Είναι, χωρίς δεύτερη σκέψη, το πιο αμφιλεγόμενο πολιτικό πρόσωπο της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Τι κι αν το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και λίγο καιρό δεν αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το «περήφανο» Brexit, ο Μπόρις Τζόνσον συνεχίζει να συγκεντρώνει πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Είτε για τις επιλογές του ως Δήμαρχος Λονδίνου, είτε για την επίμονη στάση του για έξοδο της χώρα του από την Ευρώπη, είτε για την προσωπική του ζωή. Μιας και ο Μπόρις Τζόνσον έγραψε ιστορία από την πρώτη ημέρα της Πρωθυπουργίας του, καθότι ήταν ο πρώτος που πέρασε το κατώφλι του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ μαζί με τον δεσμό του και όχι το… στεφάνι του. Και σαν να μην έφτανε αυτό για την Βασιλική Αγγλία, λίγο καιρό μετά ήρθαν και τα νέα για εγκυμοσύνη της συμβίας του, Κάρι Σίμοντς.
Οι πολιτικές του τις περισσότερες φορές χαρακτηρίστηκαν (και όχι άδικα) ακραίες. Αλλά ο ίδιος, ουδέποτε έκρυψε τις πεποιθήσεις του και τις σκέψεις του. Τρανό αλλά και τραγικό παράδειγμα (και πιο πρόσφατο όλων) η επιλογή του απέναντι στον κορονοϊό. Η νόσος της Αγέλης. Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, έπειτα και από τις συμβουλές των επιστημονικών του συμβούλων, αποφάσισε να συμβουλέψει τους Άγγλους να νοσήσουν από τον κορονοϊό για να ξεφύγουν από τον εφιάλτη. Μια επιλογή που αποδείχθηκε καταστροφική μιας και πλέον η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στην δίνη της πανδημίας, ενώ ο ίδιος πέρασε αρκετές ώρες στην εντατική παλεύοντας για την ζωή του.
Και φυσικά αυτό το τελευταίο μας κάνει όλους να κάνουμε τον παραλληλισμό. Ο Αλεξάντερ Μπόρις Ντε Φέφελ Τζόνσον (όπως είναι το πλήρες όνομά του) δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του και τον θαυμασμό του για την Αρχαία Ελλάδα. Τον Θουκυδίδη, τον Αλκυβιάδη και άλλους αρχαίους Έλληνες που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ανθρωπότητα. Ο μεγαλύτερός του πολιτικός «έρωτας» όμως δεν ήταν άλλος από τον Περικλή. Ο εκ των κορυφαίων πολιτικών της Αρχαιότητας, ο άνθρωπος που σημάδεψε έναν ολόκληρο αιώνα με τον «Χρυσό Αιώνα του Περικλέους» έχει σημαδέψει την ζωή του Μπόρις Τζόνσον.
Άλλωστε ένα από τα πρώτα πράγματα που θέλησε να κάνει ότι βρέθηκε στην Πρωθυπουργική κατοικία ήταν να βάλει έξω από αυτήν μία προτομή του σπουδαίου Έλληνα πολιτικού. Και μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει το γεγονός πως πέραν όλων των άλλων ο Περικλής κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πανδημία της Πανώλης και μάλιστα έχασε την ζωή του από την μεγάλη αρρώστια της εποχής.
Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή μάστιγα προκάλεσε τεράστια θνησιμότητα και οδήγησε απροσδόκητα και πρώιμα, το τέλος του χρυσού αιώνα. Ο πολιτισμός και η οικονομική άνθηση υποχώρησαν σημαντικά και η μοίρα της Αθήνας επηρεάστηκε καθοριστικά. Άρα και η πορεία των ελληνικών πόλεων. Ο Περικλής, ο ηγέτης που σηματοδότησε εκείνη την εποχή, ήταν ένας από τους χιλιάδες πολίτες που υπέκυψαν στην επιδημία. ..Και αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται γνωστά μην απορείτε.
Είναι γνωστά. Είναι οικεία σε όλους μας. Τα ζούμε. Και εμείς και ο Τζόνσον ο οποίος ίσως και να γραφτεί στην ιστορία ως ο ηγέτης με τις χείριστες αποφάσεις στην περίοδο της πανδημίας των δικών μας χρόνων. Μια άλλη μάστιγα που και αυτή έχει προκαλέσει τεράστια θνησιμότητα με την ανθρωπότητα να θρηνεί κάθε μέρα χιλιάδες απώλειες. Και φυσικά δεν θα πρέπει ουδείς να πιστέψει πως από την ημέρα που η λύση θα βρεθεί όλα θα επιστρέψουν στην κανονικότητα που είχαμε συνηθίσει. Πέραν των ανθρώπινων ζωών που θα έχουν χαθεί η κάθε χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με τις πληγές που έχουν (και θα έχουν) ανοίξει σε οικονομία και πολιτισμό.
Τις τελευταίες ώρες μάθαμε ότι ο Μπόρις Τζόνσον βγήκε τελικά από την εντατική, αλλά κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι οι διαδρομές των δύο ανδρών αρχίζουν να έχουν κοινά σημεία. Σίγουρα κάτι που αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να κάνει τον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας να πετάει από τη χαρά του.