Τι είναι η μπλε ακτινοβολία και πώς θα προστατευτείς από αυτή

Η πανδημία μας έχει αναγκάσει να περνάμε ακόμα περισσότερες ώρες μπροστά από μία οθόνη και αυτό έχει τις επιπτώσεις της.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τις μυοσκελετικές επιπτώσεις της πολύωρης παραμονής μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή, αλλά δεν είναι οι μοναδικές. Αν συνυπολογίσουμε τις ώρες δουλειάς και τις ώρες ψυχαγωγίας μπροστά από τον υπολογιστή και το κινητό μας τηλέφωνο, ξεπερνάμε άνετα τις 10 ώρες κάθε μέρα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την πολύωρη έκθεση είναι το λεγόμενο μπλε φως ή ακτινοβολία. Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείς γιατί δεν πρόκειται για κάποιο laser σαν αυτό που απειλεί να κόψει στα δύο τον James Bond. Το μπλε φως είναι απόλυτα φυσιολογική ακτινοβολία, υπάρχει παντού, ακόμα και στις ακτίνες του ήλιου. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ακόμα χρώμα του φάσματος εκπομπής του φωτός, όμως το πρόβλημα αρχίζει στις ποσότητες μπλε φωτός που δέχεται το μάτι μας. 

Τα μάτια μας έχουν εξελιχθεί ώστε να αντέχουν τις ποσότητες μπλε φωτός που έχουν φυσική πηγή, δηλαδή μόνο από τον ήλιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαχειριστούν και αυτή που προέρχεται από τεχνητές πηγές. Το μικρό μήκος κύματος της μπλε ακτινοβολίας είναι αυτό που ευθύνεται για την κόπωση που νιώθεις στα μάτια μετά από πολλές ώρες θέασης μπροστά από μία οθόνη. Παράλληλα επειδή είναι αναστολείς της έκκρισης μελατονίνης κάνουν πιο δύσκολο τον ύπνο. Όπως συμβαίνει και με τις ακτίνες του ήλιου δίδεται σήμα στον οργανισμό σου να βρίσκεται σε ετοιμότητα παρά το άισθημα κόπωσης. Αυτή είναι μια κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε αϋπνίες.

Εκτός από την αϋπνία, το μπλε φως μπορεί να προκαλέσει συχνούς πονοκεφάλους. Σύμφωνα με έρευνες η μπλε ακτινοβολία έχει αποδειχθεί ότι είναι παράγοντας πρόκλησης ημικρανιών και άλλων κεφαλαλγιών. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις παθήσεις των ματιών.

Η υπερβολική έκθεση μπορεί να προκαλέσει χρόνιες παθήσεις καθώς καταστρέφουν αργά, αλλά σταθερά διαφορετικά στοιχεία του ματιού. Πιο χαρακτηριστικός είναι ο κίνδυνος εμφάνισης ωχράς κηλίδας στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδή. Είναι μια εκφυλιστική νόσος των ματιών η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια της όρασης. 

Επειδή η εγκατάλειψη της τεχνολογίας δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση, η μοναδική εναλλακτική που έχεις είναι ένα ζευγάρι γυαλιών. Αν φοράς ήδη γυαλιά μυωπίας ή υπερμετρωπίας μπορείς να φτιάξεις φακούς που να περιλαμβάνουν φίλτρο για το μπλε φως. Ακόμα όμως κι αν δεν φορά γυαλιά, μπορείς να φτιάξεις ένα ζευγάρι με αυτό το φίλτρο για όταν κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή.

Για το τέλος αφήσαμε ένα ακόμα επιχείρημα για να σε πείσουμε ώστε να πάρεις τη μπλε ακτινοβολία στα σοβαρα. Όταν κουράζεις τα μάτια σου δυσκολεύεσαι να εστιάσεις. Αυτό έχει σαν συνέπεια να τα πιέζεις, μεταφορικά και κυριολεκτικά, για να δεις καλύτερα. Αυτό είναι κάτι που εκτός των άλλων δημιουργεί πίεση στο δέρμα γύρω από τα μάτια. Όπως πολύ καλά κατάλαβες, το μπλε φως έχει σαν δευτερογενή συνέπεια την εμφάνιση μαύρων κύκλων. Ακολουθούν οι σακούλες στα μάτια και οι ρυτίδες. Μήπως τώρα πείστηκες περισσότερο; 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved