Ζούμε στην εποχή που μαθαίνουμε κάθε μέρα και για μία διαφορετική τροφή που μας κάνει κακό. Και πάνω που είχαμε πάρει απόφαση ότι μόνο νερό θα μπορούμε να πίνουμε άφοβα, ένα άρθρο του καρδιολόγου Thomas Lüscher στην Guardian ήρθε να μας γεμίσει αισιοδοξία.
Ό,τι περιέχει καφεΐνη είναι πάντα στο επίκεντρο των μελετών γιατί οι απόψεις για τη δράση της ψυχοτρόπου αυτής ουσίας είναι μεγάλο debate στην επιστημονική κοινότητα. Ο επί χρόνια διευθυντής στο European Heart Journal με το άρθρο του γέρνει λίγο ακόμα τη ζυγαριά για χάρη όσων δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς καφέ.
Με λίγα λόγια ο Lüscher εκτιμά ότι από τη στιγμή που ο καφές μας κρατά ξύπνιους, κάνει αυτόματα καλό στην καρδιά από τη στιγμή που την κρατά σε διέγερση. Μέχρι 4 καφέδες την ημέρα είναι μια απόλυτα ασφαλής ποσότητα για έναν μέσο άνθρωπο. Όπως συμβαίνει με κάθε τι, οι υπερβολές είναι καλό να αποφεύγονται και η κατάχρηση στον καφέ, απλά εξαφανίζει τις όποιες ευεργετικές του ιδιότητες.
Ο καφές δεν είναι μοναδική ευχάριστη έκπληξη του άρθρου για την καρδιά. Αν είσαι από αυτούς που δεν παραλείπουν να βάζουν και από μία σοκολάτα στο καλάθι του super market, καλά κάνεις. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις στη σοκολάτα, είναι να είσαι πιουρίστας σαν σωστός άντρας. Δηλαδή η λευκή σοκολάτα είναι τζάμπα θερμίδες, μια μαύρη όμως με υψηλό ποσοστό κακάο, είναι πλούσια σε φλαβονόλες και ταυτόχρονα φτωχή σε ζάχαρη και λιπαρά. Ό,τι ακριβώς χρειάζεται η καρδιά ενός στρεσαρισμένου άντρα κάθε απόγευμα στις 17:00.
Από την άλλη, ο Lüscher έρχεται να γκρεμίσει ένα θέσφατο για την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με τη δική του μελέτη, ενώ ο καφές και η σοκολάτα ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και στην περίπτωση του κρασιού. Αυτό το ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ίσως είναι τελικά μύθος, αυτό δεν σημαίνει ότι κάνει και κακό.
Το μηδέν άγαν δεν είναι ένα απλό τσιτάτο, αλλά τρόπος ζωής για τον άντρα που σέβεται τον εαυτό του. Από τον καφέ μέχρι το αλκοόλ πρέπει να ξέρει πότε πρέπει να βάζει όριο. Θέλουμε μια υγιή καρδιά από φυσικής άποψης, για να μπορούμε να την μοιράζουμε άφοβα από μεταφορικής άποψης.