Αν το πάρουμε με βάση τους αριθμούς από την ώρα και τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η εισβολή στην Ουκρανία, τα κρυπτονομίσματα έχουν πάρει την κάτω βόλτα και αυτή τη στιγμή ξύνουν τα ιστορικά χαμηλά τους.
Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (27/8) που μας πέρασε η εικόνα ήταν η εξής πάνω κάτω:
Bitcoin: Ποιοι θα ζημιωθούν περισσότερο αν αποδειχτεί «φούσκα»;
Μετά και τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ (Προέδρου Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ) στην προσπάθεια πάταξης του πληθωρισμού ότι «θα υπάρξει πόνος μέχρι την ανακούφιση» ουσιαστικά τα κρυπτονομίσματα υποχώρησαν μαζί με τις παγκόσμιες αγορές, καθώς το πιο πιθανό είναι να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για αρκετό καιρό ακόμα. Μην ξεχνάμε ότι τα χαμηλά επιτόκια κατά την περίοδο της καραντίνας για την Covid 19 ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που επενδυτές ώθησαν τα κρυπτονομίσματα. Αυτό είναι μια άλλη ιστορία όμως.
Γιατί υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία;
Με τα κρυπτονομίσματα να έχουν χάσει περίπου 1.9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία από το ράλι του 2021 και το Bitcoin να καταγράφει τεράστια πτώση (-68%) από το υψηλό του Νοεμβρίου του 2021 των 69 χιλ. δολαρίων όλα δείχνουν ότι οδεύουμε ολοταχώς προς έναν κρυπτο-χειμώνα.
Και όταν λέμε κρυπτο-χειμώνα (crypto-winger) μιλάμε για την περίοδο κατά την οποία τα κρυτπονομίσματα είτε «παγώνουν» τις τιμές τους, είτε βιώνουν μεγάλες υποχωρήσεις. Όπως αυτή δηλαδή που βιώνουμε τώρα. Όπως έχει πει ο συνιδρυτής του Ethereum blockchain, Vitalik Buterin, η ύπαρξη ενός χειμώνα δεν είναι περίοδος κρίσης αλλά ωφελεί το σύστημα.
Η φρενίτιδα των κρυπτονομισμάτων είναι η σύγχρονη «πληγή» της ανθρωπότητας
«Οι άνθρωποι που έχουν βαθιά γνώση των crypto και ειδικά αυτοί που δημιουργούν, στην πλειοψηφία τους καλωσορίζουν μια τέτοια συνθήκη επειδή υπάρχουν μακρές περίοδοι στις οποίες οι τιμές κινούνται υψηλά με τεράστιους όγκους –κάτι που προφανώς κάνει πολλούς ανθρώπους χαρούμενους- όμως επίσης τείνει να τραβά την προσοχή πολλών που κάνουν σπέκουλα σε πολύ βραχυπρόθεσμο επίπεδο», έχει δηλώσει ο Buterin. Στην ουσία όμως είναι μια τεράστια ευκαιρία για να εξετάσει κανείς τι επιβιώνει και τι όχι σε επίπεδο applications που έχουν να κάνουν με κρυπτονομίσματα, πάνω από όλα όμως ποια είναι πραγματικά βιώσιμα σε μακροπρόθεσμη κλίμακα.
Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν πλάι στις δηλώσεις της Έντιθ Γιουνγκ στο CNBC (αναλύτρια bull και συνεργάτης της Race Capital) η οποία πίσω από το χειμώνα προβλέπει ζέστη να έρχεται για όσους παραμείνουν πιστοί.
«Έχει να κάνει πραγματικά με όσους πιστεύουν στην μακροπρόθεσμη ανταμοιβή και όχι στο βραχυπρόθεσμο κέρδος» θα πει η Γιουνγκ αν και η Wall Street προειδοποιεί ότι το Bitcoin είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί περαιτέρω -οι δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν λόγο για τιμή διαπραγμάτευσης τα 10 χιλ. δολάρια- παρά να επιστρέψει στα 30 χιλ. δολάρια.
Αν ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στην πορεία του Bitcoin και των κρυπτονομισμάτων γενικότερα, αντίστοιχη αμφισβήτηση δέχονταν και πέρσι αλλά είδαν ξαφνικά την τιμή διαπραγμάτευσης να φτάνει στα ύψη τον περασμένο Νοέμβριο.
Crypto: Τι μας έχει διδάξει η μέχρι στιγμής πορεία του;
Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος με όσα γίνονται στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων αλλά αν μας έχει διδάξει κάτι η πορεία τους όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι μετά τον χειμώνα δεν έρχεται η άνοιξη αλλά ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι. Και τότε είναι που έρχονται όλα τα κέρδη. Αν δείτε κάποιο ωραίο Tweet του Elon Musk για το Bitcoin τον επόμενο καιρό μην σας φανεί περίεργο, θα έρχεται crypto-καλοκαίρι.