Η μάσκα έχει μπει τόσο πολύ στην καθημερινότητά μας στην εποχή της πανδημίας που τείνει να βρίσκεται κυριολεκτικά παντού. Πάνω που νομίζαμε ότι εκείνα τα κομπολόγια, τα σημαιάκια του Πανηλειακού και τα φυλαχτά αμφιβόλου αισθητικής είχαν εξαφανιστεί μαζί με τα τελευταία ταξί Bluebird, κάτι νέο έκανε την εμφάνισή του στον κεντρικό καθρέφτη. Το νέο καθημερινό αξεσουάρ, όταν δεν το ξεκουράζουν σε κάποιο πηγούνι ή κάποια άλλη ακατάλληλη θέση, πολλοί επιλέγουν να το κρεμάσουν εκεί όταν δεν το χρησιμοποιούν. Όμως πόσο ασφαλής είναι αυτή η συνήθεια και τι κινδύνους εγκυμονεί για την υγεία;
Η σωστή χρήση, αλλά και το πως βγάζουμε και πετάμε μία μάσκα είναι θέματα ζωτικής σημασίας, εξίσου ζωτικής με τη χρήση της. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό ΕΟΔΥ η μάσκα στον καθρέφτη μπορεί να γίνει εστία μετάδοσης κορονοϊού ενώ ενέχει και άλλους κινδύνους. Ο αέρας που κυκλοφορεί μέσα στο αυτοκίνητο είτε από τα παράθυρα, είτε από το σύστημα του κλιματισμού ουσιαστικά παρασύρει τα όποια σταγονίδια έχει πάνω της η μάσκα και τα διασπείρει στην καμπίνα του αυτοκνήτου. Πρακτικά με τη μάσκα στον καθρέφτη έρχεσαι σε επαφή με οποιονδήποτε εξωτερικό παράγοντα ήρθε η ίδια μάσκα όσο τη φορούσες εκτός αυτοκινήτου. Μία άλλη εξίσου, αν όχι περισσότερο, επικίνδυνη συνήθεια είναι να την κρεμάς στη γρίλια κάποιου αεραγωγού του συστήματος κλιματισμού, κάτι που επιταχύνει τη διασπορά τον επικίνδυνων σταγονιδίων.
Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση η απόρριψη της μάσκας πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά. Αν θέλεις να την αποθηκεύσεις κάπου για να την πλύνεις και να την ξαναχρησιμοποιήσεις η καλύτερη λύση είναι να τη βάλεις προσεκτικά σε ένα σακουλάκι που κλείνει. Εναλλακτικά μπορείς να τη βάλεις προσεκτικά σε κάποια τσέπη ή σε κάποιον αποθηκευτικό χώρο που κλείνει ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τον περιβάλλοντα αέρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.