Σε άλλα νέα οι φρικαλεότητες συνεχίζονται στη Μέση Ανατολή

Η ανάφλεξη άρχισε από τον Λίβανο. Θα κάψει τη Μέση Ανατολή;

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα βρίσκεται το Ισραήλ το επόμενο 48ωρο μετά την εκτεταμένη επίθεση με drones που εξαπέλυσε τα ξημερώματα το ένοπλο λιβανικό κίνημα της Χεζμπολάχ.

Συγκεκριμένα, η Χεζμπολά εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ισραήλ με μεγάλο αριθμό drones σε αντίποινα για τη δολοφονία ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού του βραχίονα, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε προάστιο της Βηρυτού τον περασμένο μήνα.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει προς εκτόνωση με τη Χεζμπολάχ να ανακοινώνει ότι ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των αντιποίνων της για τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ και το Τελ Αβίβ να αναφέρει κατάφερε να αποτρέψει τα χειρότερα. Ωστόσο, οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ ξεκίνησαν ξανά, σύμφωνα με την πολιτική αεροπορία του Ισραήλ.

Ειδικότερα, το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι η επίθεσή του ευρείας κλίμακας κατά ισραηλινών στρατιωτικών στόχων,«ολοκληρώθηκε» για σήμερα, σημειώνοντας ότι πέτυχε τους στόχους της. «Η στρατιωτική μας επιχείρηση για σήμερα ολοκληρώθηκε και επιτεύχθηκε», αναφέρει η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Όπως ανακοινώθηκε, το απόγευμα στις 18.00 θα εκφωνήσει τηλεοπτικό διάγγελμα ο αρχηγός του κινήματος Χασάν Νασράλα το οποίο θα αφορά τις τελευταίες εξελίξεις.

Από τη μεριά του, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η επίθεση της Χεζμπολάχ προκάλεσε «πολύ μικρή ζημιά». «Είμαστε ακόμη σε φάση αξιολόγησης των συνεπειών της επίθεσης. Υπάρχουν ακόμα κάποιες φωτιές» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. 

 

 

Το χρονικό της νέας έντασης στη Μέση Ανατολή

Τα ξημερώματα η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε «επίθεση με μεγάλο αριθμό drones» και «320 ρουκέτες τύπου Κατιούσα» εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, πλήττοντας 11 ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Από την άλλη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι εξαπέλυσαν προληπτικά δεκάδες αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο, καθώς εντόπισαν προετοιμασίες της Χεζμπολάχ, συμμάχου της παλαιστινιακής Χαμάς, για επίθεση «ευρείας κλίμακας» εναντίον του Ισραήλ.

 

Οι συνομιλίες με το Κάιρο

Οι σημερινές εχθροπραξίες Ισραήλ - Χεζμπολάχ καταγράφτηκαν εν μέσω των συνομιλιών στο Κάιρο με σκοπό να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πόλεμος στον παλαιστινιακό θύλακα ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα έφοδο άνευ προηγουμένου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτεια.

Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε την Πέμπτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με παρόντες τους επικεφαλής της Μοσάντ (ισραηλινή κατασκοπεία) Δαυίδ Μπαρνέα και της Σιν Μπετ (αντικατασκοπεία) Ρονέν Μπαρ, του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, του συντονιστή του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκέρκ, καθώς και των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς πήγε στο Κάιρο, χωρίς να αναμένεται να συμμετάσχει στις συνομιλίες· επρόκειτο να συναντηθεί χθες βράδυ με αιγύπτιους αξιωματούχος, είπε στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος. Εδώ και μήνες, οι μεσολαβητές προσπαθούν να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύξουν ανακωχή, να σταματήσουν έστω για κάποιο διάστημα τον πόλεμο που διανύει την 324η ημέρα του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η μόνη ανάπαυλα ήταν η κατάπαυση του πυρός μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved