Πριν τον Donald Trump δεν ήταν μόνο ο Theodore Roosevelt

Το ιστορικό απόπειρας δολοφονιών κατά των προέδρων και των υποψηφίων για το χρίσμα στις ΗΠΑ έχει μεγάλη ιστορία.

Η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου και νυν υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Donald Trump, φέρνει ξανά στο προσκήνιο όλες εκείνες τις απόπειρες δολοφονίας που έχουν συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Trump, μπορεί να γλίτωσε καθώς η μία σφαίρα τον χτύπησε στο επάνω μέρος του αυτιού, όμως έγινε και επίσημα μέλος στο κλαμπ Αμερικανών προέδρων, υποψηφίων και πρώην προέδρων που έγιναν στόχοι δολοφονικών επιθέσεων, με κάποιες από αυτές να θεωρούνται –και να είναι- από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας.

Από τις αρχές του 1800, άνθρωποι προσπάθησαν να σκοτώσουν αρκετούς εν ενεργεία προέδρους, καθώς και έναν εκλεγμένο πρόεδρο. Τέσσερις πρόεδροι δολοφονήθηκαν από πυροβολισμούς ενώ ήταν στην εξουσία και παίρνουμε το χρονικό από την αρχή.

Ντόναλντ Τραμπ: Όλα όσα γνωρίζουμε για την απόπειρα δολοφονίας

30 Ιανουαρίου 1835: Ο Richard Lawrence προσπάθησε να πυροβολήσει τον Πρόεδρο Andrew Jackson έξω από το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Lawrence κρίθηκε αθώος λόγω ψυχολογικών προβλημάτων και έμεινε σε φρενοκομεία μέχρι το θάνατό του το 1861.

14 Απριλίου 1865: Ο ηθοποιός John Wilkes Booth πυροβόλησε και σκότωσε τον Πρόεδρο Abraham Lincoln στο θέατρο Ford στην Ουάσιγκτον DC. O Booth ήταν αντίθετος με τις ενέργειες του Lincoln κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου και την κατάργηση της δουλείας. Μετά τον πυροβολισμό απέφυγε τη σύλληψη για 12 ημέρες προτού πυροβοληθεί θανάσιμα από στρατιώτες του Ομοσπονδιακού Στρατού.

 

 

2 Ιουλίου 1881: Ο Charles J. Guiteau πυροβόλησε τον Πρόεδρο James A. Garfield σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό της Ουάσιγκτον DC. Η πληγή δεν ήταν αμέσως θανατηφόρα, αλλά αργότερα μολύνθηκε και ο Garfield πέθανε 11 εβδομάδες αργότερα. Ο Guiteau - ο οποίος πίστευε ψευδώς ότι άξιζε τα εύσημα για την εκλογή του Garfield και είχε ζητήσει πολλές φορές προξενείο ως ανταμοιβή - κρίθηκε ένοχος για φόνο και εκτελέστηκε με απαγχονισμό το 1882.

6 Σεπτεμβρίου 1901: Ο αναρχικός Leon Czolgosz πυροβόλησε τον Πρόεδρο William McKinley στην Παναμερικανική Έκθεση στη Νέα Υόρκη, αφού περίμενε να τον συναντήσει. Ο McKinley πέθανε από μόλυνση οκτώ ημέρες αργότερα. Ο Czolgosz, ο οποίος λέγεται ότι είχε κίνητρα από τις ριζοσπαστικές του απόψεις, κρίθηκε ένοχος για φόνο και εκτελέστηκε με ηλεκτροπληξία τον Οκτώβριο.

Κάθε στιγμή του Τζο Μπάιντεν μυρίζει «αυτογκόλ»

14 Οκτωβρίου 1912: Ο ιδιοκτήτης του μπαρ John Flammang Schrank πυροβόλησε τον Πρόεδρο Theodore Roosevelt έξω από ένα ξενοδοχείο του Milwaukee. Η σφαίρα έσπασε ένα από τα πλευρά του Roosevelt, αλλά τον σταμάτησε η θήκη του γυαλιού του και μια ομιλία 50 σελίδων που ήταν μέσα στο σακάκι του. Μετά τον πυροβολισμό, ο f Roosevelt συνέχισε να κάνει την ομιλία, δείχνοντας στο πλήθος την πληγή του και μιλώντας για σχεδόν μια ώρα πριν ζητήσει ιατρική βοήθεια. Ο Schrank -ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε οράματα που του έλεγαν να σκοτώσει τον Ρούσβελτ - βρέθηκε παράφρων και αφοσιώθηκε σε ψυχιατρείο, όπου πέθανε το 1943.

