ΙΝΤΙΜΕ Έχει απήχηση στην Gen Z η κατάκτηση του Euro 2004;

Ρωτήσαμε τρεις «εκπροσώπους» της Gen Z και διακρίναμε ένα χάσμα των γενεών.

Όσοι υπήρξαμε παιδιά στα 90’s, έχουμε κάθε λόγο να θυμόμαστε τη σημερινή ημέρα. Η δική μας 4η Ιουλίου έχει γαλανόλευκο χρώμα και ακόμα και αν έχουν περάσει 20 χρόνια, η ανάμνηση της κατάκτησης του Euro 2004 από την Εθνική Ελλάδος δύσκολα θα ξεθωριάσει. Ισχύει το ίδιο όμως και για όσους γεννήθηκαν κοντά στο 2004;

 

Πόσο έχει αλλάξει η Ελλάδα και η καθημερινότητά μας από το Euro 2004;

Μοιάζει οξύμωρο αλλά βγάζει τεράστιο νόημα για κάποιον που μόλις είχε γεννηθεί ή ήταν ενός ή δύο ετών τη μέρα που ο Ζαγοράκης σήκωνε το τρόπαιο στον «ουρανό» του Νταλούζ, να μην μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος εκείνης της επιτυχίας. σε σχέση με μας. Το Euro 2004 για την Gen Z είναι ίσως ότι και το Ευρωπαϊκό του 87’ για τους Millennials. Κάτι ανάμεσα σε μια γλυκιά ανάμνηση που δεν έγινε ποτέ ή απλώς ένα «ξεχασμένο» γεγονός. 

 

 

Τι γνώμη έχει η Gen Z για την κατάκτηση του Euro 2004;

Απευθύναμε την ερώτηση «τι σημαίνει για σας εκείνη η κατάκτηση του Euro 2004» στους Γιώργο, Απόστολο και Βασίλη (γεννηθέντες το 2003) και η κοινή τους απάντηση πιστοποιεί το πόσο διαφορετικό είναι να σου το αφηγούνται από το να το ζεις. Ιδού η απάντηση:

«Οι ιστορίες από το 2004 είναι άφθονες, ωστόσο, φτάνουν για εμάς που δεν ήμασταν αρκετά μεγάλοι για να το θυμόμαστε; Νιώθουμε αρκετά περήφανοι ή δεν έχουμε καν ιδέα; Και το κυριότερο, τι συναισθήματα μπορεί να μας δημιουργήσουν οι ιστορίες γύρω από έναν τέτοιο "άθλου".

Μήπως το Euro 2004 ήταν μια κακή διοργάνωση;

Η αλήθεια είναι πως η πλειοψηφία όσων γεννηθήκαμε -χρονικά- κοντά στον άθλο της ομάδας του Ότο Ρεχάγκελ, μας πήρε αρκετό καιρό μέχρι να αντιληφθούμε το μέγεθος επιτυχίας, αλλά ευτυχώς μέσω πληροφοριών του διαδικτύου και αφηγήσεων από τους μεγαλύτερους κατανοήσαμε πραγματικά τι συνέβη εκείνο το καλοκαίρι.

 

 

Μπορούμε εύκολα να πούμε ότι έχουμε συνειδητοποιήσει το πόσο μεγάλο ήταν αυτό το κατόρθωμα, ωστόσο, έχοντας ζήσει μονάχα επιτυχίες όπως τη συμμετοχή στο Euro 2012 με την πρόκριση στους «8» ή την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ του 2014 αλλά έπειτα τίποτα, έχουμε ένα παράπονο: Αυτό που λέει ότι δεν έχουμε ζήσει ποτέ «ζωντανά» μια επιτυχία αντίστοιχη με του 2004 τόσο έντονα. Πάντα μέσα μας έχουμε μία ελπίδα να το καταφέρουμε. Με πραγματικές αναμνήσεις και όχι μέσω video και περιγραφές τρίτων.

Αυτό που δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η Εθνική Ελλάδος πριν το Euro 2004 δεν υπήρχε καν στον ποδοσφαιρικό χάρτη, για αυτό και η απογοήτευσή μας για τη σύγχρονη κατάστασή της είναι πολύ μεγαλύτερη. Μεγαλώνοντας την είδαμε να συμμετέχει σε μεγάλες διοργανώσεις αλλά πλέον βλέποντας αυτή την καθίζηση και τις συνεχόμενες αποτυχίες (π.χ. κόντρα στη Γεωργία για το Nations League) ίσως μας «χτυπάει» λίγο πιο άσχημα από ότι στους μεγαλύτερούς μας. 

Βαθιά ελπίδα μας είναι εκείνη η κατάκτηση του Euro 2004 να αποτελέσει «Πυξίδα» για τα όνειρα των εφήβων και γενικότερα των νέων παιδιών και όχι να εξελιχθεί σε μια «ξεχασμένη ανάμνηση».  Ακόμα και αν, ουσιαστικά, δεν προλάβαμε να τη ζήσουμε.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved