Είναι το ίδιο πυκνό, αστραφτερό και τόσο διάσημο μέταλλο που σε αναλύσεις οικονομολόγων παρουσιάζεται, συχνά, ως το «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους κρίσεων.
PHOTO GALLERY
Photo 1/3
Ενδεικτικά, ο χαλκός αποτελεί βασικό υλικό για εξειδικευμένο διαγνωστικό εξοπλισμό και μεθόδους, όπως οι αξονικοί τομογράφοι και η ραδιοθεραπεία, ενώ ο ψευδάργυρος έχει διαπιστωμένα αντιϊκές και αντιδιαβρωτικές ιδιότητες και θεωρείται πολύτιμος για το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Τι μπορεί να κάνει όμως ο χρυσός;
Photo 2/3
Σύμφωνα με το Montly Index of Medical Specialities (MIMS), «η χρυσοθεραπεία, δηλαδή η χρήση αλάτων χρυσού για τη θεραπεία ασθενειών, χρονολογείται στο 1890, όταν ο Γερμανός βακτηριολόγος Ρόμπερτ Κοχ ανακάλυψε ότι οι χημικές ενώσεις του χρυσού μπορούν να “φρενάρουν” την ανάπτυξη του βάκιλου που προκαλεί φυματίωση (σ.σ. Mycobacterium tuberculosis).»
Photo 3/3
Σήμερα, μετά από δεκαετίες σχετικών μελετών, η αξιοποίηση του χρυσού στην ιατρική επιστήμη έχει διευρυνθεί. Τρεις εκ των πλέον βασικών εφαρμογών του χρυσού είναι οι εξής:
Οι εφαρμογές του χρυσού, ωστόσο, δεν σταματούν εκεί. Καθώς ο χρυσός, μαζί και με άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στο «μέτωπο» της ιατρικής τεχνολογίας.
Ένα από τα δύο μοναδικά έγχρωμα μέταλλα, το δεύτερο είναι ο χαλκός, ο χρυσός έχει μεγάλη οικονομική αξία. Χρησιμοποιείται κυρίως στη κοσμηματοποιία, όχι ως καθαρός 24 καρατίων, αλλά κυρίως με προσμείξεις ποιότητας 14 και 18 καρατίων.
Εκτός, όμως, από το γεγονός ότι αποτελεί ένα πολύτιμο υλικό για την κατασκευή κοσμημάτων πόσα ακόμη γνωρίζετε για τον χρυσό;
Κι όμως ο χρυσός κάνει καλό στην υγεία…
Δες το παρακάτω άλμπουμ για να μάθεις γιατί ο χρυσός είναι το σημαντικότερο μέταλλο εκεί έξω:
PHOTO GALLERY
Photo 1/4
Ο καθαρός χρυσός είναι τόσο ελαστικός που 30 γραμμάρια χρυσού μπορούν αν τραβηχτούν να δημιουργήσουν ένα νήμα μήκους 80 χλμ., το οποίο, ωστόσο, θα ήταν τόσο λεπτό που δεν θα ήταν ορατό με γυμνό μάτι. Εάν κάτι τέτοιο, μάλιστα, το επιχειρούσε κανείς για όλο τον χρυσό που βρίσκεται στη Γη, τότε θα τυλίγονταν γύρω από τη Γη 11 εκατομμύρια φορές!
Photo 2/4
Το μετάλλιο του βραβείου Νόμπελ εξακολουθεί να είναι κατασκευασμένο από χρυσό, αν και υποβαθμίστηκε το 1980 όταν το εσωτερικό του άρχισε να αποτελείται από 18 καράτια και η επικάλυψή του από χρυσό 23 καρατίων (ο χρυσός των 24 καρατίων είναι ο καθαρός χρυσός). Αξίζει να αναφερθεί ότι ο χρυσός σε κάθε ένα από τα βραβεία Νόμπελ αξίζει περίπου 8.000 δολάρια.
Photo 3/4
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι δημιουργούσαν οδοντιατρικές γέφυρες από χρυσό, μια πρακτική που έμαθαν από τους Ετρούσκους. Για ένα μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα, οι γιατροί μείωναν τον πόνο και το πρήξιμο των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα με ενδομυϊκές ενέσεις ενώσεων με χρυσό που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σήμερα, ορισμένοι ογκολόγοι χρησιμοποιούν ενώσεις με χρυσό για τη συρρίκνωση των καρκινικών όγκων.
Photo 4/4
Η Κίνα ξεπέρασε τη Νότια Αφρική στη συνολική παραγωγή χρυσού το 2017. Αλλά ο μεγαλύτερος χρυσός κρύσταλλος στον κόσμο -ένας εξαιρετικά σπάνιος γεωμετρικός σχηματισμός που μπορεί να εμφανιστεί σε δείγματα χρυσού- ζύγιζε 2 κιλά και βρέθηκε πριν από δεκαετίες στη Βενεζουέλα.