 


15 Φεβρουαρίου 1933: Ο Guiseppe Zangara πυροβόλησε τον εκλεγμένο πρόεδρο Franklin D. Roosevelt (μακρινό συγγενή του Theodore Roosevelt) κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Φλόριντα. Καμία από τις σφαίρες δεν χτύπησε τον Roosevelt και αντ' αυτού σκότωσε τον δήμαρχο του Σικάγο Anton Cermak και τραυμάτισε τέσσερις περαστικούς. Ο Roosevelt έγινε ο νέος πρόεδρος 17 ημέρες αργότερα, ενώ ο Zangara εκτελέστηκε για τη δολοφονία του Τσέρμακ στις 20 Μαρτίου.

1 Νοεμβρίου 1950: Οι Πορτορικανοί ακτιβιστές υπέρ της ανεξαρτησίας Oscar Collazo και Griselio Torresola προσπάθησαν να εισέλθουν στο Blair House στην Ουάσιγκτον DC, όπου έμενε ο Πρόεδρος Harry S. Truman ενώ ο Λευκός Οίκος ανακαινιζόταν, αλλά τους σταμάτησε η αστυνομία του Λευκού Οίκου. Ο Torresola τραυμάτισε θανάσιμα τον αξιωματικό Leslie Coffelt, ο οποίος ανταπέδωσε τα πυρά και σκότωσε τον Torresola. Ο Collazo καταδικάστηκε σε θάνατο, τον οποίο ο . Truman - που δεν τραυματίστηκε - μετέτρεψε σε ισόβια κάθειρξη.

22 Νοεμβρίου 1963: Ο βετεράνος των Αμερικανών πεζοναυτών Lee Harvey Oswald πυροβόλησε και σκότωσε τον Πρόεδρο John F. Kennedy ενώ ο πρόεδρος ταξίδευε με αυτοκινητοπομπή στο Ντάλας του Τέξας. Στη συνέχεια, ο Oswald σκότωσε τον αστυνομικό J. D. Tippit πριν συλληφθεί. Δύο μέρες αργότερα, ο Oswald πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου Jack Ruby σε ζωντανή τηλεόραση.

5 Ιουνίου 1968: Ο Sirhan Sirhan πυροβόλησε και σκότωσε τον γερουσιαστή Robert F. Kennedy, υποψήφιο στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών και τον αδελφό του John F. Kennedy, σε ξενοδοχείο στην Καλιφόρνια. Ο Sirhan καταδικάστηκε σε θάνατο, που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

H κατάρα των Κένεντι δεν σταμάτησε στον JFK.

5 Σεπτεμβρίου 1975: Η Lynette «Squeaky» Fromme, μέλος της λατρείας «Family» του Charles Manson, προσπάθησε να πυροβολήσει τον Πρόεδρο Gerald Ford στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια. Την προσπάθειά του αναχαίτισε η Μυστική Υπηρεσία πριν προλάβει να πατήσει τη σκανδάλη. Ο Fromme καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη αλλά αποφυλακίστηκε με όρους το 2009.

22 Σεπτεμβρίου 1975: Δύο εβδομάδες μετά την απόπειρα δολοφονίας του Fromme, η Sara Jane Moore επιχείρησε να πυροβολήσει τον Fromme στο Σαν Φρανσίσκο. Η πρώτη της βολή αστόχησε. Η Μοοre η οποία καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, είπε αργότερα ότι ήθελε να σκοτώσει τον Φορντ για να πυροδοτήσει μια βίαιη επανάσταση. Αποφυλακίστηκε το 2019.

30 Μαρτίου 1981: Ο John Hinckley Jr. πυροβόλησε τον Πρόεδρο Ronald Reagan έξω από ένα ξενοδοχείο στην Ουάσιγκτον DC. Ο Reagan παραλίγο να πεθάνει και πέρασε 12 ημέρες στο νοσοκομείο, αλλά επέζησε. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου James Brady επίσης τραυματίστηκε και έμεινε παράλυτος. Ο John Hinckley Jr κρίθηκε αθώος για την απόπειρα δολοφονίας λόγω παραφροσύνης, μπήκε σε ψυχιατρείο και αφέθηκε ελεύθερος το 2016.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved