Αν αποσυνθέσεις το ελληνικό καλοκαίρι, θα σου μείνει μία χωριάτικη, μία παραλία και μία θάλασσα. Ας προσπαθήσουμε να τα κρατήσουμε όσο μπορούμε παραδοσιακά, αληθινά και καθαρά. Οι προσπάθειες για μείωση του πλαστικού σε όλο τον πλανήτη συνεχίζονται και μάθαμε (; ) να πίνουμε τον καφέ μας με χάρτινο καλαμάκι. Η πλαστική ρύπανση είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Σύμφωνα με έρευνες το κάθε άτομο στην Ελλάδα παράγει 68 κιλά πλαστικών απορριμμάτων ετησίως και τους καλοκαιρινούς μήνες, η παραγωγή απορριμμάτων αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Μάλιστα χιλιάδες πλαστικά καταλήγουν σε θάλασσες και ακτές.
Δεν χρειάζονται αρκετοί λόγοι ώστε να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι να συμβάλουμε όλοι στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης. Σκουπίδια και πλαστικά δεν έχουν καμία θέση στις παραλίες και δεν χρειάζεται να είσαι κάποιος σπουδαίος ακτιβιστής για το καταλάβεις και να κάνεις το πιο απλό πράγμα στον κόσμο: Να πετάξεις τα σκουπίδια σου στον κάδο και όχι να τα παρατήσεις στην παραλία ή στη θάλασσα.
Ποιος είπε ότι η Αττική δεν διαθέτει εξωτικές παραλίες;
Ωστόσο πέρα από τα σκουπίδια και τα πλαστικά, υπάρχει και άλλη μία κατηγορία ανθρώπων. Εκείνη που κάνει την ανάγκη του στη θάλασσα. Μία πόλη αποφάσισε να λύσει αυτό το πρόβλημα με κάθε κόστος. Το Βίγκο, λοιπόν, θα επιβάλει πρόστιμο σε όποιον πιαστεί να ουρεί μέσα στη θάλασσα. Με τη μόλυνση των θαλασσών να είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα λόγω των πλοίων, των σκουπιδιών και των αποχετεύσεων, οι τοπικές αρχές της πόλης αποφάσισαν να κρατήσουν τις θάλασσές τους καθαρές. Για όποιον... τεμπέλη βαριέται να πάει μέχρι την κοντινότερη τουαλέτα, τον περιμένει ένα πρόστιμο 850 ευρώ. Έτσι για να μην το ξεχάσει ποτέ. Αυστηρά θα είναι τα μέτρα και για όσους ψήνουν ή αφήνουν σκουπίδια στις παραλίες.
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα αναρωτιόμαστε ποιο είναι το κατάλληλο πρόστιμο για όποιον δεν έχει μάθει να πηγαίνει μέχρι την κοντινότερη τουαλέτα. Για όλους εκείνους που αφήνουν ένα σκουπιδότοπο πίσω τους μετά από ένα party ή ένα camping στην παραλία. Για όλους εκείνους που δεν είχαν την κατάλληλη παιδεία ώστε να σεβαστούν το περιβάλλον. Και τους εαυτούς τους.