pexels Η ιατρική ανακάλυψη που δίνει ελπίδα σε όσους έχουν απώλεια όρασης

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γονίδια που μπορούν να αντιστρέψουν την απώλεια όρασης στους ανθρώπους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ έκαναν μία πρωτοποριακή ανακάλυψη και επινόησαν μια στρατηγική θεραπείας που υπόσχεται να δώσει πίσω το δώρο της όρασης σε ασθενείς που ζουν με εκφυλιστική νόσο του αμφιβληστροειδούς. Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να επιτρέψουν την αποκατάσταση της απώλειας όρασης ενός ασθενούς.

Η εκφυλιστική νόσος του αμφιβληστροειδούς ορίζεται από το Science Direct ως «μια προοδευτική νευρολογική διαταραχή που προκαλείται από γενετικές μεταλλάξεις και περιβαλλοντική ή παθολογική βλάβη στον αμφιβληστροειδή». Μειώνει σταδιακά την ικανότητα ενός ατόμου να βλέπει, επηρεάζοντας τον βαθμό στον οποίο μπορεί να διαβάσει κείμενο, να διακρίνει χρώματα και να δει αντικείμενα που είναι τοποθετημένα στο πλάι. Μάλιστα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει στην τύφλωση.

 

 

Ενώ προηγουμένως λεγόταν ότι η πάθηση ήταν ανίατη, οι επιστήμονες γεννούν τώρα ελπίδες ότι μια ολοκαίνουργια προσέγγιση θα μπορούσε  να θεραπεύσει τον εκφυλισμό του αμφιβληστροειδούς. Σε μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS, οι ερευνητές εξηγούν ότι το έργο τους «ανοίγει την πόρτα σε προσεγγίσεις κυτταρικής θεραπείας για νευροεκφυλιστικές ασθένειες».

Ποια είναι τα τρομερά δεδομένα που δεν ήξερες για τα μάτια σου;

Οι άνθρωποι που πάσχουν από εκφυλιστική νόσο του αμφιβληστροειδούς χάνουν τα κύτταρα φωτοϋποδοχέα (τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την όραση των χρωμάτων, την οπτική ευκρίνεια και την αντίληψη του φωτός), γεγονός που οδηγεί σε αναπόφευκτη απώλεια όρασης. Όταν ένα άτομο φτάσει σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, τα μάτια του χάνουν την πλειονότητα των απαραίτητων κυττάρων και ως αποτέλεσμα κινδυνεύουν να τυφλωθούν εντελώς. Αν και δεν υπάρχει ακόμη γνωστή θεραπεία για την αποκατάσταση των συγκεκριμένων κυττάρων, οι επιστήμονες έχουν βρει μια θεραπεία για την ενεργοποίηση των αδρανών γλοιακών κυττάρων στον αμφιβληστροειδή για την αποκατάσταση της δραστηριότητας των κωνικών κυττάρων. Αυτά τα νέα κύτταρα κώνου γεμίζουν αποτελεσματικά το κενό στα μάτια - αναπληρώνοντας την κάποτε καταστροφική απώλεια των αρχικών κώνων κυττάρων στην περιοχή.

 

 

«Μπορεί μια μέρα να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα κύτταρα που υπάρχουν φυσιολογικά στον αμφιβληστροειδή και να τα διεγείρουμε να αναγεννήσουν τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς που χάθηκαν από παθολογικές καταστάσεις και να αποκαταστήσουμε την όραση», πρόσθεσε ο Ajay David, συν-συγγραφέας της μελέτης.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved