Σε όσους αρέσει να ψάχνουν ή να διαβάζουν για περίεργα κι εξωτικά φαγητά που μοιάζουν αηδιαστικά στους περισσότερους θα είναι σίγουρα γνωστός ο σάπιος καρχαρίας της Ισλανδίας. Δεν είναι ακριβώς σάπιος, έχει υποστεί αρκετή ζύμωση, αλλά η μυρωδιά του λένε πως τρυπάει τα ρουθούνια. Αυτό το περίεργο έδεσμα που κάνει τον πατσά ή οποιοδήποτε άλλο αμφιλεγόμενο πιάτο mainstream, ίσως μπορεί να μας διδάξει περισσότερα πράγματα από το να τεστάρει τα όρια του ουρανίσκου μας.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο καρχαρίας της Γροιλανδίας μπορεί να ξεπεράσει τα 400 χρόνια ζωής και να φτάσει τα 500, αρκεί να μην τον πιάσει κάποιος μερακλής Ισλανδός ψαράς. Για πολλούς ερευνητές τα ζώα που ζουν πάνω από 100 χρόνια μπορούν να δώσουν πολλές πληροφορίες στην προσπάθεια του ανθρώπου να επεκτείνει το προσδόκιμο της ζωής του. Στο άρθρο του Jonathan Moens στο Atlas Obscura, αναφέρεται τι έχουν μάθει μέχρι τώρα οι επιστήμονες από τη μελέτη των υπεραιωνόβιων καρχαριών.
Η μακροζωία αυτών των καρχαριών οφείλεται σε έναν συνδυασμό γενετικών χαρακτηριστικών και τρόπου ζωής, άρα έχουμε πολλά να μάθουμε. Στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Manchester αναφέρουν πως ο καρχαρίας της Γροιλανδίας έχει τη δυνατότητα να επιδιορθώνει το DNA του όταν παθαίνει κάποια ζημιά ή αλλοίωση. Η μακρά παραμονή του στα παγωμένα νερά του Αρκτικού, σε μεγάλα βάθη, τον αναγκάζει να ζει για μεγάλα διαστήματα με ελάχιστη τροφή. Αυτό τον έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός πολύ εξελιγμένου και αποτελεσματικού μεταβολισμού.
Αυτό το είδος καρχαρία δεν μπορεί να μας μάθει τα πάντα για μακροζωία γιατί έχει εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σεξουαλικά ώριμος μετά τα 150 χρόνια, άρα η μακροζωία του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αργή του ανάπτυξη. Αλλά το πώς γερνάει στα τελευταία χρόνια 150 χρόνια της ζωής του, χωρίς εμφανή σημάδια γήρατος και εκφυλισμού, μπορεί να μας δώσει πολλά στοιχεία στο μέλλον που θα βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής ακόμα κι αν δεν επεκτείνουν το προσδόκιμο της ζωής τους.