεί τις μαζικές δολοφονίες που διέπραξαν ελληνοκυπριακές συμμορίες εναντίον Τουρκοκυπρίων το 1974. Το σενάριο αφηγείται την ιστορία μιας μητέρας και ενός πατέρα που αναζητούν το χαμένο μωρό τους για 50 χρόνια στην Αμμόχωστο, όπου οι Τούρκοι στρατιώτες παρουσιάζονται ως «εισβολείς». Στη σειρά, που πήρε το όνομά της από το ελληνικό όνομα της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου υπάρχουν συκοφαντίες ότι Τούρκοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων κατά τη διάρκεια της Ειρηνευτικής Επιχείρησης. Η σειρά των 24 επεισοδίων προβλήθηκε στο παρελθόν στο τηλεοπτικό κανάλι Mega TV που εκπέμπει στην Ελλάδα».
Κατηγορούν τον σεναριογράφο του Famagusta για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας
Πέρα αυτού, υπάρχει και άλλο δημοσίευμα που αναφέρει ότι:
«Το Netflix ετοιμάζεται να μεταδώσει την ελληνικής παραγωγής σειρά «Famagusta (Αμμόχωστος)», που απεικονίζει την Τουρκία ως εισβολέα στην Κύπρο. Στη σειρά, όπου τα γεγονότα διαστρεβλώνονται και οι Τούρκοι στρατιώτες συκοφαντούνται ως «δυνάμεις εισβολής που άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων», δεν αναφέρονται οι σφαγές που διαπράχθηκαν κατά των Τουρκοκυπρίων».
Μέχρι και ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος ΑΚ, Ομέρ Τσελίκ αντέδρασε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη μετάδοση της σειράς.
«Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι μια σειρά που διαστρεβλώνει την ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου του 1974 και προπαγανδίζει την ελληνική πλευρά θα μεταδίδεται σε κινηματογραφική πλατφόρμα από τις 20 Σεπτεμβρίου. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η παρέμβαση που έφερε την ειρήνη και καθιέρωσε τη δικαιοσύνη γίνεται στόχος της ελληνικής προπαγάνδας μέσω αυτής της σειράς. Η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, ο ηρωικός Τούρκος στρατιώτης, η ειρήνη και η δικαιοσύνη δεν μπορούν να στοχοποιηθούν», δήλωσε ο Τσελίκ.
Μάλλον αυτό συμβαίνει όταν θες να κρύψεις την προπαγάνδα σου. Απλώς απαντάς με κατηγορίες ότι σου κάνουν οι άλλοι προπαγάνδα. Αλλά τι να κάνουμε, έτσι είναι όταν δεν έχεις σοβαρά επιχειρήματα. To κοινό του Netflix - που είναι μεγαλύτερο από εκείνο της Τουρκίας- θα κρίνει ποιος κάνει ή όχι.