Ποια είναι τα θύματα που στοχεύουν οι ρομαντικές απάτες

Και όσα μπορείς να προλάβεις. 

Οι ρομαντικές απάτες έχουν αυξηθεί κατά 60% μέσα σε τέσσερα χρόνια σύμφωνα με στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε Αγγλία και Ουαλία, οι καταγγελίες φτάνουν τις 7.660 το 2023 από τις 4.842 που αναφέρθηκαν το 2019 και πολλοί είναι εκείνοι που δεν κάνουν καταγγελία επειδή ντρέπονται.

Σχετικά με τις ρομαντικές απάτες

Οι επιτήδειοι παρασέρνουν τα θύματά τους σε ψευδείς ή παραπλανητικές σχέσεις μέσω συζητήσεων από εφαρμογές και πλατφόρμες με σκοπό να πάρουν χρήματα ή να πραγματοποιήσουν άλλων ειδών απάτες. Τα πιο εύκολα θύματα όπως ήταν φυσιολογικό ήταν άτομα μεγάλης ηλικία. Ας δούμε μία πραγματική ιστορία, όπου η 65χρονη Mary Chater στην Αγγλία, δύο χρόνια μετά το θάνατο του άντρα της, προσεγγίστηκε από κάποιον που έλεγε ότι ήταν χειρούργος και βρισκόταν με τα Ηνωμένα Έθνη στη Σομαλία. Σύντομα ο απατεώνας άρχισε να ζητά χρήματα για να χρηματοδοτήσει την έρευνά του.

Δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό στο να μπολιάζεις στα παιδιά σου τη λαμογιά

Και μπορεί η Chater να προσπαθούσε να του στείλει χρήματα, η τράπεζά της επενέβη και απέρριψε τις συναλλαγές. Και κάπως έτσι διαπιστώθηκε ότι ο απατεώνας χρησιμοποιούσε την εικόνα ενός πραγματικού οικογενειακού γιατρού στη Δανία, χωρίς να το ξέρει και χωρίς να είναι η πρώτη φορά. Όπως προκύπτει από τα όσα έχουν εξεταστεί, η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι απατεώνες έχει ομοιότητες με περιστατικά ενδοοικογενειακής κακοποίησης, καθώς κάνουν τον υπεύθυνο για τη φυσική και συναισθηματική υγεία του απατεώνα. – Dr. Elisabeth Carter, εγκληματολόγος του Kingston University

 


Πώς δρουν

Δημιουργούν ψεύτικο προφίλ, όπου οι απατεώνες περιμένουν υπομονετικά να βρουν το σωστό στόχο. Έτσι, ξεκινά μία πλημμύρα ρομαντικών μηνυμάτων για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του και αυτό μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες. Εκμεταλλεύονται τα συναισθήματα και τις αδυναμίες του στόχου όπως τη μοναξιά ή τo ότι θέλει να βρει ταίρι μέχρι να φτάσει στον σκοπό του, που δεν είναι άλλος από το να αποσπάσει χρήματα. Αποφεύγουν συναντήσεις από κοντά ή βιντεοκλήσεις, προσπαθούν να κάνουν το θύμα να τους ερωτευτούν γρήγορα και κατευθύνουν τη συζήτηση στα οικονομικά ή στα κρυπτονομίσματα.

Έφαγε 1,6 εκ. από το ταμείο ενίσχυσης για την πανδημία σε Lamborghini και Rolex


Τι μπορείς να κάνεις

Να είσαι προσεκτικός με τα άτομα που γνωρίζεις online. Κάνε μια έρευνα για να διαπιστώσεις, αν λένε αλήθεια.

Βάλε τη φωτογραφία τους σε μία αντίστροφη αναζήτηση εικόνων της Google και κάνε search το όνομά του ή το όνομα της εταιρίας του.

Να είσαι υποψιασμένος όταν υπόσχονται κέρδη χωρίς ρίσκο και στην πίεση αγοράς.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved