Κύπρος: 50 χρόνια από το τραύμα της εισβολής

Στις 20 Ιουλίου του 1974 πληγώθηκε μια για πάντα η Κύπρος.

Σάββατο, 05:20 ώρα πρωινή. Τουρκικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην ακτή Πέντε Μίλι στα παράλια της Κερύνειας. Περίπου 40.000 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες υπό τη διοίκηση του αντιστράτηγου Νουρετίν Ερσίν, υλοποιώντας το σχέδιο με το κωδικό όνομα «Αττίλας», εισβάλλουν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καθώς οι σειρήνες αντηχούν οι εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων από την Κερύνεια μέχρι και τη Λευκωσία πληγώνουν την Κύπρο. Οι πληγές παραμένουν ανοικτές 50 χρόνια μετά.

Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα καθώς οι Τούρκοι κατακτούν το 65% της καλλιεργήσιμης τότε έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της τότε βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων στο νησί.

Τραγικός απολογισμός οι 4.000 περίπου νεκροί και οι 1.619 καταγεγραμμένοι αγνοούμενοι. Το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 είχε ανοίξει την πόρτα στο κακό. “Αναρωτιέμαι σήμερα, αν τότε εκείνη η ακτή είχε εμπόδια ή ήταν ναρκοθετημένη, τι θα κάναμε;” σχολίασε ο στρατηγός Ντεμιρέλ για την απόβαση στην Κερύνεια μετά το έγκλημα. Η εισβολή του Αττίλα στις 20 του Ιούλη απoτέλεσε το πρώτο μέρος της κυπριακής τραγωδίας. Στις 14 Αυγούστου του 1974 το έγκλημα ολοκληρώθηκε με την κατοχή της Αμμοχώστου και της χερσονήσου της Καρπασίας.

Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή και την κατοχή του 36% της ολικής έκτασης της Κύπρου, το νησί εξακολουθεί να μην ξεχνά. Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η Κύπρος αναζητά ακόμη το δρόμο που οδηγεί στη συμφιλίωση και την επανένωσή της. Η κοινωνία της Κύπρου σήμερα είναι πολύ διαφορετική από αυτή του 1974, ωστόσο εξακολουθεί να ζει με το τραύμα της εισβολής.

Το CNN Greece ταξίδεψε στην Κύπρο για να καταγράψει αυτή την «περίεργη κανονικότητα» του να ζει κάποιος σε μια διχοτομημένη χώρα, τον τρόπο που οι δυο κοινότητες προσπαθούν να συμβιώσουν, αλλά και το πού βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό ως διεθνές πρόβλημα. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι πρωταγωνιστές της τελευταίας ιστορικής διαπραγμάτευσης και εξομολογούνται για το αν μπορεί να υπάρξει κοινό μέλλον για τις δυο κοινότητες. Η νεκρή ζώνη, εκεί όπου ο χρόνος σταμάτησε στο 1974, στο ντοκιμαντέρ γίνεται ξεκάθαρο τι σημαίνει «παγωμένη σύρραξη» και πώς οι Κύπριοι προσπαθούν να ξεπεράσουν το τραύμα.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved