Η παραλία έχει διάφορες αποχρώσεις και σημασίες για τον κόσμο που την επισκέπτεται. Άλλοι την ευχαριστιούνται μονάχα σε μέρη που δεν έχει ψυχή, προκειμένου παρέα με την μπίρα από το ψυγειάκι και την ομπρέλα που θα στήσουν να περάσουν άπειρες ώρες κάτω από τον ήλιο, ύστερα υπάρχουν και εκείνοι που αναζητούν τη βαβούρα της οργανωμένης παραλίας και την απόλαυση των θαλάσσιων σπορ ή της ρακέτας, ενώ μια μικρή ομάδα δεν το ευχαριστιέται καθόλου και περιμένει να περάσει η ώρα για να επιστρέψει στο σπίτι.
Γενικότερα η παραλία έχει πολλές επιλογές, όπως αυτές του παρακάτω άλμπουμ:
Στα χρόνια που ακόμα δεν είχαμε μάθει να μην «ξεκολλάμε» από το ίντερνετ του κινητού, κάθε άντρας που σέβεται τον εαυτό του (ή και όχι) σε μικρότερη ηλικία πήγαινε στην παραλία έχοντας την αθλητική εφημερίδα αγκαζέ, προκειμένου να μην ορμήσει με τη μία στο νερό, αλλά να απολαύσει το καφεδάκι του στην ξαπλώστρα, την ώρα που η υπόλοιπη παρέα έπαιρνε σειρά προτεραιότητας για το ποιος θα την αναλάβει στη συνέχεια. Αυτά όσον αφορά τη μίνι απόλαυση (ή απόσπαση της προσοχής) που μπορεί να σου προσφέρει το σερφάρισμα στο ίντερνετ. Διότι πάντα μαζί με το κινητό, ή κάποτε την εφημερίδα, θέση στην τσάντα είχε πάντα ένα λογοτεχνικό βιβλίο.
Κατεβαίνει μονορούφι
Πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που δεν είναι φαν καθώς ατάκες τύπου «σιγά μην πάρω το βιβλίο στην παραλία», ή «πώς να διαβάσω με τόση βαβούρα» είναι οι πρώτες λέξεις που θα σου πουν και ας μην συμφωνείς. Όποιος όμως έχει επιχειρήσει ποτέ να πάρει βιβλίο στην παραλία, ξέρει πολύ καλά ότι η ώρα εκείνη που θα αφιερωθεί στις λέξεις και τον κόσμο των σελίδων, είναι «ιερός».
Είναι η στιγμή που αισθάνεσαι ότι ο χρόνος σταματάει, δεν πατάς πλέον με τα δυο πόδια στην άμμο αλλά χάνεσαι ανάμεσα στην χάρτινη επιφάνεια την οποία κρατάς. Είτε φοράς ακουστικά για να μην έχεις επαφή με το υπόλοιπο περιβάλλον, είτε απλά έχεις απορροφηθεί εντελώς από αυτό, πριν καν το καταλάβεις έχεις περάσει τις 50 πρώτες σελίδες «αέρα». Διότι έχεις ταξιδέψει σε κάποια άλλη «διάσταση» και αυτό είναι που μετράει.
Πλέον κάθε εξωτερική παρέμβαση ισούται με προσβολή, κάθε κίνηση που θα μπει στο πεδίο «δράσης» σου πρέπει να τιμωρείται. Ακόμα και αν αυτή θα συμβεί εξαιτίας του ότι πέρασε η ώρα και σύντομα νυχτώνει.
Ποιο μαγιό;
Η παραλία, η θάλασσα και το μαγιό, είναι έννοιες αλληλένδετες. Χωρίς το ένα, δύσκολα συνεπάγεται το άλλο, ειδικά όταν βρίσκεσαι στην Ελλάδα της ατέρμονης ποικιλίας παραλιών εξαιτίας των νησιών. Ωστόσο το μαγιό θα το χρησιμοποιήσεις για να μπεις μέσα να κολυμπήσεις, όχι όμως και να το ξενυχτήσεις εκτός και αν διαθέτεις τις υπεράνθρωπες αντοχές του Σπύρου Γιαννιώτη και κάνεις το Πόρτο Ράφτη - Εύβοια κολυμπώντας για να πάρεις καφέ από τους Πεταλιούς.
Μπορεί το βιβλίο να είναι συνυφασμένο με τη μελέτη, το γραφείο ή το κρεβάτι, ωστόσο και η παραμονή στην παραλία εκτός από γέλια, πλατσουρίσματα και φωτογραφίες στο Instagram (ασχολίαστο) σημαίνει ξεκούραση, χαλάρωση, ευχαρίστηση. Τη δύσκολη εκείνη ώρα που δεν θα βρίσκονται όλοι στη φάση της απόλυτης νιρβάνας, μόνο το βιβλίο στην τσάντα σου θα είναι εκεί για να σου κρατήσει την τέλεια συντροφιά
Ξαπλωμένος στον ήλιο κάτω από μια ομπρέλα ίσως να ευχαριστηθείς τις σελίδες ενός βιβλίου, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά. Καλό το ίντερνετ και το κινητό, αλλά σαν το ταξίδι και την απορρόφηση ενός «φανταστικού» κόσμου που το μυαλό σου ασυναίσθητα θα φτιάξει εκείνη τη στιγμή, είναι ίσως το πρώτο πράγμα που πρέπει να εφοδιαστείς στην παραλία, πριν την πετσέτα και το μαγιό, μόνο μετά το αντηλιακό.