Eurokinissi Κι όμως η αύξηση του καφέ στην Ελλάδα είναι το πιο σωστό μέτρο

Όταν δεν πρόκειται για delivery ή παράδοση στο χέρι, τότε υπάρχει λόγος που είναι λογική η αύξηση. 

Καλό μήνα, είπαμε; Όχι αλλά πρώτα θα πιούμε καφέ και μετά θα πούμε. Ίσως και όχι. Διότι μετά τον πρωινό καφέ που μας τόνωσε και μας έδωσε το boost για την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε, μάθαμε τα κακά μαντάτα. Από την 1η Ιουλίου επανέρχονται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% ο σερβιριζόμενος καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά, κάτι που όπως καταλαβαίνεις θα οδηγήσει στην αύξηση της τιμής. Αν δεν τον έπινες σκέτο, καιρός να τον ξεκινήσεις γιατί δεν έχει άλλη γεύση.

Να μην χάσουμε ποτέ τον Κυριακάτικο καφέ με την παρέα μας

Ωστόσο πριν ξεστομίσεις το ψέμα ότι θα τον κόψεις και δεν πρόκειται να ξαναπαραγγείλεις ποτέ, τότε πρέπει να μάθεις ότι ο ΦΠΑ. στα εν λόγω ροφήματα μονιμοποιείται στο 13% μόνο όταν πρόκειται για παράδοση στο χέρι. Οι αυξήσεις, σε συνδυασμό και με τις ανατιμήσεις στην πρώτη ύλη, αναμένονται να αγγίξουν το 15% στον καφέ που σερβίρεται στα καφενεία και τις καφετέριες.

 

 

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι η διεθνής τιμή του καφέ βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε ανοδικό «ράλι». Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές στην αγορά ποικιλίας καφέ Robusta έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών και από τον Ιανουάριο του 2024 έως το Μάιο έχουν αυξηθεί κατά 50% συμπαρασύροντας προς τα πάνω την τιμή του καφέ Arabica, όπως αναφέρει η ΕΡΤ. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πλέον στην ευχέρεια της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά να αποφασίσει αν θα «περάσει» στη λιανική τιμή την επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% (οδηγεί σε πρόσθετη αύξηση 0,11%) ή θα την απορροφήσει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις με τη νέα αύξηση 15% στην τιμή του καφέ ο φρέντο εσπρέσο στην καφετέρια θα  πωλείται στα 4 με 4,10 ευρώ από 3,5 ευρώ ενώ η τιμή του φρέντο καπουτσίνο  θα ανέβει στα 4,50 – 4,60 ευρώ από 4 ευρώ σήμερα. Επίσης ο ελληνικός καφές που μέχρι χθες κόστιζε 2,5 ευρώ από σήμερα θα πωλείται τουλάχιστον 2,80 ευρώ.

 

 

Υπάρχει αντίλογος; Φυσικά και η δημοκρατία χρειάζεται διάλογο και επιχειρήματα. Η αύξηση, λοιπόν, για τον καφέ που απολαμβάνεις στην καφετέρια είναι κάπως λογική. Διότι εμείς ως Έλληνες έχουμε το συνήθειο να καθόμαστε με τις ώρες σε μία καφετέρια έχοντας παραγγείλει έναν καφέ. Την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες της Ευρώπης ο καφές είναι μια διαδικασία του μισάωρου, στην Ελλάδα συμπληρώνουμε κανα τριωράκι και καλά κάνουμε. Ωστόσο μήπως θα πρέπει να αφήσουμε κάτι παραπάνω στον ιδιοκτήτη ώστε να κάνει τζίρο; Μήπως αυτό το… τρίωρο λιώσιμο δεν κοστίζει μόνο 3.5 ευρώ αλλά θα έπρεπε να αφήσουμε κάτι περισσότερο; Αν το δεις αναλογικά, τότε η αύξηση της τιμής δε θα έπρεπε να μας πειράζει τόσο.

Σε μια τελική, μπορείς ακόμη να τον παραγγείλεις στο σπίτι με την ίδια τιμή και να τον απολαύσεις χωρίς περιττές… πολυτέλειες.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved