Είναι ένα μέρος που έχει μείνει στην ιστορία για τους λάθος λόγους. Μπορεί αυτόν τον καιρό να επαινούμε την ομώνυμη σειρά, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ουκρανική κωμόπολη Πρυπιάτ είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο όχι για την ομορφιά και τη ζωτικότητά της αλλά για μία εκ των μεγαλύτερων τραγωδιών της ιστορίας.
Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Απριλίου του 1986 όταν ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Τσερνόμπιλ εξερράγη σκοτώνοντας ακαριαία 2 εργάτες του σταθμού, μολύνοντας όμως με την άπειρη ραδιενέργεια που απελευθέρωσε τις ζωές πολλών ατόμων τα επόμενα χρόνια.
Επισήμως, 31 άνθρωποι πέθαναν λίγο μετά την έκρηξη, ωστόσο, από το 1986 έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 25.000 στρατιώτες και πολίτες από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και άλλες Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι εστάλησαν στις εργασίες αποκατάστασης του σταθμού.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι στις τρεις αυτές χώρες έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, από την οποία έχει μολυνθεί έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ίση με τη μισή έκταση της Ιταλίας. Τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, αλλά περίπου 6 εκατομμύρια εξακολουθούν να ζουν σε μολυσμένες ζώνες.
Οι εικόνες από το μέρος ακόμα και σήμερα, 38 χρόνια από το τραγικό συμβάν είναι πολύ σκληρές, σε σημείο που σε κάνουν να δακρύζεις, ενώ ακόμα θυμόμαστε τη συγκλονιστική σειρά του ΗΒΟ για το συμβάν και ό,τι ακολούθησε.
Chernobyl: 20 τρομερές ομοιότητες της σειράς με το πραγματικό συμβάν
Η φωτογράφος από τη Ρουμανία Ana Dumitru είχε πάντα την περιέργεια να ζήσει την ανατριχίλα του να περιφέρεσαι μέσα στο Τσέρνομπιλ και στο παρακάτω άλμπουμ σου μεταδίδει ακριβώς αυτό.
12 φωτογραφίες από έναν τόπο στον οποίο πάγωσε ο χρόνος και μέσα από την απόκοσμη αποτύπωση της πραγματικότητας μπορούν να σε βάλουν στο κλίμα του τι ζούσαν οι άνθρωποι του μαρτυρικού τόπου.