Η πιο άτυχη γενιά των τελευταίων γενεών ετοιμάζεται να διαβεί, κάποιοι το έχουν διαβεί ήδη, το κατώφλι των 40. Αυτό σημαίνει ότι εκείνα τα χαρούμενα παιδιά των 90s και των 00s που έγιναν θλιμμένοι ενήλικες ετοιμάζονται για την πρώτη καραμπινάτη κρίση μέσης ηλικίας. Είναι εκεί που λες πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα όταν μπαίνει στο παιχνίδι το βιολογικό ρολόι.
Παραπάνω από μία έρευνες δείχνουν ότι η ευτυχία κάνει μια κοιλιά με το που μπούμε στα 40, ανεξάρτητα από τη γενιά μας, απλά στους millennials η βουτιά είναι ακόμα βαθύτερη. Κάποιες έρευνες τοποθετούν το ναδίρ της ψυχολογίας σε ένα μέσο όρο των 47,2 ετών ακριβώς και τα μοναδικά καλά νέα σε αυτή την κατάσταση είναι ότι η ψυχική μας κατάσταση βελτιώνεται θεαματικά με το που πατήσουμε τα 50.
Αυτή η κούρμπα στη διάθεσή μας δεν είναι ούτε αναιτιολόγητη, ούτε αφύσικη. Σε αυτή τη φάση της ζωής του ανθρώπου οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις κάνουν limit up. Για παράδειγμα είναι οι ηλικία που η οικογένεια έχει τις μεγαλύτερες απαιτήσεις καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, ενώ στη δουλειά μόλις έχει αρχίσει η άνοδος στην ιεραρχία με τις ευθύνες να αυξάνονται, αλλά αυτό να μην μεταφράζεται ακόμα μισθολογικά. Επίσης είναι η ηλικία που κάποιος παίρνει το στεγαστικό του δάνειο, αν μπορεί, ή μετακομίζει σε μεγαλύτερο σπίτι, με μεγαλύτερο ενοίκιο.
Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι σε αυτή τη δεκαετία αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι δεν θα είσαι ποτέ πια νέος και τότε αρχίζουν οι πρώτες σοβαρές εξετάσεις για να δούμε πού βρισκόμαστε. Καρδιά, προστάτης κλπ μπαίνουν για πρώτη φορά σε αξιολόγηση και ακόμα και στο ενδεχόμενο του ότι όλα πάνε καλά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και άγχος.
Ένα αγχος που συνοδεύει ουσιαστικά όλη αυτή την κρίσιμη δεκαετία, μέχρι να το πάρουμε απόφαση ότι αυτή είναι ζωή μας και μια ζωή την έχουμε. Μετά τα 50 χαλαρώνουμε και απολαμβάνουμε όσα χτίσαμε στη μέχρι τότε ζωή μας και περιμένουμε ό,τι και να μας έρθει. Είναι η ηλικία που επιτέλους παίρνουμε έναν μισθό που μας αξίζει και μας φτάνει, ενω τα παιδιά αρχίζουν και αυτονομούνται. Τα όποια προβλήματα υγείας έχουν παρουσιαστεί, εκτός από αυτά που είναι πολύ σοβαρά, γίνονται τρόπος ζωής όπου με την κατάλληλη προσοχή και θεραπεία περνάνε σχεδόν απαρατήρητα.
Αυτό που κάνει τους millennials να περνάνε χειρότερα αυτή τη δεκαετία της ζωής τους σε σχέση με άλλες γενιές είναι φυσικά η συγκυρία οικονομικής κρίσης, πανδημίας, πολέμου στην Ουκρανία και ό,τι άλλο δυσοίωνο έρχεται με αυτόν. Κανείς millennial δεν ξέρει τι του ξημερώνει και με όσα έχουν γίνει τα τελευταία 15 χρόνια, είναι σχεδόν απίθανο να περιμένει κάτι καλύτερο στα 50 του. Εκτός κι αν κάποια συναστρία κάνει το θαύμα της και βρει τους millennials στα 50 τους ευτυχισμένους και απαλλαγμένους από τις πληγές του Φαραώ. Τι είναι 10 χρόνια ακόμα μπροστά στην αιωνιότητα;