Η πανσέληνος του Αυγούστου είναι απλώς ένα ακόμη φεγγάρι

Έχει πανσέληνο απόψε και είναι ωραία ή μήπως όχι;

 

Αρχικά, κρίνω σκόπιμο να πω ότι είμαι ένας βαθιά ρομαντικός άνθρωπος, αγαπάω τον ρομαντισμό και μου αρέσει να τον βλέπω ακόμη και στα απλά καθημερινά πράγματα. Ωστόσο, ανεπιτήδευτα χωρίς στησίματα και δημιουργώντας υποχρεώσεις να κοιτάξουμε μία ημέρα με το ζόρι το φεγγάρι. Άρα τι συμβαίνει με την λεγόμενη Αυγουστιάτικη πανσέληνο και ξαφνικά όλο το feed στα social media γεμίζει με φεγγάρια; Εξάλλου, κάθε μήνα έχουμε πανσέληνο τι συμβαίνει με τον Αύγουστο και τα φεγγάρια του;

Όπως και κάθε Αύγουστο έτσι και φέτος το ολόγιομο φεγγάρι θα εμφανιστεί στον νυχτερινό ουρανό, φωτεινό και λαμπερό, σαν να μην το έχουμε ξαναδεί. Θα νομίζεις ότι είναι η πρώτη φορά που το φεγγάρι μάς χάρισε την παρουσία του, αλλά συμβαίνει εδώ και άπειρα χρόνια. Δεν είναι ίδιο θα μου πεις, αφού αυτή η πανσέληνος χαρακτηρίζεται ακόμα και ως «υπερπανσέληνος». Θα έχει όμως και πάλι, οπότε γιατί του Νοεμβρίου γιατί να μην είναι ρομαντικό και αυτό; Σε όλους του μήνες είναι το ίδιο, ένα φεγγάρι, δηλαδή ένας μεγάλος, λαμπερός βράχος στον ουρανό. Γιατί εκείνη την ημέρα πρέπει να πάω στην Ακρόπολη για να δω το φεγγάρι και γιατί πρέπει να το κοιτάξω αγκαλιά με το άλλο μου μισό, καθώς επιβάλλεται στη φάση που είσαι ερωτευμένος να αγναντεύετε μαζί την πανσέληνο.

Γιατί να είναι ρομαντική η πανσέληνος;

Το hype γύρω από το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

Ας ξεκινήσουμε με το όνομα. Η πανσέληνος του Αυγούστου είναι επίσης γνωστή ως «Σελήνη του Οξύρρυγχου». Γιατί; Γιατί απ' ό,τι φαίνεται, αυτή ήταν η εποχή του χρόνου που κάποιοι, κάπου, κάποτε βρήκαν βολικό να πιάσουν οξύρρυγχο. Συναρπαστικό, σωστά; Πληροφοριακά, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν προς τιμήν των ιθαγενών Αμερικανών. Το Old Farmer’s Almanac, το οποίο άρχισε να δημοσιεύει για πρώτη φορά τα ονόματα των πανσελήνων τη δεκαετία του 1930, αναφέρει ότι η πανσέληνος του Αυγούστου ονομάστηκε «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» λόγω του ενδημικού ψαριού «μουρούνα» του γλυκού νερού των Μεγάλων Λιμνών και της λίμνης Champlain – που αλιεύεται εύκολα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του καλοκαιριού.

Δεν χρειάζεται να είσαι αστροφυσικός για να απαθανατίσεις το τέλειο φεγγάρι

Το συγκεκριμένο θαλασσινό αποτελούσε βασική πηγή τροφής για τους αυτόχθονες Αμερικανούς που ζούσαν στην περιοχή. Συνεπώς, θα μπορούσε να λέγεται και το «Φεγγάρι της Μουρούνας», αλλά δεν «κάθεται καλά» στο πώς ακούγεται.

Η Πανσέληνος του Αυγούστου έχει γίνει ένα είδος πολιτιστικής εκδήλωσης. Οι άνθρωποι μαζεύονται για να το κοιτάξουν, να το φωτογραφίσουν και να γράψουν ποιήματα για αυτό.  Είναι σαν, για μια νύχτα μόνο, το φεγγάρι να γίνεται κάτι περισσότερο από το φεγγάρι – γίνεται σύμβολο κάτι πολύ μεγαλύτερο. Αλλά τι ακριβώς;

 

 

Η Πανσέληνος του Αυγούστου έχει κάποιες μυστικιστικές δυνάμεις; Ευθυγραμμίζει τους πλανήτες, αλλάζει τις παλίρροιες ή αποκαλύπτει τα μυστικά του σύμπαντος; Οχι. Απλώς αντανακλά το φως του ήλιου, όπως κάθε άλλη νύχτα του χρόνου.

Και κάπου εδώ μπαίνει και η αστρολογία. Η Πανσέληνος του Αυγούστου, μας λένε, είναι μια περίοδος μεγάλης πνευματικής ενέργειας, μια στιγμή για να αναλογιστούμε τη ζωή μας και να θέσουμε στόχους για το μέλλον. Είναι το κοσμικό ισοδύναμο μιας πρωτοχρονιάτικης απόφασης -απλώς με περισσότερο φως του φεγγαριού και λιγότερες συνδρομές στο γυμναστήριο. Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε. Το φεγγάρι δεν ενδιαφέρεται για την προσωπική σου ανάπτυξη. Υπάρχει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια και θα υπάρχει για δισεκατομμύρια ακόμη και μετά από εσένα.

Ωστόσο, οι άνθρωποι αγαπούν να διαβάζουν τα ωροσκόπια τους και πιστεύουν ότι η Πανσέληνος τον Αύγουστο θα επιφέρει βαθιά αλλαγή. Ίσως θα γίνει. Ίσως δεν θα γίνει. Αλλά στο τέλος της ημέρας, το φεγγάρι δεν κάνει κάτι διαφορετικό. Ένα ακόμη βράδυ θα βρεθεί στον ουρανό. 

Σήμερα θα δεις και τη Μπλε Σελήνη

Αρχικά λέγεται υπερπανσέληνος, καθώς η σελήνη φαίνεται έως και 15% φωτεινότερη και 30% μεγαλύτερη από τις συνηθισμένες πανσελήνους. Όσον αφορά τη Μπλε Σεληνη που θα συμβεί και αυτή σήμερα, το μπλε της χρώμα -είναι ειδικά για σήμερα γιατί σύμφωνα με τη μία εκδοχή είναι η τρίτη πανσέληνος σε μια εποχή που έχει συνολικά τέσσερις πανσελήνους. Ωστόσο, ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε δύο έως τρία χρόνια. Οπότε, φτιάξε και ένα blue lagoon και κάτσε να απολαύσεις το φεγγάρι.

 

 

 

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved