Αρχαία πλάκα ηλικίας 4.000 ετών, έχει μερικά δυσοίωνα νέα για την ανθρωπότητα

Με την Μεσοποταμία δεν παίζεις ακόμα και στο 2024.

Σε περίπτωση που κάνετε σχέδια για τη νέα χρονιά, συνιστούμε να περιμένετε λίγο. Μια αρχαία πλάκα από την Μεσοποταμία που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, μεταφράστηκε εκτενώς και έχει κάποιες ανησυχητικές προβλέψεις για το μέλλον.

Η πλάκα που έχει ηλικία περίπου 4.000 χρόνια μιλάει για οιωνούς που θα σημάνουν το τέλος της ανθρωπότητας. Ένας οιωνός έλεγε ότι αν «μια έκλειψη κρυφτεί από το κέντρο της αμέσως [και] καθαριστεί αμέσως: ένας βασιλιάς θα πεθάνει, καταστροφή του Ελάμ». Με κέντρο το σημερινό Ιράν, το Ελάμ ήταν μια περιοχή στη Μεσοποταμία. Ένας άλλος οιωνός σε αυτές τις αρχαίες πλάκες αναφέρει: «Μια έκλειψη αρχίζει στο νότο και στη συνέχεια ξεκαθαρίζει: πτώση του Subartu και του Akkad». Αυτές ήταν και οι δύο περιοχές της Μεσοποταμίας εκείνη την εποχή. Έπειτα, υπάρχει ένας οιωνός ότι αν υπάρχει «έκλειψη ττην απογευματινή ώρα», που επεξηγείται στη γλώσσα ως «λοιμός». Αυτό ουσιαστικά σημαίνει μια θανατηφόρα επιδημική ασθένεια. Μερικοί ακόμη όχι και τόσο ωραίοι οιωνοί περιλαμβάνουν: «Την άνοιξη θα σηκωθεί ένα σμήνος ακρίδων και θα χτυπήσει τις καλλιέργειες/τις καλλιέργειες της γης μου. Θα υπάρχει έλλειψη φαγητού». Κακός χαμός με λίγα λόγια.

tavket233

Τα πράγματα θα είναι ζόρικα και για τους κυβερνώντες. «Ένας βασιλιάς που είναι διάσημος θα χαθεί. Ο γιος του που δεν έχει οριστεί/διοριστεί για βασιλεία, θα καταλάβει τη βασιλεία/θρόνο και θα γίνει πόλεμος. Η γη θα ερημωθεί. Οι πόλεις του θα ερημώσουν και η γη του θα μειωθεί».

Ο Andrew George, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, σχολίασε στο Live Science σχετικά με τις μεταφράσεις: «Η προέλευση ορισμένων από τους οιωνούς μπορεί να βρίσκεται στην πραγματική εμπειρία - παρατήρηση του προβλήματος που ακολουθείται από καταστροφή». Πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό αυτοί οι σκοτεινοί οιωνοί να καθορίστηκαν μέσω ενός θεωρητικού συστήματος που συνδέει τα χαρακτηριστικά των εκλείψεων με διάφορους οιωνούς.

ble324

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια θετικά, γιατί ακόμα κι αν αυτοί οι οιωνοί ήταν αρκετά οδυνηροί, οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να πίστευαν ότι μπορούσαν να αποφευχθούν καθώς ο George και η ομάδα του έγραψαν ότι θα μπορούσαν να γίνουν τελετουργίες για να τους ακυρώσουν.

Τώρα βέβαια, έχετε δει και στις ταινίες τι συμβαίνει όταν ένα τελετουργικό πάει λάθος. Έτσι δεν είναι;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved