Intime Τουρίστας ήρθε για διακοπές στην Αθήνα και βρήκε τον Παράδεισο στην Ομόνοια

Πηγαίντε μικρές Κυκλάδες εσείς.

Πού έχεις κανονίσει διακοπές; Ανάφη, Μεσσηνία, Πάργα, Μάνη ή Πάρο; Πάντως σε καμία περίπτωση Ομόνοια. Ένας 51χρονος τουρίστας που βρέθηκε στην Αθήνα για διακοπές μαζί με την οικογένειά του σπάει τα στερεότυπα που βλέπεις σε “ντοκιμαντέρ” του Youtube. Μοιράστηκε την ιστορία του μαζί με τους χρήστες του subreddit και έγραψε το παρακάτω: 

“Μόλις γύρισα από ένα πενθήμερο διάλειμμα στην υπέροχη Αθήνα. Μείναμε στο Brown Acropol στην πλατεία Ομονοίας. Πριν φύγουμε, έκανα λίγο ψάξιμο στο Google για να γνωρίσω την περιοχή.

Πριν φύγω, ήμουν λίγο ανήσυχος για κάποια πράγματα που διάβασα στο διαδίκτυο σχετικά με την περιοχή: οι μυρωδιές, η ασφάλεια όταν περπατάς, οι βελόνες στο δρόμο, η επαιτεία και οι άνθρωποι που αλλάζουν τις κρατήσεις ξενοδοχείου για μια “ασφαλέστερη” περιοχή. Κάποιες από αυτές τις αναρτήσεις είναι από πριν λίγα χρόνια, οπότε σκέφτηκα, μιας και μόλις γύρισα, να αναφέρω πώς το βρήκα τον Ιούλιο του 2024.

 

 

Αν διαβάζεις αυτό, υποθέτω ότι κάνεις το ίδιο και πιθανώς αναρωτιέσαι αν είναι τόσο κακό όσο το κάνουν να φαίνεται κάποια βίντεο στο YouTube ή αναρτήσεις στο Reddit. (Σύνοψη: Δεν είναι!

Αυτό βασίζεται αποκλειστικά στην εμπειρία μου από τη διαμονή με τη γυναίκα και την κόρη μου. (Η γυναίκα μου κι εγώ είμαστε και οι δύο 51 ετών· η κόρη μας είναι 19.) Όταν ταξιδεύω, είμαι αθεράπευτα τουρίστας, οπότε περπατάω τραβώντας φωτογραφίες ή διαβάζοντας έναν οδηγό. Στην Ομόνοια, αυτό δεν άλλαξε ξαφνικά. Όπως με όλα, η δική σου εμπειρία μπορεί να διαφέρει

Ομόνοια: Περάσαμε από την ανανεωμένη πλατεία της Αθήνας και το χαρήκαμε

Η πλατεία βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια από την πλατεία Μοναστηρακίου και έχει επίσης πολύ βολικό μετρό προς την πλατεία Συντάγματος αν τα πόδια σου είναι κουρασμένα από το περπάτημα στην Αθήνα (το μετρό επίσης κάνει εύκολη την πρόσβαση από το αεροδρόμιο). Τις περισσότερες μέρες περπατούσαμε στο κέντρο της πόλης. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι τριγύρω και δεν νιώσαμε καμία αίσθηση ανησυχίας ή απειλής. Το ίδιο συνέβαινε και τη νύχτα (μεταξύ 10 μ.μ. και μεσάνυχτα) – πολλοί άνθρωποι ασχολούνταν με τις δουλειές τους, άλλοι τουρίστες, ομάδες εφήβων που ήταν έφηβοι – και πάλι, δεν νιώσαμε ότι μας παρακολουθούν ή ότι περπατάμε σε ύποπτη περιοχή

Η καθαριότητα της περιοχής δεν διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη. Η ίδια η Αθήνα, σε σύγκριση με τον τόπο όπου ζω (Σκωτία), είναι αξιοσημείωτη χάρη στους κατοίκους της. Αν πάτε στους Εθνικούς Κήπους, για παράδειγμα, δεν θα δείτε ούτε ένα σκουπίδι. Το ίδιο ισχύει για τους περισσότερους από τους κύριους δρόμους. Το κύριο θέμα που είδα ήταν με τα γκράφιτι. Είναι η Ομόνοια πεντακάθαρη; Όχι, αλλά δείξτε μου μια πόλη που είναι, οπότε αν έχετε πάει σε μια πόλη πριν, δεν θα εκπλαγείτε. Είχα διαβάσει πριν πάω ότι η περιοχή μυρίζει πολύ άσχημα. Όταν ήμουν εκεί, είχε σταθερά 36 βαθμούς, και δεν μύριζε τίποτα επίμονο. (Η χειρότερη μυρωδιά ήταν πάντα όταν περνούσαμε από την ψαραγορά στο δρόμο προς το Μοναστηράκι!) Αν μη τι άλλο, όταν περνάς δίπλα από ένα φρεάτιο, μερικές φορές μυρίζει, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις που έχω επισκεφτεί (και στη Νέα Υόρκη, αν μη τι άλλο!).

Επαιτεία και χρήση ναρκωτικών: Υπήρχαν επαίτες στην Ομόνοια (κυρίως έξω από τις στάσεις του μετρό), μερικοί με πολύ μικρά παιδιά (κάτω του ενός έτους). Ωστόσο, αυτό δεν είναι μοναδικό στην Ομόνοια. Είδα εξίσου πολλούς στην περιοχή της Πλάκας, και πάλι, δεν διαφέρει από αυτό που βλέπω στο κέντρο της Γλασκώβης ή του Εδιμβούργου. Η επαιτεία δεν ήταν επιθετική· δεν υπήρχαν περιφερόμενες συμμορίες επαιτών που μας κυνηγούσαν, και πάλι, δεν ένιωσα τίποτα άλλο παρά συμπάθεια γι’ αυτούς.

Χρήση ναρκωτικών και βελόνες: Δεν είδα καμία ένδειξη από αυτά στην πλατεία Ομονοίας. Περπατήσαμε μέχρι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο είναι κοντά στην Ομόνοια, και ο δρόμος στον οποίο βρισκόμασταν (ο οποίος δεν ήταν κεντρικός) είχε μερικούς ανθρώπους να κοιμούνται στο πεζοδρόμιο. Αυτό δεν είναι πραγματικά αυτό που θέλεις να δεις, αλλά απλά κάθονταν εκεί, δεν φώναζαν ούτε ακολουθούσαν κανέναν

 

 

Πριν έρθω στην Αθήνα, ανησυχούσα ότι το μετρό θα ήταν ένας σκοτεινός τόπος με ομάδες πορτοφολάδων και ληστών να παραμονεύουν. Αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Είναι πραγματικά φθηνό και εύκολο στη χρήση και ένας εξαιρετικός τρόπος για να κυκλοφορήσεις. Είναι επίσης πολύ σύγχρονο, φωτεινό και καθαρό (ειδικά αφού περάσεις τις μπάρες).

Διάβασα επίσης ανθρώπους που αναρωτιούνται για το να φορούν κοσμήματα, ρολόγια κλπ. Πάλι, δεν είχα κανένα πρόβλημα. Φορούσα τη βέρα μου και επίσης το κανονικό μου καθημερινό ρολόι (Omega Seamaster). Κανείς δεν έδωσε σημασία και δεν ένιωσα σε κανένα σημείο ότι τραβούσα την προσοχή ή ότι έπρεπε να αφήσω κάτι στο ξενοδοχείο.

Διάβασα ένα σχόλιο για την Ομόνοια πριν φύγω, και αφού έμεινα εκεί, ισχύει: “Αν ψάχνεις για προβλήματα, θα σε βρουν.” Όπως σε κάθε πόλη, είμαι σίγουρος ότι η Αθήνα έχει τα προβλήματά της. Η πλατεία Ομονοίας δεν είναι ένα από αυτά. Αν πάτε και ασχοληθείτε με τις δουλειές σας, θα είστε μια χαρά και θα περάσετε υπέροχα απολαμβάνοντας την Αθήνα. Αν πάτε και αποφασίσετε να περπατήσετε σε σκοτεινά δρομάκια στις δύο το πρωί για να αποδείξετε πόσο επικίνδυνο είναι, τότε πιθανότατα θα έχετε διαφορετική εμπειρία.

Θα ξαναπήγαινα και θα έμενα εκεί; Ναι, κανένα πρόβλημα. Οι Έλληνες είναι καταπληκτικοί, η πόλη είναι όμορφη και η ιστορία της μαγευτική. Αν έχετε κλείσει διαμονή κοντά στην πλατεία, πάρτε τον οδηγό του Rick Steves, άφθονο αντηλιακό με δείκτη προστασίας 50 και απολαύστε!”



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved