Kίνα και Νεπάλ συμφωνούν πως το Έβερεστ είναι πιο ψηλό από όσο ξέραμε

Μετά από χρόνια διαφωνιών για το πραγματικό ύψος της ψηλότερης κορυφής του κόσμου αποφάσισαν να οργανώσουν μια κοινή αποστολή για να λήξει το θέμα. 

Από το 1954 χρονολογείται η επίσημη μέτρηση των 8.848 μέτρων που έκανε η Ινδία. Το μεγάλο υψόμετρο και τα τεχνικά μέσα της εποχής πάντα έσπερναν τον σπόρο της αμφιβολίας. Φυσικές καταστροφές όπως ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ του 2015 εικάζεται έχουν αλλάξει πολλές φορές το πραγματικό ύψος του Έβερεστ ακυρώνοντας πολλές από τις προσπάθειες μέτρησης. Για το Νεπάλ, το οποίο έχει στην επικράτειά του 7 ακόμα από τις 14 ψηλότερες κορυφές του πλανήτη ήταν ζήτημα τιμής και πατριδογνωσίας να ξέρει το ακριβές ύψος.

 

Το ύψος τελικά ανέρχεται στα 8.848,86 και τα αποτελέσματα της μέτρησης ανακοινώθηκαν σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών εξωτερικών του Νεπάλ και της Κίνας επιβεβαιώνοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών που μοιράζονται τις πλαγιές των Ιμαλαΐων. Η χρήση GPS και δορυφορικών μέσων που χρησιμοποίησαν οι Νεπαλέζοι ερευνητές δεν αφήνει πια περιθώρια αμφιβολιών και ερμηνειών.

 

Από το 1953 οπότε και κατακτήθηκε πρώτη φορά από άνθρωπο, τον Νεοζηλανδό Edmund Hillary, η αναρρίχηση στο Έβερεστ αποτελεί στόχο ζωής για χιλιάδες ορειβάτες. Συνολικά 5.789 έχουν καταφέρει να πατήσουν στην κορυφή, μεταξύ αυτών και 11 Έλληνες ενώ τουλάχιστον 311 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια να δαμάσουν την μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου. 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved