Θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν μία από τις καλύτερες σκηνές μεταξύ ανάμεσα στον Δούκα Σεβαστό και τον διοικητή Προύσαλη. Για την ακρίβεια, ο Γιώργος Σουξές που υποδύεται τον ενωμοτάρχη και διοικητή του τμήματος της Χωροφυλακής, έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο τους άλλοτε ειρηνοποιούς της δεκαετίας του ‘50 που καταργήθηκαν το 1984 και μας έκαναν να αναπολήσουμε μνήμες σχετικά με την δημιουργία της Χωροφυλακής και των ενωμοταρχών.
Η συγκρότηση της
Η Βασιλική Χωροφυλακή ιδρύθηκε κατά την διακυβέρνηση του Όθωνα και συγκεκριμένα από τον Γάλλο φιλέλληνα Κάρολο Φαβιέρο, Νωρίτερα, ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε κάνει ένα αστυνομικό σώμα ονόματι Πολιταρχία και τοποθέτησε ως αρχηγό της τον μεγάλο Αγωνιστή του 1821, Ιωάννη Μακρυγιάννη. Ήταν η πρώτη σύσταση αστυνομικής δύναμης που εμφανίστηκε το 1828. Το 1861 ιδρύθηκε και η πρώτη Σχολή Χωροφυλακής που ήταν υπό την επιμέλεια του Υπουργείου Στρατιωτικών.
Ο ενωμοτάρχης
Το όνομα του βγαίνει από ενωμοτία που ήταν η μικρότερη διαίρεση της φάλαγγας των αρχαίων Ελλήνων και απαριθμούσε από 25 μέχρι 32 πολεμιστές. Ο βαθμός του ενωμοτάρχη προκύπτει από το εν-ώμοτος, που σημαίνει «εκείνος που έχει δώσει όρκο. Πρέπει να πούμε πως παρότι ο βαθμός δεν ήταν μεγάλος, τον συναντούσες συχνά στην ελληνική επαρχία και κυρίως μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου. Ο βαθμός του και τα διακριτικά του ήταν ισάξια με εκείνον του σημερινού αρχιλοχία και είναι ο πρώτος των υπαξιωματικών, μιας και ο άμεσα επόμενος βαθμός είναι ο ανθυπασπιστής που γεφυρώνει αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Υπήρχαν 103 ενωμοτάρχες που είχαν στη διάθεσή τους περίπου 1000 πεζούς χωροφύλακες. H δουλειά του στην επαρχία ήταν η διαφύλαξη της ειρήνης, είχε ένα μικρό σώμα ανάλογα την περιοχή (υπάρχουν και χωριά με τρεις μόλις χωροφύλακες), ενώ σε περίπτωση ανάγκης έπρεπε να ζητήσει ενισχύσεις από την Ανωτέρα Διοίκηση της εκάστοτε περιφέρειας (Ήπειρο, Θεσσαλία κλπ).