Σύμφωνα με κοινή έρευνα από τα πανεπιστήμια του Colorado και του Yale η κατανάλωση κάποιου ζεστού ροφήματος αλλάζει σημαντικά τη διάθεσή μας. Αυτό οφείλεται στην υποσυνείδητη σύνδεση που κάνει ο εγκέφαλός μας με το περιβάλλον που βρισκόμασταν ως έμβρυα. Η δημιουργία μας μέσα σε ένα ζεστό υγρό δεν αποβάλλεται ποτέ ως μνήμη από του υποσυνείδητο και κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή ξυπνάει αυτή η μνήμη.
Έτσι προκαλείται τεχνητά ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Αυτό ρίχνει τις άμυνες μας και γινόμαστε πιο κοινωνικοί, πιο ανοιχτοί στη συζήτηση με έναν άγνωστο και λιγότερο καχύποπτοι. Το πείραμα ήταν πολύ απλό έδειξαν το ίδιο πρόσωπο σε κάποιους προσφέροντάς τους και από μια κούπα ζεστού καφέ και σε κάποιους άλλους μαζί με ένα παγωμένο αναψυκτικό. Παρά το γεγονός ότι ήταν τελείως άγνωστο πρόσωπο και στους μεν και στου δε, η κρίση όσων ήπιαν ζεστό καφέ ήταν πολύ πιο θετική.
Δεν είναι μόνο η παραγωγή θετικών σκέψεων που παράγονται από τα ζεστά ροφήματα, αλλά γίνεται και αντίστροφα. Τα κρύα ροφήματα ενεργοποιούν συγκεκριμένο σημείο του φλοιού στον εγκέφαλο που σχετίζεται την ανασφάλεια και τον τρόμο.
Ουσιαστικά η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει μια πρακτική αιώνων σε πάρα πολλούς πολιτισμούς. Το καλωσόρισμα με έναν ζεστό καφέ ή ακόμα και με τη μορφή σούπας είναι ένα πανάρχαιο τελετουργικό. Χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στις πωλήσεις και κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα σχεδόν ενστικτωδώς. Τώρα το μόνο που μένει να ανακαλυφθεί είναι αν έχει τόσο σημαντική επίδραση στην ψυχολογία ο ζεστός καφές ώστε να μην κάνει μόνο φιλικούς τους άγνωστους ανθρώπους, αλλά και όσους έχουν μαλώσει. Είναι πολύ πιθανό έτσι και η φράση «να πιούμε ένα καφέ να μονιάσουμε» να έχει και αυτή επιστημονικά ερείσματα.