Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μικρά πράσινα ανθρωπάκια, τύπους που μοντάρουν παράξενα πράγματα στο TikTok και άλλους που καπνίζουν τις κάλτσες τους και βλέπουν εξωγήινους, αλλά για μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Αυτή η ομάδα υπολόγισε το πότε θα έχουμε κάποια πιθανή απάντηση από διάφορες αποστολές της NASA που βρίσκονται στις εσχατιές του γνωστού μας σύμπαντος.
Μια άλλη ομάδα επιστημόνων ψάχνει σε άλλο μέρος του Γαλαξία τους εξωγήινους
Πίσω στο 2002, η NASA είχε στείλει ένα ραδιοκύμα στο Pioneer 10, το οποίο είχε εκτοξευθεί το 1972 και είχε κάνει την πρώτη επιτυχημένη αποστολή στον πλανήτη Δία. Εκείνο το ραδιοκύμα ήταν κάτι σαν αναπάντητη για να τσεκάρουν αν όλα πάνε καλά με το Pioneer 10, και πράγματι όλα ήταν μια χαρά, αλλά το ραδιοκύμα ανακλάστηκε και συνέχισε το ταξίδι του.
Ένα ταξίδι που έφτασε μέχρι ένα αστέρι που βρίσκεται σε απόσταση 27 ετών φωτός από τον πλανήτη μας και αν κάποιος το έλαβε και αποφάσισε να στείλει κάτι σαν απάντηση, τότε υπολογίστηκε ότι θα τη λάβουμε μέσα στο 2029, δηλαδή σε 6 χρόνια.
Και μία λίγο πιο αιρετική πρόβλεψη με εξωγήινους, πανδημίες και πολέμους
Το ίδιο υπολογιστικό μοντέλο αξιοποιεί δεδομένα από σήματα που έχουν σταλεί από τη Γη και σε άλλες αποστολές, όπως το Voyager 1, Voyager 2, Pioneer 10, Pioneer 11 κλπ. Με χαρτογράφηση της πορείας τους και των σημάτων που έχουν δεχτεί και έχουν αποστείλει έχουν φτιάξει έναν χάρτη με πιθανά σημεία που θα μπορούσε να έχει πάει κάποιο ανθρώπινο σήμα.
Όλα τα σήματα συλλέγονται από το Deep Station Network της NASA και από εκεί τα επεξεργάζεται η επιστημονική ομάδα που ψάχνει και τους «εξωγήινους». Τα σήματα που αν έρθουν, θα έρθουν το 2029 από έναν λευκό νάνο που έχουν προσεγγίσει με σήματα, εκτός από το Pioneer 10, και το Pioneer 11 και Voyager 2. Μάλιστα ο στόχος του Pioneer 10 είναι εξαιρετικά μακροπρόθεσμος και μέχρι το 2313 αναμένεται να προσεγγίσει με ραδιοκύματα, άλλα 222 αστέρια, άρα με κάποια στιγμή, στατιστικά να το πάμε, κάποιο θα απαντήσει.